Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Love is blindYoung royalsOscarsgalan

Meghan Markle: Hovet diskuterade mitt kommande barns hudfärg

08 mar, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Meghan Markle om hovets oro kring parets barns hudfärg
Meghan Markle berättar nu om kommentarerna inom kungahuset kring Archies hudfärg innan hans födsel, och om beslutet att hennes son inte fick en kunglig titel och skydd.
Annons
Se Meghan o Harry tala ut hos OprahBrand logo
Se Meghan o Harry tala ut hos Oprah

I den två timmar långa Oprah Winfrey-intervjun på CBS berättade Meghan Markle att det ”fanns oro och samtal kring hur mörk hy sonen skulle ha vid födseln”, och att sonen nekades både titel och kungligt skydd.

Meghan Markle säger även att det brittiska hovets beslut som slog fast att den snart tvåårige sonen Archie skulle stå utan någon formell och kunglig titel, var ett beslut som stod ut från protokollet.

– De ville inte att han skulle bli en prins, eller prinsessa eftersom att man då inte visste om könet, vilket skiljer sig från reglerna. Och att han inte skulle få något personskydd, berättar hon till Oprah Winfrey, som blir märkbart chockad över det hon hör.

Meghan Markle om oron inom hovet kring Archies hudfärg innan födseln

Meghan Markle berättar också att det inom hovet förekommit diskussioner om prinsparets sons eventuella hudfärg.

– Och det fanns även en oro, och en diskussion kring hur mörk hans hud skulle vara när han föddes, säger Meghan Markle samtidigt som hon poängterar att det inte bara var ett samtal, utan flera samtal där det uttryckts en oro kring barnets hudfärg inför prins Harry.

Annons

Oprah Winfrey gapar av chock, och ställer frågan:

–...om hur mörk hud barnet skulle få?

Meghan Markle svarar och understryker att diskussionen handlade om vilket eventuell hudfärg barnet skulle få.

– Och vilken betydelse det skulle ha och hur det skulle se ut, lägger Meghan Markle till.

Prins Harry: Jag kommer aldrig avslöja vem som sa det

Trots att Oprah Winfrey vid flertalet tillfällen frågar om vem eller vilka som diskuterat, och känt en oro krig Archies eventuella hudfärg, väljer prins Harry och Meghan Markle att inte avslöja vem eller vilka det är.

– Den konversationen kommer jag aldrig avslöja, den var obekväm och omskakande, säger prins Harry och lägger till att informationen om vem som sagt det inte får komma ut då det vore ”förödande”.

Men prins Harry berättar att diskussionen uppkom tidigt in i hans och Meghan Markles relation, och att det gäller en person närstående till dem inom hovet.

Annons

– Det var precis i början: ”Hur kommer barnen se ut?”, förtydligar prins Harry.

Prins Harry och Meghan Markle berättar vidare i intervjun att den utlösande faktorn till beslutet att helt bryta med kungahuset var när de nekades personskydd efter att de avsagt sig sina kungliga uppdrag.

Ännu inget svar från det brittiska kungahuset

I skrivande stund har inte det brittiska kungahuset svarat upp på parets skakande vittnesmål.

– Det vittnesmål som kommer från prins Harry om att en närstående inom kungahuset frågat om hur mörk hudfärg deras då ofödde son Archie skulle komma att få, det är rasism på högsta nivå. Ett skakande vittnesmål som kungahuset får svårt att förklara, säger Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrespondent i Morgonstudion.

Hela Oprah Winfreys intervju med prins Harry och Meghan Markle sänds i kväll klockan 21.00 på TV3 och Viafree.

Foto: TT/CBS

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons