Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Mattel lanserar mer inkluderande Barbie-dockor

30 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Nya Barbie-dockor
Under 2019 kom de första Barbie-dockorna med funktionsvariationer och nu blir Barbie ännu mer inkluderande. Nu kommer nämligen Barbie-dockor som inte har något hår och en Barbie med vitiligo.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den klassiska dockan Barbie har länge varit kritiserad för att fastställa ohälsosamma kroppsideal och ha en allt för stereotyp könsroll. Leksakstillverkaren Mattel verkar dock vara mer lyhörd än man kunde tro. Under hösten 2019 släpptes en hel kollektion med könsneutrala dockor som hade tagits fram tillsammans med barn, föräldrar och psykologer.

De lanserade också dockor med olika funktionsvariationer, bland annat en Barbie i rullstol och en med ett protesben.

De dockorna ingick i 2019 års Fashionista Line och nu har Mattel avslöjat vilka nya dockor som ingår i upplagan för 2020.

Barbie utan hår och med vitiligo

Mattel själva säger att dockorna ska representera en ”multidimensionell syn på skönhet och mode” och lanserar nu en docka med vitiligo och en docka utan hår.

Supermodellen Winnie Harlow har under några år hjälpt till att öka medvetenheten om vitiligo som gör att man tappar pigment fläckvis. Och nu kommer alltså en Barbie med samma åkomma.

Supermodellen Sinne Harlow har blivit ansiktet utåt för hudåkomman vitiligo.
Supermodellen Sinne Harlow har blivit ansiktet utåt för hudåkomman vitiligo.

Barbie-dockan utan hår är tänkt att kunna symbolisera de olika sjukdomar och tillstånd som gör att man tappar håret, men ska också ses som ett modestatement.

Annons

Barbie i rullstol och med proteser

Mattel har tagit arbetet med att ta fram sina Fashionista Line-dockor på största allvar och arbetade till exempel med en 12-åring som lever med protes när de skulle ta fram protes-dockan. De har också tagit hjälp av experter när de har tagit fram Barbies rullstol.

Dockan med protes har även utvecklats ytterligare till den här kollektionen och nu finns det även en med mörkare hud som kommer med en snygg guldfärgad protes.

Varannan Barbie är inkluderande

Det här är förstås ett hedervärt arbete mot att få leksaker som representerar fler barn världen över, men hur säljer de nya dockorna jämfört med den klassiska, smala Barbie med de orimligt långa benen och det långa hårsvallet?

Jo, svinbra, visar det sig. Enligt Mattel är ungefär varannan docka som säljs en docka som är från någon av de mer inkluderande kollektionerna. I Storbritannien är så mycket som var fjärde Barbie som säljs en Barbie i rullstol.

Vi ser redan nu fram emot Fashionista Line för 2021!

Foto: TT

 

Läs mer:

Kika in i Barbies verkliga drömhus – nu på Airbnb

Barbie-tillverkaren lanserar könsinkluderande dockor

Annons