Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Miriam Bryant: ”ingen hemlighet att jag träffat en person”

22 dec, 2020 
AvLouise Berglund
Miriam Bryant intervju ELLE
Självhat, en adhd-diagnos, slutet av en relation men också början på något nytt. Miriam Bryants budskap är tydligt: Vi behöver prata mer om det mesta. ELLE träffar henne via Zoom strax innan jul.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Miriam Bryant: Så kommer du över ditt exBrand logo
Miriam Bryant: Så kommer du över ditt ex

Att placera min dator ovanpå ett smyckeskrin med skärmen riktad mot en neutral plats i mitt hem har blivit det nya normala. För att kunna göra intervjuer som både ska bli till texter och video krävs minst sagt extra förberedelser.

Det kanske också säger något om min personlighet att jag är den som både sminkat mig och byggt upp en kuliss medan Miriam Bryant ringer upp från ett hörn på den lokala vietnamesiska restaurangen. Hon beställer en köttsoppa och erkänner att hon glömt bort att vi ska höras.

– Det är ju du! Utbrister hon när hon ser mig i kameran.

Det visar sig att hon har oerhört bra ansiktsminne eftersom det var flera år sedan jag senast intervjuade henne. Idag pratar vi med anledning att hon frontar en ny kampanj med Zalando där hon visar upp sin personliga stil samtidigt som hon lyfter psykisk ohälsa.

Miriam Bryant i nya kampanjen för Zalando.
Miriam Bryant i nya kampanjen för Zalando där hon lyfter ämnet psykisk ohälsa.

– Jag tycker att det pratas för lite om psykisk ohälsa i de forumen. Jag vill också belysa att stil är väldigt flytande. Det är så starkt kopplat till hur man mår psykiskt. Att hitta en annan plattform där jag kan få prata fritt och samtidigt problematisera kring dessa frågor i en paketerad form kändes rätt, säger hon.

Annons

Så beskriver Miriam Bryant sin klädstil

”Stil kommer från insidan”, säger Miriam Bryant i kampanjen. Jag undrar hur hennes stil ser ut i vardagen och hur den påverkats av coronapandemin.

– En vanlig dag som idag bryr jag mig inte ett skit om min stil. Jag känner inte längre behovet av att välja outfit och göra mig i ordning dagligen. Men däremot kan man ju vissa dagar få för sig att man vill matcha strumporna med mössan. Generellt sätt skulle jag säga att det är bra att ha några essentiella plagg man bara kan dra på sig. Bra basplagg, helt enkelt.

Miriam Bryant intervju ELLE
”Jag tycker att det är viktigt att förstå att ideal färdas och att vi alltid anpassat oss efter dem”, säger Miriam Bryant.

Som de allra flesta tampas hon samtidigt med kraven från samhället på hur man ska se ut. Pressen kopplat till idealen men också inställningen till dem. ”Minns hur jag jämfört mig, hatat mig och anpassat mig”, skriver hon själv på Instagram.

Annons

– Det är så himla typiskt oss kvinnor att i slutet av dagen såklart ändå landa i att det är vårt fel. Jag är för smart för att inte anpassa mig efter idealen. För vi har blivit så jävla bra på det. Det vore på något sätt dumt att inte anpassa oss. Men det blir så paradoxalt. För det slutar ju med att jag ändå beskyller mig själv. För gud vad jag hatar mig själv för att jag blir så påverkad av det här.

Miriam Bryant om ideal på Instagram

På Instagram har hon publicerat ett inlägg med gamla målningar på kvinnokroppen. Det är andra kroppar än de vi ser på sociala medier idag. Men de är fortfarande ideal. Det blir tydligt att samhället alltid tyckt och tänkt om kvinnokroppen.

– Jag tycker att det är viktigt att förstå att ideal färdas och att vi alltid anpassat oss efter dem. Det fanns ju skönhetsideal folk förhöll sig till för flera 100 år sedan. Bara för att de förändrats och vi eftersträvar annat nu betyder ju inte det att idealen inte funnits tidigare. Jag tror dock vi märker av dem i mycket bredare utsträckning nu på grund av sociala medier.

