Nicole Falciani talar ut om uppbrottet – exklusivt för ELLE

Nicole Falciani talar ut om uppbrottet för ELLE.

När fästmannen Eric Saade gjorde slut trodde ELLEs Nicole Falciani att hon skulle dö. Men hennes kroniska sjukdom visade sig vara en känslomässig superkraft. Läs hela den exklusiva intervjun här.
13 juli, 2020

Det är nyårsafton och 2018 har precis blivit 2019, på en strand i Dubai. Nicole Falciani önskar sina tittare på Youtube gott nytt år och i bakgrunden sitter hennes pojkvän – artisten Eric Saade – i sanden. ”Jag tyckte att det var lite konstigt att han bara satt där”, säger hon skrattande senare i videon, men först vänder han sig om och ber henne komma till honom, innan han ställer sig på ena knät och plockar fram en liten ask med en ring som glittrar i ljuset från facklorna på stranden. Chockad, rörd och fnittrande säger hon ja när han frågar om hon vill leva med honom resten av livet.

”För mig kom det som en väldigt stor chock”

Förlovningsvideon har visats 135 000 gånger. Och kanske har lika många eller fler sett inlägget hon skrev när han sedan lämnade henne efter fem år tillsammans, bara tre veckor innan de skulle ha gift sig, i maj 2020.

– Jag tror att de flesta kan känna igen sig i att om man ska gifta sig, så tror man att det är den personen man ska dela resten av sitt liv med. Man går in med det mindsetet. Så för mig kom det som en väldigt stor chock. Jag hade inte misstänkt något. Jag var hundra procent ovetande, säger Nicole.

Bröllopet var redan uppskjutet till september, på grund av coronapandemin, men Nicole Falciani hade haft sin möhippa, designat sin klänning i en bröllopskollektion för Bubbleroom och för henne var allt klart. För alltid.

– När han sa att han ville göra slut trodde jag bokstavligt talat att jag skulle dö. Det gjorde fysiskt ont i kroppen. Jag fick svårt att andas och fick ett tryck över bröstet. De första veckorna försökte jag bara överleva. Det är ingen som har dött av hjärtesorg, men jag kände att jag skulle göra det.

”Hur mycket kan en person gråta?”

Nu har det blivit mitten av juni, det är några dagar efter midsommar, sommarens första riktiga värmebölja och sex veckor efter uppbrottet.

– Första veckorna efteråt var katastrof, det kändes som att leva i ett vakuum, en parallell värld. Jag har gråtit hur mycket som helst. Ett tag undrade jag hur mycket en person kan gråta, för det kändes helt orimligt. Var kommer all den här vätskan ifrån? Men jag tror att det var bra, att få utlopp för känslorna och inte hålla dem inne.

Hon har umgåtts med vänner dygnet runt för att slippa sitta ensam och tänka, älta. Helst hade hon velat fly till familjens lägenhet i Spanien, men coronan satte stopp för det också.

– Jag har börjat boxas en gång i veckan. Den senaste tiden har jag gått från att vara oerhört ledsen till att bli väldigt arg i stället. Då började jag boxas, för jag behövde få utlopp för min ilska.

”Det är okej att göra slut, men man väntar inte till någon månad före bröllopet”

Nicole Falciani har varit öppen gentemot sina följare, på Instagram och i bloggen på ELLE.se, om hur hon mår. Texterna har sedan hamnat i skvallerpressen, diskuterats i kommentarsfälten hos olika bloggare och på sociala medier.

– Ett uppbrott är jobbigt för vem som helst, hjärtesorg gör skitont och att dessutom göra det i offentligheten… Människor är nyfikna och kommer med olika teorier, tycker saker och kritiserar. Men jag har fått jättefint stöd från mina egna följare. Jag var lite nervös för att skriva om det, men jag har fått så fin respons. Och andra kvinnor har hört av sig, som går igenom samma sak… Det finns något fint i att veta att jag inte är ensam.

Frågan som många ställer sig, ”Vad var det som gick fel?”, har hon själv inget tydligt svar på.

– Jag skulle vilja säga att det som gick snett var att Eric inte var ärlig mot mig. Och att det har varit dålig kommunikation mellan oss. Det är väl de två främsta orsakerna, säger hon och tillägger:

– Det är okej att göra slut, människor gör slut med varandra hela tiden. Men har man varit ihop så länge och egentligen skulle ha gift sig, så gör man det på ett bättre sätt. Dels pratar man om problemet på förhand och säger att man har funderat på att göra slut – man väntar liksom inte till någon månad före bröllopet.

I juni släppte Eric Saade låten Nån som du, som handlade om uppbrottet.

– När jag fick veta att han skulle göra det kändes det jobbigt, mest för att jag inte hade någon aning om vad som skulle sägas. Sen kan jag inte sticka under stol med att det är en väldigt fin låt, men det känns tråkigt att det egentligen var vår bröllopslåt som han bara skrivit om. På något sätt önskar jag att han hade skrivit en ny. Det här var ju vår låt.

Bor kvar ensam i den nyköpta lägenheten

Nicole Falciani har köpt loss Erics del av lägenheten som de nyss hade flyttat in i, på Norrmalm i Stockholm, och nu bor hon där ensam. Från början var det för att slippa leta nytt boende mitt i allt, men nu lutar hon åt att stanna kvar. Hon har målat om och köpt nya möbler för att göra den till sin.

– Det är en sak som faktiskt känns väldigt skön, att inte behöva kompromissa med inredning! Nu får jag göra precis som jag vill, skrattar hon.

I höst släpps Nicole Falcianis andra bok. Den första var en diktbok om kärlek, Kära, kärleken – den andra handlar om hennes reumatism och hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Flera av hennes läsare hörde av sig efter första boken och önskade att hon skulle skriva en bok om sin reumatism, så hon bestämde sig för att göra just det.

– Jag har varit sjuk sedan jag var sex år gammal och boken handlar om hur livet med en kronisk sjukdom är, speciellt som ung, när man samtidigt har en karriär. Men den innehåller också olika saker man kan göra och tänka på.

”Jag kan inte låta smärtan styra mitt liv”

Reumatismen kommer i skov och i perioder lever hon med mycket smärta och lite energi, men de två senaste åren har varit bättre eftersom hon har hittat en medicin som fungerar för henne. Att leva med smärta är något hon har gjort hela livet och den erfarenheten har hon med sig när hon möter svårigheter – så även under de senaste månadernas känslomässiga kris.

– Man blir van vid smärta när man lever med en kronisk sjukdom och tack vare reumatismen har jag blivit väldigt … pragmatisk? Jag kan tänka att det här är piss, men det får inte påverka hela mitt liv. Den insikten applicerar jag på många situationer och även på uppbrottet. Det kanske känns som att jag aldrig kommer att bli lycklig igen och det är okej att känna så, men jag kan inte känna så för alltid. Jag kan inte låta smärtan styra mitt liv.

Nicoles tips till dig med krossat hjärta

  1. Umgås mycket med dina vänner. Prata så mycket eller så lite som du vill. Vissa dagar har jag tjatat hål i huvudet på dem och andra dagar har jag inte pratat om det alls.
  2. Gråt! För mig har det varit viktigt att få känna alla känslor. Jag tror inte på att skjuta undan dem eller försöka glömma bort dem, för det kommer komma ikapp en senare.
  3. Hitta på saker. Om du inte orkar ta tag i saker själv så be dina vänner dra med dig, även om du inte vill.
  4. Prata med en psykolog, om du har möjlighet. För mig har det varit väldigt skönt.

Eric Saade har knappt uttalat sig om uppbrottet, men drygt tre veckor efter att paret bekräftat att de gått skilda vägar valde han att kommentera på Instagram.

”Hej allihopa. Vissa förstår kanske varför jag varit frånvarande. Jag valde att lämna mitt förhållande för att jag inte mådde bra i vår relation. Ibland blir inte allt som man tänkt sig. Jag kommer alltid se tillbaka på de positiva stunderna jag fått uppleva de senaste 5 åren. Tack för all kärlek ni ger, till både mig och Nicole, Hörs snart / E.”

Av: Helena Skoog Foto: Wilma Orr/Studio Emma Svensson

LÄS MER: Nicole Falcianis första ord efter uppbrottet: ”Mitt hjärta har aldrig gjort så ont”