Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Margaux Dietz om erotiska romanen: ”Självklart finns det likheter med gamla killar”

07 okt, 2021 
AvLouise Berglund
Margaux Dietz bok Alexa
Det började som en diskussion på en förlagsmiddag – och slutade med en erotisk roman. Den 11 oktober släpper Margaux Dietz både boken Alexa och ett ljuddrama som är en prequel till romanen.
– Jag hoppas på bra recensioner men framför allt hoppas jag att man blir inspirerad att våga prova något nytt i sängkammaren, säger hon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Margaux Dietz om erotiska romanen AlexaBrand logo
Margaux Dietz om erotiska romanen Alexa

30-åriga Alexa är en av Sveriges mest framgångsrika influencers. Hon går igenom ett breakup, drömmer om att bli programledare samtidigt som hon börjar dejta igen och försöker navigera nya och gamla vänskaper och den inte helt lätta relationen till sitt ex. Romanen Alexa är skriven av Margaux Dietz och Christin Magdu och har beskrivits som en erotiskt laddad upprättelseberättelse där kvinnlig sexualitet står i fokus.

Jag träffar Margaux på hotellet At Six en tidig måndagsmorgon över en kaffe innan hon ska iväg och spela in de sista delarna Alexas värld – ljuddramat hon gör ihop med Spotify som är en spinoff på boken. Eller en prequel om man ska vara petig. Margaux berättar att den utspelar sig fem år tidigare än boken.

Så gick arbetet med Margaux Dietz bok Alexa till

Hon pryder själv bokomslaget. Och med tanke på att hon är en 31-åring influencer i Stockholm som nyligen levde singelliv är det klart att frågan om hur mycket av Alexas liv som är Margaux liv väcks.

Annons

– Boken börjar med att Alexa gör en abort vilket min självbiografi också börjar med. Men jag behåller ju barnet och Alexa gör inte det. Självklart är det mycket av mina egna upplevelser i boken. Men det är också upplevelser från andra influensers, om branschen i sig. Det finns många olika personer i Alexa men boken är fiktiv.

Tanken från början var egentligen att det skulle vara en roande, härlig och enkel bok, för att använda Margaux egna ord. Men det ändrades under resans gång.

– Mitt i skrivandet kom vi på att det behövs en spänning för att det ska bli mer intressant. Det finns vissa obehagliga sidor med det här yrket. Det är ju jättehärligt med folk som tycker att de känner en på ett mysigt sätt, som en bästa kompis. Sen finns det dem som tror att det är något mer än så. Alltså en variant av stalker.

Margaux Dietz erotiska roman Alexa
Omslaget till Margaux Dietz erotiska roman Alexa.

Boken innehåller väl även ett kokaindrama?

– Ja. Det dilemmat handlar egentligen om media och att bli tolkad på fel sätt. Om du inte vet vad du ska säga eller hur du ska hantera saker kan du bli helt svartmålad.

Annons

Känner du att du ofta blir det?

– Nej men ibland känner jag mig lite bakbunden. Ibland är det bättre att inte säga någonting alls. För om man bara ger en kommentar ger man andra rätt att skriva om vad som helst känns det som.

Jag tänker att ämnet skilsmässa är ett sånt ämne?

– Ja och jag har varit väldigt noga med att aldrig prata om andra i mina filmer eller kanaler. Om jag mår dåligt ska det handla om min upplevelse. Men det blir svårt när man är en familj.

Varför kallas boken för en upprättelseberättelse?

– Alexa hamnar ju verkligen på botten. Hon blir dumpad, anklagad och blir av med hela sitt jobb. Hon säger ju det, att hon får sparken från sitt liv. Och hela boken handlar om hur hon ska komma på fötter och ta tag i sitt välmående, sin karriär och att komma tillbaka som en starkare person än den hon var innan.

Känner du att du gjort samma resa?

– Jag känner att det är väldigt lätt att hamna på botten. Och när man väl gör det känns det som att man aldrig kommer kunna ta sig upp. Det är klart jag känt mig väldigt mycket på botten. Det är inte jätteenkelt att gå igenom en skilsmässa när man är offentlig. Eller inga personliga kriser egentligen eftersom ens jobb ju är ens liv. Och det är svårt att separera de två.

Annons

Margaux Dietz om männen i romanen Alexa

Alltså… Man undrar ju om männen i boken. Man sitter ju där när man läser och försöker tänka ut vem det kan vara. Är det folk ur ditt liv?

– Självklart finns det absolut likheter med gamla killar. Men det är inte att en person är en person. Det är en mix! Alla har väl i vissa lägen valt fel killar. Sen är det klart att allt som är i en bok som är fiktiv inte är på riktigt. Men det finns vissa drag och händelser som är liknande.

Hur är det att skriva en sexscen ihop med någon annan?

– Sexscenerna trodde jag skulle bli ganska enkla. Så var det inte. De blev klara sist. Det första man kommer att tänka på är vilka ord som inte är så sexiga i skrift. Dirty talk är ju inte så sexigt i skrift det heller. Det kan snarare få en avtänd! Men det har varit jättespännande. Vi har suttit åtta kvinnor i olika åldrar, inklusive min köra mor och diskuterat händelserna i sexscenerna, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:

Annons

– Det man märker då är att man inte har en aning om vem som tycker vad. Det kan vara någon som gillar väldigt mycket vaniljsex men som tycker att man i klädväg kan göra vad som helst.

Margaux Dietz släpper ljuddramat Alexas värld på Spotify
Samtidigt som boken Alexa släpps kommer det erotiska ljuddramat Alexas värld ut där Margaux själv gör rösten till Alexa.

Du har upptäckt nya sidor hos dina familjemedlemmar helt enkelt?

– Ja och arbetskollegor, haha! Man märker också att ju mer man pratar om sex och livet handlar om sex, desto mer vill man ha sex. Det blir så!

Har det alltid varit naturligt för dig att prata om sex?

– Ja, med vänner. Men inte öppet. Jag tror aldrig jag pratat om sex i mina kanaler innan. Det är nog det senaste året. Men jag har kommit över den här gränsen där jag bara känner att det väl är jättehärligt.

Annons

Hur kom du över den gränsen?

– Förra året när jag var singel utforskade jag mig själv. Jag har gått igenom en skilsmässa och har ett barn. Jag känner mig mer trygg i mig själv.

Att låta kvinnlig njutning ta plats

Kvinnlig njutning har ju absolut inte alltid fått ta plats. Min upplevelse är att den gör det allt mer. Har du reflekterat över det under processen?

– Ja. Vi kvinnor behöver ta över den här branschen så att den blir mer sensuell.

Varför är det viktigt att kvinnlig njutning får ta plats, tycker du?

– Kvinnlig njutning handlar ju också jättemycket om hur du mår. Men framför allt om att känna en trygghet i sig själv, våga njuta, säga vad man tycker och att våga säga nej.

På vilket sätt har ni låtit kvinnlig njutning ta plats i sexscenerna?

– I ljuddramat handlar det mycket om att det är på tjejernas villkor. Det är på Alexas villkor när hon har sex. En bdsm-scen slutar till exempel med att hon kastar ut killen. Samtycke kommer fram väldigt tydligt i scenerna. Det är viktigt, det är 2021 nu. Det är också viktigt att visa att vi tjejer ska få ha sex och känna oss bekväma i det. Under arbetet har vi haft med en intimitetskoordinator som hjälpt oss.

Annons

Vi ska prata om ljuddramat! Alexas värld. Vad handlar det om?

— När du läser boken ska det kännas som att Alexa finns. Som att du nästan vill leta efter hennes Youtubekanal. Men ljuddramat, som också är erotiskt, är helt fristående från boken. Det har mer av en Sex and the city-vibe och mer komik, utspelar sig fem år tidigare och handlar mer om hur Alexa slår igenom. I boken är hon ju redan stor.

Många av dina influencervänner gästar ljuddramat. Hur kommer det sig?

– Jag ville skapa en känsla av att Alexas värld känns på riktigt. Då är det kul att leka med att det finns karaktärer som spelar sig själva. Hon träffar till exempel Viktor Frisk på en swingersfest, haha! Och Peg Parnevik har kanske legat med hennes kille. Kristoffer Triumf är med och Olle Sarri. Och Dragomir Mrcik. Han är ju skådis men spelar sig själv. Han kommer på Alexa när hon onanerar i tvättstugan.

Margaux Dietz spelar in Alexas värld med Spotify
I ljuddramat Alexas värld kommer ett helt gäng influencers gästa och spela sig själva.

Den som sett dina instastories vet att du har burit stolar och gjort squats under inspelningen. Varför?

Annons

– När jag bär en stol är det för att jag i ljuddramat bär en tvättkorg. Ju mer du kan gå in i scenen, desto mer äkta låter det. Det blir lite som att vi spelar teater. Jag känner att jag hittat min nya grej!

Är du orolig över recensionerna?

– Nej, men vi får väl se när de kommer. Det känns bara sjukt att folk ska läsa boken. Overkligt på något sätt. Jag hoppas på bra recensioner men framför allt hoppas jag att man blir inspirerad att våga prova något nytt i sängkammaren.

Både boken Alexa och första avsnittet av ljuddramat Alexas värld släpps den 11 oktober.

Annons