Margaux Dietz: ”Jag blir mörkrädd när jag läser vissa kommentarer”

Margaux Dietz om kritiken hon fått efter femminutersmetoden

Efter att ha använt sig av "femminutersmetoden" när hon skulle natta sitt barn och visat upp det på Youtube blev Margaux Dietz kallad för vidrig och anklagades för barnmisshandel. Nu ryter hon ifrån mot klimatet online.
07 mars, 2019

Margaux Dietz är en av landets mest populära influencers med både stor blogg (här på elle.se) och ett stort Youtubekonto. Tidigare i veckan publicerade hon en vlogg på Youtube där hon visade hur hennes son blev ledsen vid nattningen och hur hon då valde att använda sig av ”femminutersmetoden”, en metod för att lära barn att somna själva. Metoden utvecklades på 70– och 80-talet av barnläkaren Berndt Eckerberg och hans fru Britta. Metoden har varit omdiskuterad och kritiserats och finns inte listad i svenska sjukvårdsupplysningens råd för att få barn att somna, men många upplever att den fungerar bra för sina barn.

I filmen visar Margaux hur hon försöker få sin son att somna med metoden. Hon ställer en klocka på fem minuter i hopp om att sonen ska lugna ner sig själv och somna medan hon befann sig i närheten, men utanför rummet. I videon berättar hon att han somnat efter sex minuter: ”Oftast är det tyst redan efter två minuter men det är bara att fem minuter med ett skrikande barn kan kännas som 45 minuter för att man känner sig elak”, säger hon i klippet.

Efterspelet har dock kommit att handla mer om hatet och klimatet i kommentarsfältet, och den mom-shaming som Margaux känner att hon utsatts för.

Fick ta emot näthat efter videon

Efter att hon publicerat videon fick hon ta emot mycket näthat där folk kritiserade hennes föräldraskap. I kommentarsfältet kallades hon bland annat för vidrig och anklagades för barnmisshandel.

I ett långt blogginlägg väljer Margaux att sätta ner foten mot mom-shaming. I inlägget förklarar hon att sonen i de allra flesta fall lägger sig utan att bli ledsen men att det ibland är annorlunda.

”…en procent av gångerna så är han envis och bråkar med oss vid läggning. Jag känner honom så väl, jag vet att han är dödstrött, men ändå somnar han inte. Jag la upp en vlogg där jag visade den ena procenten för att visa att JAG ÄR MÄNSKLIG. Han skriker ibland och ibland har vi problem med nattningen. Jösses alltså! Blir mörkrädd när jag läser vissa av era kommentarer i mamma-forumet”, skriver hon.

”Inte mycket till tolerans”

Hon tar också upp skillnaden mellan konstruktiv kritik och hat och lyfter det faktum att nyblivna mammor riskerar att ta ännu mer illa upp.

”Jag är alltid öppen för konstruktiv feedback, det är så man lär sig och utvecklas. Men när det går till något annat, har jag inte mycket till tolerans alls. (…) Nu vill jag även passa på att säga att jag tar inte åt mig av de elaka kommentarerna, men däremot finns det mååånga mammor som ser era kommentarer och tar väldigt illa upp. Tänk på att det du skriver i öppna forum med nyblivna osäkra mammor som vill göra rätt”.

Läs hela Margaux inlägg i hennes blogg här >

Läs också:

Margaux Dietz avslöjar allt om bröllopet – se hennes Q&A med Jacob

Margaux Dietz: ”Jag vill bidra till en positiv livsinställning bland unga tjejer”