Nu är Cheer säsong 2 här – så hanterar serien Jerry Harris kommande rättegång

Säsong två av Cheer

Foto: Netflix
Säsong två av dokumentärserien Cheer har släppts på Netflix. De nio avsnitten sammanfattar de två senaste tuffa åren för Navarro cheer med allt från pandemi och inställt mästerskap. Vi får också en inblick i anklagelserna mot Jerry Harris och den kommande rättegången.
14 januari, 2022
1:32

Efter reklamen: Här är fem nyheter på Netflix i januari

(1:32)

Slå på ljud

Första säsongen av Netflix dokumentärserie Cheer hade premiär i januari 2020. Under sex avsnitt fick vi följa ungdomarna som utgör det prestigefyllda cheerleading-laget på Navarro College i Texas.

Många var vi som föll pladask för deras kämparglöd och kamp för att ta hem det nationella mästerskapet i Daytona. Teamet coachas av Monica Aldama och har vunnit hela 14 nationella mästerskap sedan år 2000.

Monica Aldama, tränade för Navarro Cheer

Monica Aldama, tränare för Navarros cheerlag.

Foto: Netflix

Det handlar säsong 2 av Cheer på Netflix om

Extremt mycket har hunnit hända från det att första säsongen av Cheer spelades in. Många av medlemmarna i Navarro blev kändisar över en natt och har behövt hantera sina nya liv med intervjuer, kampanjplåtningar och andra helt nya jobbuppdrag.

Coronapandemins intåg gjorde dessutom att mästerskapet i Daytona 2020 helt ställdes in, bara veckor innan teamen skulle tävla. Så sent som i mars 2020 kom det tråkiga beskedet. Mästerskapet skulle gått av stapeln i mitten av april.

Dessutom skakades hela cheervärlden av det faktum att en av dokumentärens populäraste personligheter, Jerry Harris, i september 2020 greps av FBI och är anklagad för barnpornografibrott.

Allt detta avhandlas i de nio avsnitten som utgör säsong två. Dessutom får vi även följa det konkurrerande laget Trinity Valley Collage (TVCC) och lära känna medlemmarna och coacherna där.

Laget Trinity valley i Netflix Cheer

I säsong två av Cheer får vi även följa laget TVCC.

Foto: Netflix

Som tittare gäller det att följa med i svängarna då tidslinjen hoppar mellan flera år. Tack och lov har klipparna av dokumentären gjort ett enormt jobb med att tydligt visa med grafik vilket år vi befinner oss vid och hur många dagar det är kvar till Daytona för de båda lagen.

VAD HAR HÄNT MED JERRY HARRIS?

Sedan mitten av september 2020 då nyheten om att Jerry Harris gripits briserade har jag funderat på hur en eventuell säsong två ska hantera det hela. Och framför allt på hur rättsprocessen fortgår.

Faktum är att Netflix valt att beröra ämnet redan redan den andra minuten i det första avsnittet med titeln ”Alla hoppas”. Då visas arkivmaterial från nyhetssändningen som handlar om att Jerry Harris gripits anklagad för att ha utbytt sexuella bilder och videomaterial med en mindreårig pojke på Snapchat.

Jerry Harris väntar på rättegång

Jerry Harris hålls i skrivande stund i fängelse i väntan på rättegång.

Foto: Netflix

Avsnitt fem har titeln ”Jerry” och i det avhandlas situationen mer djupgående. Dels får vi höra lagmedlemmarnas chockade reaktioner på anklagelserna. Vi får även möta de två unga tvillingbröderna som slagit larm till polisen samt deras mamma.

En av bröderna uppger att Harris bett honom om sexuella bilder online. Harris ska även, under en pågående tävling fått med honom in på en toalett och där ha försökt tvinga till sig oralsex. Enligt dokument ska bröderna ha varit 13 och 14 år gamla under den tiden övergreppen pågått.

– Killarna ville, genom sitt exempel, kommunicera budskapet att vi starkt tror på att offren för sexuella övergrepp inte ska behöva gömma sig själva bakom skam, säger deras mamma i avsnittet.

Avsnittet handlar även om den allvarliga problematiken med sexuella närmanden och övergrepp inom både cheerleading– och gymnastikvärlden och tar också upp fallet Larry Nassar som exempel. Han var läkare för USA:s gymnastiklag i 30 år och dömdes år 2018 till 175 år i fängelse för sexuella övergrepp.

När är rättegången mot Jerry Harris?

I säsong två av Cheer får vi veta att dokumentärskaparna kontaktat Jerry Harris juridiska team men att de inte vill bli intervjuade framför kameran.

Sedan han greps 2020 har Jerry Harris suttit fängslad på Metropolitan Correctional Center i Chicago. Ett datum för rättegången har i januari 2022 ännu inte satts.

Straffet vid fällande dom kommer bli minst 15 år i fängelse.