Mysteriet i Harry Potter-återföreningen – JK Rowling saknas

03 jan, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
JK Rowling
När Harry Potter-filmerna firar 20 år är de flesta av skådespelarna med.
Men en huvudrollsinnehavare saknas: Författaren bakom den oförglömliga historien.
Men varför är egentligen inte JK Rowling med i Harry Potter 20th anniversary: Return to Hogwarts?
Annons
5 skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter
5 skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter

Under nyårsdagen släpptes den efterlängtade Harry Potter-återföreningen där det gamla gänget från filmerna samlades igen för att prata och återuppleva serien.

Daniel Radcliffe, som spelar Harry Potter, Rubert Grint (Ron Weasley) och Emma Watson (Hermione Granger) låter sig intervjuas och berättar om minnen från förr och vad upplevelsen betytt för dem.

Det gör också Tom Felton (Draco Malfoy) Ralph Fiennes (Lord Voldermort) och Evanna Lynch (Luna Lovegood), samt en massa andra skådespelare som Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane , Gary Oldman, Imelda Staunton, James Phelps, Oliver Phelps, Mark Williams, Bonnie Wright, Alfred Enoch, Matthew Lewis, och Chris Columbus.

Annons

Någon som dock inte är med i själva återföreningen är JK Rowling, författaren till Harry Potter-böckerna. Hon syns bara i arkivbilder och en gammal intervju från 2019.

Uppgifter: Därför är JK Rowling inte med

Någon officiell förklaring till varför JK Rowling inte är med har inte kommit. Entertainment weekley skriver att hon fått en inbjudan, men tackat nej eftersom hennes team anser att arkivmaterialet fick räcka.

Det har spekulerats i om den senaste tidens kontroverser kring författaren ligger till grund för beslutet. Men enligt Entrainment weekly, som pratat med källor nära JK Rowling, ska så inte vara fallet.

De senaste åren har hon anklagats för transfobi efter uttalanden om könsidentitet som enligt vissa är problematiska och hatiska mot transpersoner och icke-binära. Själv säger JK Rowling att hon inte är transfobisk och har uttryckt att hon står upp för transpersoners rättigheter.

Författaren har hur som helst fått mycket kritik för sina uttalanden från HTBQ-organisationer och Harry Potter-fans. Dessutom gick Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rubert Grint ut för att ställning för transpersoner.

Annons

Men att hennes frånvaro skulle bero på det verkar alltså inte stämma, om man får tro uppgiftslämnare till Entrainment weekly.

Kritiken mot frånvaron

Att Jo, som hon kallas, inte är med har inte gått kritikerna förbi. I The Guardian skriver recensenten följande:

“Oavsett hur mycket av ett val i frågan hon själv hade, och trots alla olika fina omnämnanden av Jo från Radcliffe och de andra genom hela återföreningen, så kvarstår ett tomrum.”

Om något tydligt svar på varför Harry Potter-skaparen inte är med i återföreningen någonsin kommer återstår helt enkelt att se.

Foto: TT

Annons