Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Mischa Bartons starka ord om att bli en sexsymbol som 13-åring

12 jun, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
Mischa Barton talar ut om tuffa uppväxten i rampljuset.
I en öppenhjärtig text berättar nu skådespelaren Mischa Barton om den minst sagt tuffa uppväxten i rampljuset.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Mischa Barton slog igenom rejält när hon spelade Marissa Cooper i The OC och var under 00-talet en av världens kändaste personer.

Nu berättar hon att livet i rampljuset kom med ett pris, och att den mörka sidan av kändisskapet började innan den ikoniska rollen.

”Min filmdebut, Lawn dogs, utforskade teman som övergrepp mot barn och – trots att crewet gjorde allt för att se till så jag inte behövde förstå vad det hela handlade om – när jag gjorde press för filmen så stod det klart att det var väldigt vuxet innehåll. Två år senare gjorde jag Pups med Burt Reynold. Huvudroller i coming-of-age-filmer är alltid direkt kopplade till sex och sexualitet och det här var ett tydligt exempel på det”, skriver hon i Harper Bazaar och berättar om det väldigt obehagliga som skedde när filmen visats.

Annons

Blev sexsymbol i Asien

”Det var i Pups som jag hade mina första kyss på skärmen och i livet, inför ett helt crew. Min rollfigur fick sin första mens i en scen, något som själv inte upplevt i livet än. Filmen blev jättestor i Asien och där blev jag en sexsymbol. Då var jag 13”.

Sen kom sena tonåren och Mischa Barton började spela Marissa Cooper i The OC. Och trots att hon är tacksam över att ha fått en framgångsrik karriär så tidigt så var livet inte en dans på rosor.

”Samtidigt som alla andra i min ålder njöt av att vara bekymmersfria och obekymrade tonåringar så jobbade jag över på inspelningar, och var konstant pressad att uppnå behov, krav och mål som var satta av personer dubbelt som gamla som jag, eller äldre. Jag hade aldrig möjligheten att tala för mig själv. Som en tonåring i en vuxen värld kände jag en ständig rädsla att det skulle slå tillbaka mot mig själv, och vända upp och ner på min karriär”.

Annons

Blev pressad att ha sex

Ännu jobbigare blev det när hon som Marissa skulle spela in sexscener.

”Att vara en oskuld under den tiden och i den kontexten fick mig att känna mig som en bluff. Jag hade tagit mig an en persona som en New York-baserad, ung och steetwise kvinna som var äldre än sin ålder. Här var jag och spelade en karaktär som var lössläppt samtidigt som jag själv fortfarande var oskuld”, skriver hon och tillägger:

”Jag visste att det var viktigt att få den här grejen – min oskuld – som hängde över mig, elefanten i rummet så att säga, ur vägen. Jag började verkligen oroa mig för över att jag inte kunde spela den här karaktären om jag inte snabbade på och bli lite mer mogen. Kände jag mig pressad att ha sex med någon? Tja, efter att ha blivit uppvaktad av äldre män i 30-årsåldern så utförde jag till sist akten. Jag kände mig skyldig över att jag lät det ske. Jag kände så mycket press att ha sex, inte bara från honom utan också från samhället i stort”.

Mischa Barton avslutar texten med att skriva att det är dags att ta ton, och att hon hoppas att det hjälper yngre tjejer.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons