Maxida Märaks tankar om att skaffa barn på egen hand

11 nov, 2021 
AvSaga Pettersson
Maxida Märaks tankar om att skaffa barn på egen hand
Maxida Märak är mamma till nioåriga NikeSunna. Idag lever hon inte längre ihop med dotterns pappa, och om det ska bli fler barn i framtiden är hon inte helt främmande för att skaffa barn på egen hand – om hon inte hittar någon att bli dökär i innan.
Annons
TV: Maxida Märak – 5 saker du inte visste om artisten
TV: Maxida Märak – 5 saker du inte visste om artisten

Maxida Märak, eller Ida som hon egentligen heter, är just nu aktuell som en av artisterna i årets säsong av Så mycket bättre. Till vardags är hon inte bara artist, hon är också mamma till nioåriga NikeSunna. För att kombinera familjeliv med artistliv så lever hon både i Jokkmokk och i Stockholm.

Maxida Märaks uppbrott från pappan till hennes dotter

I Jokkmokk bor hon med sin dotter, där dottern går i en sameskola där skolsystemet ligger i linje med den samiska kulturen. För Maxida är det viktigt att bevara deras samiska ursprung och kultur.

– Det är viktigt för mig och NikeSunnas pappa att hon studerar sitt hemspråk och får lära sig allt om sin kultur där renen står i centrum. Barnen får till exempel lära sig att slöjda och bereda skinn. Och vissa perioder går de inte i skolan, då följer de med sina föräldrar ut i skogen och är med renen, säger Maxida nu i en intervju med mama.

Annons

Maxida Märak lever inte längre ihop med pappan till hennes barn, de separerade 2017 efter att hon insett att hon inte trivdes med livet hon levde ihop med honom i Jokkmokk, så hon flyttade till Stockholm. Men pendlandet med dottern mellan Jokkmokk och Stockholm varannan vecka blev för slitigt till slut, något som ledde till att hon flyttade tillbaka till Jokkmokk för att bo där med dottern och istället pendla till Stockholm för jobb då och då.

Hela gänget som medverkar i årets säsong av Så mycket bättre.
Hela gänget som medverkar i årets säsong av Så mycket bättre.Jessica Gow

Är öppen för att skaffa barn på egen hand

Relationen mellan henne och pappan till hennes barn beskriver hon idag som ”världens bästa” fast de inte längre är ett par. De är bästa vänner och samarbetar mycket bra ihop.

Annons

Hon lever inte heller ihop med någon ny partner, och om hon vill ha fler barn i framtiden har hon inget emot att skaffa det på egen hand – även om det inte är något hon planerat i nuläget.

– Jag är öppen för att skaffa barn på egen hand! Eller så blir jag dökär i någon som vill ha barn. Det som sker, sker. Man behöver inte styra allt. Men just nu är nöjd med mitt enda barn och planerar ingen insemination, säger hon vidare.

Foto: TT

Se också: Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barn
Se också: Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barn
Annons
Innehåller annonslänkar