Annons

Hur hanterar du själv det faktum att du påverkas?

– Jag tror att jag hanterar det ganska dåligt egentligen. I perioder kan jag gripas av ett enormt självhat. Ibland vet jag inte vad jag ska göra. Och jag ser det runt mig också. Det är som en pandemi, fast psykisk. Folk är verkligen sjuka på riktigt.

Finns det något botemedel?

– Det är en jättebra fråga. Jag tror att det är debatten som är botemedlet. Vi behöver alla ta vårt ansvar. Om man har en följarskara kanske man ska belysa de här grejerna. Alltså säga att jag mår skit, du mår skit. Bara prata om det.

Miriam Bryant intervju ELLE
Enligt Miriam Bryant är det debatten kring skeva ideal som är botemedlet mot dem.

Tänker du mycket på ditt ansvar?

– Både ja och nej. Jag blir också sur för att jag har ett ansvar för jag kan känna att det här är snubbarnas ansvar. Det är fan inte vårt ansar! Håll käften bara, utbrister hon och pekar uppmanande mot kameran, som för att sätta ner foten mot samhället själv. Hon fortsätter:

Annons

– Jag gör så gott jag kan genom att prata om det. Jag tror att det tagit mig sju år att ens kunna säga det här med ett straight face. Men jag tror att jag har kommit till en punkt där jag fattar att det finns folk som följer mig… litegrann. Nej, jag kan fortfarande inte säga det.

Miriam Bryant nominerad i P3 guld 2020

Miriam Bryant har gjort succé i Så mycket bättre, blev den första artisten att ha plats 1-3 samtidigt på Svensktoppen, har vunnit priset för årets låt på P3 guld 2017, har programlett Musikhjälpen och har släppt två album och tre EP:s. Hon är dubbelt nominerad inför kommande P3 guld som hålls i januari 2021. Dessutom är hon snart albumaktuell igen. Trots det skruvar hon nu på sig och vill knappt uttala ordet följarskara.

Vad är det som händer här nu?

– Jantelagen tror jag… Inte ska väl jag. Folk skiter väl i vad jag gör. Men om det skulle vara så att någon lyssnar kan jag ju faktiskt försöka säga något vettigt.

Miriam Bryant i intervju med ELLE
Miriam Bryant är dubbelt nominerad inför kommande P3 guld.

Miriam Bryants album Ps: Jag hatar dig är uppskjutet

Egentligen skulle Miriam Bryant släppt ny musik i november 2020. Så står det i alla fall i flera av de intervjuer jag läst. Ett tag började jag misstänka att jag tappat min förmåga att researcha eftersom jag inte hittade något nytt album att lyssna på. Men det visar sig att hon valt att skjuta upp släppet på grund av corona.

Annons

– Skitåret 2020 förtjänade inte ett album.

Ps: Jag hatar dig, är titeln. Det handlar om hennes ex.

En ganska bold titel, eller?

– Jag tycker att det är en klockren titel. För den är så sann. För hur än mina känslor har varit i förhållandet till mitt ex har den funkat hela tiden. För ”Ps: Jag hatar dig” kan också vara ”gud vad jag älskar dig”. Fast, ”Ps: Jag hatar dig”.

Ton och blickar är svåra att förklara i text. Men hon säger det med ett flin.

Är det jobbigt att skriva ett album om sitt ex?

– Det är mer jobbigt att ha ett ex. Det är jobbigt att ha relationer. Även om skrivandet blir någon slags medicin för det.

Känns det som att du är kvar i det förflutna när du valt att skjuta fram släppet?

– Det är faktiskt lite jobbigt. För jag är verkligen så redo att lämna skiten bakom mig. Det blir lite som en blindtarm som är infekterad som jag vet att jag ska operera bort. Operationsdatumet är dagen jag släpper detta album.

Miriam Bryant intervju ELLE
Miriam Bryants album Ps: Jag hatar dig kommer att släppas 2021 istället för 2020.

David Nilsson och Miriam Bryant på Instagram

Den senaste tiden har bilder på en ny person dykt upp på Miriam Bryants Instagram. Hon håller i en tatuerad hand och den nyfikne upptäcker snabbt att en David Nilsson är taggad.

Annons

Är ni ett par? Frågar jag på äkta kvällstidningsmanér.

– Jag ska fundera på vad jag ska svara nu. Inga kommentarer säger hon och vi skrattar samtidigt.

Lägg av, svarar jag.

– Du kan väl fortsätta följa storyn på min Instagam? Kontrar hon.

Du vill att jag ska fixa lite fler följare åt dig, svarar jag.

– Exakt. Men man kan väl dra sina egna slutsatser av vad man ser. Om man följer mig på Instagram är det ingen hemlighet att jag träffat en person som jag tycker jättemycket om. Det är det jag säger om den saken.

Miriam Bryant i ny kampanj med Zalando
”Om man följer mig på Instagram är det ingen hemlighet att jag träffat en person som jag tycker jättemycket om”, säger Miriam Bryant.

”Det har funnits en skam”

I november berättade Miriam Bryant, i en kampanj för Brämhults, att hon vuxit upp i en familj med beroendeproblematik. Vissa undrade vad det hade med juice att göra och det går ju att diskutera. Men för Miriam Bryant handlade det mer om att prata om det som gör att många känner stor skam.

Annons

– Jag medverkade för både min och pappas skull. Vår relation har alltid varit jättebra. Men det här alkoholmonstret har alltid hängt över oss. Inte som i att han är ett monster men sjukdomen har varit ganska närvarande. Det har funnits en skam att prata om det. Idag skäms jag inte. Jag är vuxen nu. Och jag tänker att om jag visar att jag vågar prata om det, tillsammans med pappa dessutom, kanske andra blir inspirerade och tänker att det inte är lika skambelagt och smutsigt.

Miriam Bryant har fått diagnosen adhd

För fyra år sedan medverkade Miriam Bryant i Hellenius hörna. Jag minns det för att jag skrev en text om programmet eftersom hon berättade att hon hade extremt svårt för vardagssysslor och rutiner, som att betala räkningarna. Hon sa att hon ibland låg och grät på golvet för saker som att inte hitta sina nycklar.

Miriam Bryant berättar om sin adhd i ELLE
Under sommaren fick Miriam Bryant diagnosen adhd.

Jag har tänkt på det där och undrar hur det är nu?

– Fan vad deppigt att säga men det är fortfarande lite så. Inte lika mycket. Jag har haft fyra år på mig att öva på det. Men jag tycker fortfarande att det är svårt. Jag har gjort en adhd-utredning och fått diagnosen adhd. Det har gjort det enklare för mig att förhålla mig till mig själv när jag vet att jag faktiskt har problem med vissa organisatoriska grejer.

Annons

När gjorde du utredningen?

– I somras. Jag har gjort det i etapper. Men att ta tag i saken och faktiskt göra en utredning är inte direkt designat för folk med adhd, haha. Det har varit ganska många år fram och tillbaka. Men i somras blev det klart.

Hur kändes det?

– Det kändes så jävla skönt. Jag blev så lättad och kände att jag fick lite upprättelse. Det blir enklare av att veta. Jag har svårt att göra klart grejer men påbörjar gärna tusen saker samtidigt. Sen blir jag ledsen och uppgiven för att jag ser vilket kaos jag själv lever i ibland. Då får jag dålig självkänsla och känner mig som en dysfunktionell person. Samtidigt får jag ut jättemycket positivt av min adhd. Det är också en superkraft. Det kanske låter lite klyschigt men det är nog sant.

Läs mer:

Molly Hammar: ”Jag vill bli en feministisk ikon”

Tove Styrke: ”Jag är kär i en person”

Josefine Jinder: ”Vi hann precis bli ihop och så drog jag”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons