Nasa planerar världens första rymdpromenad med enbart kvinnor

Astronauterna Anne McClain och Christina H. Koch

Den 29 mars händer något historiskt. Då har Nasa planerat in den första rymdpromenaden med enbart kvinnor.
12 mars, 2019

Astronauterna Anne McClain och Christina Koch ska utföra rymdpromenaden på den internationella rymdstationen. Från kontrollcentret i Houston kommer de assisteras av Kristen Facciol.

Det var Kristen själv som avslöjade nyheten på Twitter.

”Jag fick precis reda på att jag kommer att sitta vid kontrollbordet för att stötta DEN FÖRSTA HELT KVINNLIGA RYMDPROMENADEN och jag kan knappt bärga mig #WomenInSTEM #WomenInEngineering #WomenInSpace!!!”, skriver hon på Twitter.

Nasa har bekräftat planerna i ett mejl till CNN.

”Så som schemat ser ut nu blir den första rymdpromenaden med enbart kvinnor den 29 mars. Det är den andra av tre planerade rymdpromenader. Anne kommer även att delta i rymdpromenaden den 22 mars tillsammans med Nick Hauge. Uppgifter och scheman kan ändras”, står det i mejlet.

Promenad på sju timmar

Förhoppningsvis ändras inte schemat och den 29 mars blir en historisk dag. Anne McClain befinner sig redan på den internationella rymdstationen medan Christine Koch åker dit den 14 mars. Deras gemensamma rymdpromenad beräknas ta sju timmar. Faktum är att Anne McClain och Christina Koch tillhörde samma årkurs hos Nasa – 2013. Den årgången bestod av 50 procent kvinnor, enligt CNN.

Båda två är aktiva på Twitter. McClain delar dagligen med sig av bilder från livet på rymdstationen. Två dagar efter att Kristen Facciol delade med sig av nyheten kring den planerade rymdpromenaden på Twitter publicerade McClain det här: