Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Sant och falskt om Marilyn Monroes liv i Netflix-filmen Blonde

03 okt, 2022 
AvPenellope Ness
Filmen Blonde har släppts på Netflix och är en fiktiv tolkning av Marilyn Monroes liv
Blonde har nu släppts på Netflix och den omtalade filmen har hittills fått blandad kritik. Den skildrar den ikoniska Marilyn Monroes, född Norma Jeane Mortenson, liv och vad hon kan och tros ha upplevt privat innan hennes plötsliga död vid 36 års ålder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett utBrand logo
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett ut

Den nya filmen Blonde har nu haft premiär på Netflix. Filmen är baserad på boken med samma titel skriven av författaren Joyce Carol Oates och är en fiktiv version av den ikoniska Marilyn Monroes liv.

Blonde – Inte en historiskt korrekt biografi

Ana de Armas som spelar Monroe i filmen skildrar en version av stjärnans liv som är delvis baserad på rykten och spekulationer om vad hon kan ha upplevt. Filmen är inte avsedd att vara en historiskt korrekt biografi, snarare en dramatiserad tolkning. I den kontroversiella filmen visar de alla svårigheterna som Monroe fick uppleva, från barndom till hennes allt för tidiga bortgång.

Annons
Blonde är en tolkning av Monroes liv, men en del fakta stämmer överrens med hennes verkliga liv
Marilyn Monroe och Arthur Miller var gifta i fem år.
Den amerikanska författaren och dramatikern Arthur Miller var gift med Marilyn Monroe mellan åren 1956 och 1961.

sant och falskt från filmen blonde

Eftersom filmen är en tolkning av Marilyn Monroes liv har listat tio fakta från Blonde och om de stämmer med skådespelarens liv eller inte.

Annons

1. Marilyn monroes bortgång

Sant. Konspirationsteorier och debatter om Marilyn Monroes bortgång har funnits sedan hennes död 1962. Men de flesta har vid det här laget kommit överens om att den välkända skådespelaren dog på grund av en överdos. I filmen får vi följa Monroes förvärrade drogmissbruk och depression som slutligen leder till hennes död vid bara 36-års ålder. Det finns teorier om överdosen var ett misstag eller en medveten handling, men det är inte något som fastställs i filmen.

2. Scenen mellan Monroe och John f. Kennedy

Monroe sjöng för presidenten John F. Kennedy på hans födelsedagsfirande.

Falskt. Något som har diskuterats mycket har varit relationen mellan Marilyn Monroe och den dåvarande amerikanska presidenten John F. Kennedy. Ingen vet exakt vad de två välkända individerna hade för förhållande, men det finns många teorier att JFK var otrogen med Monroe. Det finns dock ingenting som antyder på att den före detta amerikanska presidenten tvingade sig på Monroe sexuellt, så som det framställs i filmen.

Annons

3. Ett destruktivt förhållande

Bobby Cannavale spelar den Monroes ex Joe DiMaggio i filmen Blonde
Joe DiMaggio och Marilyn Monroe var bara gifta i 274 dagar.

Sant. Det är välkänt att Monroe gifte sig med den professionella basebollspelaren Joe DiMaggio. Det var andra giftermålet för dem båda, men DiMaggio visade sig senare behandla skådespelaren mycket illa både fysiskt och psykiskt. Hans svartsjuka tog över och han var inte bekväm med hennes offentliga image och karriärval.

4. Relationen med Chaplin och Robinson

I filmen har Monroe en relation med både Charles Chaplin Jr. och Edward G. Robinson Jr. samtidigt.

Falskt. I filmen ser vi Monroe ingå en relation med både Charles Chaplin Jr. och Edward G. Robinson Jr. samtidigt. Många av relationerna i filmen stämmer, men det finns ingenting som tyder på att denna gör det. Däremot finns det spekulationer om att Monroe hade separata relationer med båda två. Enligt rykten hade Monroe en relation med Chaplin Jr. som sägs ha tagit slut efter att han fått reda på att hon varit otrogen med hans bror. Och det sägs att hon ska ha haft ett förhållande med Robinson Jr., men det finns knappt något bevis för det och ännu mindre bevis för att de hade en relation alla tre.

Annons

5. Fick mindre betalt

Jane Russel och Marilyn Monroe i filmen Gentlemen prefer blondes från 1953.
Jane Russell har talat mycket gott om Marilyn Monroe och de utvecklade en vänskap under inspelningen av Gentlemen prefer blondes.

Sant. Det stämmer att Monroe fick mindre betalt i medverkan av filmen Gentlemen prefer blondes (1953) än sin medpart Jane Russell. Marilyn Monroe tjänade 500 dollar i veckan medan den mer välkända Russell fick 200 000 dollar för inspelningen. Även om Monroe inte spelade huvudrollen ansåg hon att hon förtjänade mer för sin roll, filmen hette trots allt gentlemän föredrar blondiner och hon spelade blondinen. Och trots att pressen spred ryktet att det fanns en rivalitet mellan de två skådespelarna utvecklade de en vänskap.

Annons

6. aborter och missfall

I filmen ser vi hur Monroe kämpar med sin identitet och kändisskapet

Förmodligen falskt. I filmen ser vi Monroe både drabbas av missfall men också vara på flera läkarbesök för att utföra aborter. Det stämmer att hon fick flera missfall under åren, men att hon genomgick aborter var främst baserat på rykten. Även om det nämns i flera biografiska skildringar om Monroes liv finns det ingen bevis för att det faktiskt stämmer. Författare har erkänt i efterhand att de grundat det på teorier. Under Monroes obduktion hittades ingen bevisning på att hon genomgått några aborter.

Annons

7. Kontakt med sin pappa

Den ikoniska rosa klänningen Marilyn Monroe bar i filmen Gentlemen prefer blondes.

Falskt. Monroe som först uppfostrades av sin ensamstående mamma, Gladys Pearl Baker, lämnades senare till ett barnhem på grund av mammans mentala ohälsa. Hon fick aldrig bekräftat vem hennes pappa egentligen var, men vid ett flertal tillfällen försökte Monroe kontakta mannen hon trodde var sin pappa. En man vid namn Charles Stanley Gifford, som senare har bekräftats vara Marilyn Monroes biologiska pappa tack vare ett DNA-test. Men det finns ingenting som tyder på att de hade någon kontakt under skådespelerskans livstid som filmen visar.

Annons

8. ÖVERGREPPET AV filmproducenten

Ana de Armas skildrar den berömda skådespelarens liv i Netflix-filmen
Marilyn Monroe kämpade mycket med sin identitet under tiden som hon arbetade i Hollywood.

Troligtvis sant. I filmen ser vi hur filmproducenten Darryl F. Zanuck våldför sig på Monroe när hon träffar honom i hans kontor för en provspelning. Det är välkänt att filmproducenten utnyttjade sina positioner och anklagades för att ha sexuellt trakasserat flera unga kvinnor under sin karriär. Man kan däremot inte med säkerhet fastställa vad som hände mellan honom och Monroe. Därför kan den här händelsen inte garanteras vara sann, men det är en trovärdig del av filmen.

Annons

9. Togs inte på Allvar i hollywood

Monroe var mycket underskattad som skådespelare under en stor del av hennes karriär.

Sant. Monroe som nu anses vara en av de mest ikoniska och legendariska skådespelarna i vår tid togs inte på allvar under de åren som hon arbetade i Hollywood. Hon var i stort väldigt underskattad av människorna i hennes omgivning och fick ofta spela ytliga roller som den stereotypiska dumma blondinen i filmerna som hon medverkade i. Fans kunde inte förbise hennes Marilyn Monroe-roll från filmer och betraktades ofta bara som en sexsymbol.

10. Problematisk vid inspelningar

Monroe i filmen Some like it hot som släpptes 1959

Sant. I filmen när Monroe ska spela in Some like it hot (1959) har hon flera utbrott och skapar bråk under inspelningen. Hon anser att hon inte tas på allvar och framställs som en dum blondin, något hon inte är villig att acceptera. Trots att dessa utbrott kan vara något överdramatiserade, så stämmer det att skådespelaren var svår att arbeta med under inspelningen av filmen.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons