Konstintresserad? Då är det här den ultimata helgaktiviteten för dig!

I helgen, den 13 till 15 april, går Market Art Fair av stapeln på Liljevalchs i Stockholm. ELLE fick en pratstund med chefen för konstmässan, Carl M. Sundevall.
13 april, 2018

Market Art Fair är en konstmässa för ny samtidskonst av etablerade konstnärer. Mässan äger rum den 13–15 april i år och precis som förr om åren presenteras ett urval av de främsta gallerierna och konstnärerna från hela Norden. Gallerierna väljs ut genom en uttagningskommitté bestående av fyra gallerister och en representant från övriga konstvärlden. Den representanten är från och med i år Lars Nittve, en av Sveriges största konstprofiler, med en bakgrund på bland annat Tate Modern och Moderna Museet. Ny chef för mäsan är Carl M. Sundevall. Vi passade på att ta ett snack med Carl, om mässan – och om hans tips till nya konstsamlare.

Berätta om Market Art Fair, vad är det – egentligen?

– Svenska Dagbladet har kallat oss ett svenskt Art Basel i miniformat, vilket är en rätt bra beskrivning… Om man har koll på Art Basel. Annars är vi en konstmässa där 35 av Nordens främsta gallerier ställer ut och säljer kvalitativ konst.

Vem borde komma till Market Art Fair?

– Alla som under ett och samma tillfälle vill ta del av det bästa den nordiska konstscenen har att erbjuda.

Carl Sundevall.

Du är ny chef för konstmässan, vilka förändringar har du gjort?

– Jag trodde det svåraste skulle bli att få konstvärlden att öppna upp sig, men fördomen om den här världen som snobbig och svårtillgänglig har visat sig felaktig. Istället har jag fokuserat på att få allmänheten att öppna upp sig mot mässan. Det är svårare…

Vad har varit viktigast för dig i arbetet med mässan?

– Att få folk att upptäcka all den konst jag själv upptäckt senaste månaderna. I slutändan är det få tillstånd som slår det nyfrälsta.

Vad har varit roligast respektive svårast med det här uppdraget?

– Roligast har förstås varit att kasta mig in i en helt ny värld. Dessutom lyckades jag pricka den enda kreativa bransch där man fortfarande anses ung som 40-åring. Svårast i början var att försöka lära mig om själva konsten, men jag har insett att det inte behövs. Vi har ju en kommitté med Lars Nittve i spetsen som säkrar den konstnärliga höjden på mässan.

Vad är din relation till konst? Vem är din favoritkonstnär?

– Jag har skrivit lite artiklar om konst under mitt journalistförflutna, men utöver det har intresset varit mer av filosofisk karaktär. En konstnär jag fastnat för och som ställer ut på Market i år är amerikanska skulptören Alyson Shotz.

Om man är sugen på att börja köpa konst, hur ska man tänka tycker du? Var ska man börja leta och vad ska man hålla utkik efter?

– Enkelt. Köp det som berör dig och se till att ta rygg på en etablerad gallerist. De har inte blivit vad de är genom att ha dålig smak och vill man vara krass bygger deras affärsmodell på att få sina konstnärer ska öka i värde.

Hur tänker du själv om/när du ska köpa konst?

– Jag ställer mig samma kontrollfrågor som alltid. Hur mår jag? Behöver jag det? Vad händer om jag väntar? Tyvärr har de frågorna visat sig bita dåligt när det kommer till konst.

3 gallerier/konstnärer man bara inte får missa på årets Market Art Fair?

– Skulptören Liva Isakson Lundin, som ställs ut av Wetterling Gallery, är fortfarande ung men börjar redan räknas som en av de stora svenska skulptörerna. En chans att fånga framtiden nu. Standard Oslo är ett norskt galleri som tidigare endast ställt ut de allra största internationella mässorna. Hos oss visar de målaren Mikael Lo Presti. Slutligen kommer danska konstnären Tal R ha en spännande installation i Skulpturhallen som ingen vill missa. Han ställs ut av Galleri Bo Bjerggaard från Köpenhamn.

Foto Jean-Baptiste Beranger, Christopher Hunt