Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Notting Hill och 19 andra kultfilmer från 1999

11 jan, 2019 
AvSofia Börjesson
10 orsaker att hata dig med Heath Ledger och Julia Stiles.
1999 var ett otroligt filmår, och det är svårt att tro att det redan har gått 20 år sedan filmer som Notting Hill, 10 orsaker att hata dig och The Matrix kom. Eller vad säger du?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Filmåret 1999 bjöd på guldrullar som The Matrix, Notting Hill och 10 orsaker att hata dig, men på den efterföljande Oscarsgalan (år 2000) var det ändå American Beauty som tog hem flest statyetter. Även The Matrix plockade hem några vinster, men konkurrensen var stenhård bland filmer som Fightclub, Girl, Interrupted, Star Wars och Sjätte sinnet.

Vi har samlat 20 av de jubilerande kultfilmerna från 1999 i en lista värdig en riktig nostalgifilmkväll. Här kommer den!

10 orsaker att hata dig

10 orsaker att hata dig är filmen som fick oss att relatera till den råbarkade feministen Kat (Julia Stiles), älska låten I Want You to Want Me – och att falla pladask för Heath Ledger. Men framför allt fick den oss att gråta till den här dikten:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Julia Stiles läser dikten

The Matrix

Blått piller eller rött piller? Diskussionerna, och inte minst analyserna, kring den banbrytande actionrullen The Matrix var oändliga. Inte konstigt att filmen vann fyra Oscars!

Annons
Bild från The Matrix (1999)
Carrie-Anne Moss och Keanu Reeves i The Matrix. Foto: TT

Notting Hill

Här har vi en film som har åldrats otroligt väl! Julia Roberts, Hugh Grant och repliken ”I’m also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.” Gåshud!

Minns ni förresten att Mischa Barton har en liten roll som barnskådespelare i Notting Hill? Och det är faktiskt inte den enda filmen som hon medverkade i 1999, hon spelade även död flicka i Sjätte sinnet (mer om den längre ner).

Julia Roberts och Hugh Grant i filmen Notting hill.

Fight Club

Fight Club var en av 90-talets mest kontroversiella och omtalade filmer och har i efterhand kallats för ett konstverk. Märkligt nog var det få kritiker som trodde på filmen när den först släpptes 1999.

Annons
Brad Pitt och Edward Norton i Fight club.
Brad Pitt och Edward Norton i kultrullen Fight Club. Foto: TT

American Beauty

Fem Oscarsstatyetter (bland annat för bästa film) och, enligt tidningen Empire, en av världens bästa filmer någonsin. American Beauty är utan tvekan 1999 års mest uppskattade film av den stora massan. Har du inte sett den? Se den.

Mena Suvari bland rosenblad i American Beauty.
Mena Suvari i American Beauty. Foto: TT

Sjätte sinnet

Kuslig, smart och mångbottnad – Sjätte sinnet är en thriller som inte liknar någon annan. Filmen var nominerad till sex Oscars men fick se sig besegrad på alla fronter. Som sagt: ett tufft år för de Oscarsnominerade -99!

Annons
Barnskådespelaren Haley Joel Osment i Sjätte sinnet.
Haley Joel Osment i Sjätte sinnet. Foto: TT

Girl, Interrupted (Stulna år)

Angelina Jolie tilldelades en Oscar (och en Golden Globe) för sina insatser i Girl, Interrupted. Filmen innehåller flera feministiska förtecken samt sjukt bra musik. Se!

Angelina Jolie i Girl, Interrupted.
Angelina Jolie vann en Oscar för sin biroll i Girl, Interrupted. Foto: Columbia Pictures

I huvudet på John Malkovich

Handlingen? En marionettdockspelare (John Cusack) hittar en lönndörr på sitt jobb som leder in i John Malkovich hjärna. Yes. Kudos till regissören Spike Jonzes fantasi!

Annons
John Cusack går in i John Malkovich's huvud.
John Cusack hittar dörren som leder in till John Malkovich huvud. Foto: USA Films

Runaway Bride

Det är inte bara Mischa Barton som medverkar i fler än en av 1999 års storfilmer – det gör även Julia Roberts. I den lättsmälta romantiska komedien Runaway Bride ser vi henne spela mot Richard Gere igen – nio år efter Pretty Woman!

Richard Gere och Julia Roberts i Runaway Bride.
Richard Gere och Julia Roberts i Runaway Bride. Foto: Paramount Pictures

The Blair Witch Project

Årtiondets läskigaste skräckfilm filmades med skakig handkamera ute i skogen där några ungdomar spårlöst försvunnit och efterlämnat sig sin kamerautrustning. Filmen marknadsfördes som en dokumentär och i flera tidningar kunde man läsa om de upphittade filmerna och de försvunna ungdomarna. Så bygger man upp en skräckis!

Annons

En tjej som gråter och filmar sig själv i filmen The Blair Witch Project.

Eyes Wide Shut

Stanley Kubricks omtalade film med Tom Cruise och Nicole Kidman i huvudrollerna är inget för den blyga. 1990-talets 50 shades of Grey osar verkligen erotik och spänning! Kubrick hann dock aldrig uppleva biopremiären då han dog sex dagar efter att han visat den då oredigerade filmen för Warner Bros.

Nicole Kidman och Tom Cruise i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut.
Nicole Kidman och Tom Cruise i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut. Foto: Warner Bros.

Star Wars: Episod 1 – Det mörka hotet

Den fjärde Star Wars-filmen att släppas – men den första enligt handlingens kronologi. Star Wars: Episod 1 – Det mörka hotet var extra glädjande för svenskarna när den kom i och med att Pernilla August debuterade som Schmi Skywalker. Hon skulle komma att göra ännu en Star Wars-film efter det, Star Wars: Episod 2 – Klonerna anfaller (2002).

Annons
Liam Neeson, Ewan McGregor, Jake Lloyd och Natalie Portman i Star Wars: Episod 1.
Liam Neeson, Ewan McGregor, Jake Lloyd och Natalie Portman i Star Wars: Episod 1. Foto: 20th Century Fox

American Pie

Den första filmen i serien American Pie släpptes 1999, och vi skulle för alltid förknippa paj med något helt annat än äpplen och smördeg.

Jason Biggs och Eugene Levy i American Pie.
Jason Biggs och Eugene Levy och den amerikanska pajen. Foto: TT

Torsk på Tallinn – en liten film om ensamhet

Efter att ha tagit över hela den svenska humorscenen med NileCity 105,6 och Percy tårar var Killinggänget äntligen tillbaka. Den här gången presenterade de bland annat karaktären Roland Järverup från Värmland – och föga hade väl någon kunnat ana att samma karaktär skulle ställa upp i Melodifestivalen nästan 20 år senare.

Annons
Robert Gustafsson som Roland Järverup i Torsk på Tallinn.
Robert Gustafsson som Roland Järverup i Torsk på Tallinn. Foto: SVT

Den gröna milen

Vad är väl ett filmår utan Stephen King som inspiratör? Den gröna milen bygger på boken med samma namn och med tanke på gråtgarantin och skådespelarinsatserna hade man kunnat förvänta sig att filmen skulle vinna någon av de fyra Oscarstatyetter som den var nominerad till – men icke. Konkurrensen -99 hörni?

Tom Hanks i Den gröna milen.
Tom Hanks och Michael Clarke Duncan i Den gröna milen. Foto: Warner Bros.

Jeanne d’Arc

Den franska mastodontfilmen Jeanne d’Arc med skådespelare som Milla Jovovich, John Malkovich och Dustin Hoffman grep verkligen tag i oss 1999. Hemska scener och tragiska öden porträtterades och vi blev plötsligt våldsamt intresserade av franska helgon och historia.

Annons
Jeanne d'Arc i krig.
Milla Jovovich som Jeanne d’Arc. Foto: Columbia Pictures

The Boondock Saints

De irländska bröderna Connor gjorde allt annat än succé på bioduken när filmen The Boondock Saints hade premiär, men när den senare släpptes på video (ja, vi snackar VHS) gjorde den istället dundersuccé. Kritiker som först menade att filmen inte var något annat än en dålig Tarantino-kopia fick därmed käka upp sin ord.

Filmen The Boondock Saints.
Norman Reedus och Sean Patrick Flanery som bröderna Connor i The Boondock Saints. Foto: 20th Century Fox

Boys Don’t Cry

Hillary Swank spelar transperson i Boys Don’t Cry – en film som tog ett stenhårt grepp om våra hjärtan och som också baseras på en verklig händelse. Swank vann en välförtjänt Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och trots filmens låga budget gjorde den succé bland såväl kritiker som publik.

Annons
Hillary Swank som transperson i filmen Boys Don't Cry.
Hillary Swank som transperson i filmen Boys Don’t Cry. Foto: Fox Searchlight Pictures

Tomten är far till alla barnen

Katarina Ewerlöf vann en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Tomten är far till alla barnen. En kultfilm som dessutom har blivit obligatorisk julfilm. Visste ni förresten av Josef Fares (Kopps, Jalla! Jalla!) var med under inspelningen som praktikant?

Alexandra Dahlström i Tomten är far till alla barnen.
Alexandra Dahlström i Tomten är far till alla barnen. Foto: TT

Sleepy Hollow

Tim Burton har gett oss mycket att leva för de senaste decennierna, däribland den gotiska skräckfilmen Sleepy Hollow. I huvudrollerna ses Johnny Depp och en 19-årig Christina Ricci. Filmen vann en Oscar för bästa scenografi.

Annons
Johnny Depp och Christina Ricci i Sleepy Hollow.
Johnny Depp och Christina Ricci i Sleepy Hollow. Foto: Paramount Pictures

Bubblare

1999 var verkligen ett år att minnas när det kommer till populärkulturen, och därför räcker inte (det ändå väl tilltagna antalet) 20 filmer till för att lyfta alla som var bra. Däremot har inte rubriken ”23 filmer som fyller 20 år” samma finess som ”20 filmer som fyller 20 år”.

Med det sagt kommer här ytterligare tre filmer som vi älskade det där sista skälvande året av 1900-talet: The Virgin Suicides av Sofia Coppola, Ciderhusreglerna av Lasse Hallström och En midsommarnatts dröm av Michael Hoffman.

Trevlig filmstund!

Läs mer:

20 hitlåtar som (sjukt nog) fyller 20 år 2019

14 flummiga barnprogram som uppfostrade 80- och 90-talisterna

16 accessoarer från 90-talet som vi älskade

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons