Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Miriam Bryant, Mona Masrour och Jelassi sjunger för ungas psykiska hälsa

06 dec, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Miriam Bryant sjunger.
Together for a better day-konserten gick av stapeln den första december. En hyllning till Avicii och ungas psykiska hälsa. ELLE träffade några av de kvinnliga artisterna som medverkade.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Miriam Bryant om psykisk ohälsaBrand logo
Miriam Bryant om psykisk ohälsa

Den första december fylldes Avicii Arena. Artister, poeter och konstnärer hade samlats för att hylla Tim ”Avicii” Bergling. Men Together for a better day är inte bara en hyllningskonsert utan även ett viktigt initiativ för att försöka förbättra ungas psykiska hälsa.

Håkan Hellström, Zara Larsson, Miriam Bryant, Amason, Jelassi och Mona Masrour var några av de artister som intog scenen under kvällen.

ELLE träffade några av kreatörerna för att prata om hyllningskonserten, psykisk hälsa, skönhetsideal och pressen från samhället.

Miriam Bryant om självhatet

– Ja varför mår alla skit idag? Jag tror att det har mycket med sociala medier att göra och hetsen kring det. Vi får heller ingen utbildning i hur man ska agera eller var man kan få hjälp när man mår dåligt.

Annons

Du har skrivit på din Instagram : ”Minns hur jag jämfört mig, hatat mig och anpassat mig”. Kan du förklara vad du menar med det?

– Man är ju kvinna liksom, med ett utseende och en kropp. Jag jämför mig mycket och kämpar med min självbild och brottas med självhat. Det ser jag hos alla, även de som man kanske inte tror kämpar med sådan skit. Men alla gör ju det.

Hon fortsätter:

– Det känns ju skit att ständigt ha den här ofrivilliga tävlingen som man deltar i på daglig basis i princip. Man blir ledsen och känner sig ofta otillräcklig. Jag har sådana känslor varje dag och vad gör man åt det? Man får peppa sig själv, be om hjälp, stötta sina systrar och acceptera att vi lever i ett sjukt hårt klimat. Försöka landa i det och krama om varandra.

Jelassi vill hjälpa andra maskrosbarn

Du har varit öppen om din uppväxt och hur du mådde – kan du berätta mer om det?

– Det finns fördelar och nackdelar med att växa upp som ett maskrosbarn. Nackdelarna är att man växer upp för fort och man ser saker som ett barn inte ska behöva se. Det positiva är att jag har fått ut den musiken som jag har fått ut och att jag kan få folk att relatera. Jag är inte glad över att någon kan relatera till det, för jag vill inte att någon ska behöva gå igenom det. Min musik kanske kan hjälpa andra att känna sig mindre ensamma.

Annons

Hur var det att komma hem?

– Jag saknade en trygghet, att kunna gå hem utan att känna en oro eller tänka, 'shit, vad kommer hända nu när jag kommer hem' eller 'vem kommer vara hemma nu'. Jag öppnade brevlådan när jag kom hem för att lyssna på om eller vem som var hemma, för att kunna förbereda mig på vad som skulle hända.

Hon fortsätter:

– Att stå på scenen och vara med och bidra för "For a better day" känns viktigt eftersom vi alla går igenom det och mår dåligt på olika vis. Det känns som att den psykiska ohälsan bara blir värre med åren hos oss unga, främst för att sociala medier finns.

Jelassi – "Jag är i mitten av mitt trauma"Brand logo
Jelassi – "Jag är i mitten av mitt trauma"

Mona Masrour gör upp med sina trauman genom sång

Vad inspireras du av?

– Jag skriver bara om saker som jag själv går igenom. Mina texter är ett sätt för mig att ventilera. Texterna handlar om saker som jag har sett och som jag har gått igenom. Under tiden som jag hade det svårt och mådde dåligt så lyssnade jag på musik. Vissa saker eller känslor som jag inte kunde sätta ord på, kunde låttexter, poesi och musik sätta ord på istället. Den hjälpen jag har fått av musiken och de artister jag har lyssnat på, jag hoppas att jag på något vis kan hjälpa andra på samma sätt, säger Mona Masrour.

Annons

Mona berättar att hon har försökt att inte blotta sig för mycket under den här resan samtidigt som hon lika mycket vill berätta allt för att kunna hjälpa andra.

– De sakerna som jag har gått igenom under min uppväxt, de sakerna jag har sett i min familj och i destruktiva kärleksrelationer som jag har befunnit mig i, allt det där har varit svårt för mig att prata om eftersom det är pågående saker. Jag tror att alla har sin egen resa och just nu är jag på min. Jag vill att min musik ska vara läkande både för mig och för andra.

Att vara med på hyllningskonserten var en självklarhet för Mona.

– Ämnet berör mig, det är ett viktigt intiativ, jag kunde inte tacka nej. Speciellt i och med Aviciis resa, det är extremt hemskt det som har hänt honom. Jag tycker den här manifestationen inte bara inspirerar unga människor utan också lyfter ett sådant viktigt ämne.

"Näe jag mådde som sämst, hjälpte musiken mig"Brand logo
"Näe jag mådde som sämst, hjälpte musiken mig"

Video och redigering: Alexandra Schuman

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons