Statement Festival närmar sig – artisterna som spelar

Statement Festival närmar sig – artisterna som spelar

Programmet börjar ta form för den redan världskända festivalen utan cis-män – Statement Festival. På Bananpiren den 31 augusti – 1 september blir det både kvalitet, känsla och bredd. Först ut av artisterna är Frida Hyvönen, Maxida Märak och Karim & Karam. Här kan du se resten av line-upen (fylls på efterhand).
26 januari, 2018

Det som började med en tweet av komikern och radioprofilen Emma Knyckare blir som bekant en mäktig festival sommaren 2018. Statement Festival hålls den 31 augusti – 1 september på Bananpiren i Göteborg och välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära. De ordinarie biljetterna släpptes den 26 januari på tickster.com, i tre priskategorier.

Frida Hyvönen

Frida Hyvönen.

Nu börjar Statement Festival avslöja vilka som står på scenen under den unika tvådagarsfesten. Hyllade, egna, berörande och spännande är adjektiv som passar på samtliga av de fyra första akterna: Frida Hyvönen, Karim & Karam (dj-duo med Karin Dreijer och Maryam Nikandish), Joy och Tami T! Läs fler namn som är klara nedan.

Grundaren Emma Knyckare om Statement Festival

Grundaren Emma Knyckare är väldigt nöjd med de första bokade artisterna:

– Jag är superglad att vi nu släpper dom första akterna för Statement Festival. Med första släppet vill vi visa på bredden i festivalen, att det kommer finnas göttiga grejer för alla besökare som är sugna på megaparty i dagarna två.

Karim & Karam.

Ännu fler Statement-namn släpps kontinuerligt, och en riktigt dröm-lineup utlovas den sista helgen i augusti.

– Glöm inte ta med både de ösigaste dansskorna och snorpapper till de mäktigaste popballaderna – men framför allt ditt bästa jävlar anamma-face, för nu blir det åka av! hälsar Emma Knyckare.

Här är artisterna som är klara för Statement Festival

Loreen

Vår stilsäkra och talangfulla Eurovision-drottning Loreen har skänkt oss mycket eufori genom åren – och det fortsätter hon att göra under Statement festival.

Cleo

Den svenska rappens moder, Nathalie Missaoui, var med och grundade det feministiska musikkollektivet Femtastic. Hon har även varit med och grundat FATTA som arbetar mot sexuellt våld – vilket är i perfekt harmoni med Statement festivals budskap. Missa inte att se en av hennes hyllade live-akter på Statement festival, där hon kommer att uppträda tillsammansmed bland andra Beri, Imenella, DJ Eka Scratch, JUCK och Ikhana.

Maxida Märak

Den samiska rapparen Maxida Märak blandar hiphop och jojk med elektroniska beats.

Karim & Karam

Den forne The Knife-medlemmen Karin Dreijer utgör tillsammans med Maryam Nikandish dj-duon Karim & Karam.

Stina Velocette

Feministen tillika Göteborgsartisten Stine Velocette har bland annat skrivit kampsången Ska det va såhär om #metoo.

Beatrice Eli

Punkig pop och elektroniska beats blandat med gråt, allsång och dans utlovas när Beatrice Eli står på Statements scen.

MaidaVale

Festivalvana MaidaVale från Gotland spelar psykadelisk rock blandat med heavyblues.

Joy

Skånska dunderrapparen Joy greppade återigen tag om våra hjärtan när hon gästade Ebbots Ark och framförde en cover på Ebba Gröns Die Mauer.

Tami T

Tami Tamaki blandar popmelodier, klubb-beats och synthslingor i sin elektropop, och texterna handlar om sex, relationer, våld och känslor.

Det Brinner

Matilda Sjöström gör gråtdisco med extremt ärliga och starka texter, en dansdriven pop i en ilsken uppgörelse med det förgångna.

Nour El-Refai

Komikern Nour El-Refai får oss att ifrågasätta normer med sin sylvassa tunga och får oss att kissa på oss av skratt, oavsett om det är som programledare i Mello eller i sin enormt uppskattade föreställning En komisk depression.

Josefine Johansson

I vintras gjorde hon På spåret, men i sommar är det Statement Festival som får njuta av denna komikers härliga närvaro.

Moa Svan

Komiker, författare, radiopratare och programledare, det finns många strängar på Moa Svans glimrande lyra.

Familjen Kaos

Familjen Kaos består av Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén och skapar politisk satir blandat med musik och standup med en tydlig feministisk ton.

Shirin

Shirin har hyllats av självaste Sia på Twitter, och hennes soulpop är både drabbande och storslagen på samma gång.

ionnaLee

Med över 44 miljoner visningar på Youtube och en världsturné runt hörnet kan vi vänta oss en helt ny elektroniska popvärld fylld av mystik och skönhet på Statement.

Zhala

Electropopdrottningen Zhala  var den första artisten att signas av Robyns skivbolag Konichiwa Records. Resten är historia.

Dolores Haze

Dolores Haze har hyllats av Iggy Pop som de även varit förband åt, och de beskriver sig själva som en äcklig version av Spice Girls. Många är benägna att kalla dem för Sveriges coolaste band just nu.

Radula

Deras mest lyssnade låt heter Never Scared och Radulas dämpade indiepop/rock kommer att få bananpiren att gunga i hypnotisk takt i sommar.

Petrina Solange

Drottningen av skadeglädje och rå humor heter Petrina Solange och hon har tidigare varit programledare i Tankesmedjan, medverkat i Parlamentet och driver livepodden Måndag.

The Ravishing Byrds Burlesque

Burleskgruppen från Malmö ger långfingret till samhällsnormer och ouppnåeliga ideal, och de bjuder på skakande rumpor, glimten i ögat, kraft och revolution.

Alice B

Med sin trallvänliga och känslosamma indiepop med akustiska melodier kommer spelningen med Alice B på Bananpiren att bli en allsångsdröm utan dess like.

Girlschool

Det brittiska heavy metal-bandet Girlschool firar 40 år som band och har sedan storhetstiden på 80-talet slagit stereotyper i spillror. Se dem på Statement Festival i sommar!

Vad dom än säger

Metoo-rörelsen satte sina spår i varje instans i samhället, så även inom musiken. 56 kvinnliga musiker gick samman och släppte metoo-låten Vad dom än säger, och under Statement Festival kommer 12 av dessa artister att framför låten i en exklusiv setup.

Rrriotsamba

Den feministiska musikföreningen Rrriotsamba består av banden OYA, Saravá och Feministas Acidas, och med sina slagverk kommer de att vara en del av öppningen av Statement Festival.

 

Foto Elin Berge, Lisa Wassman, Kamila Schneltser

Läs mer:

Klart med tid och plats för Knyckares mansfria festival

Statement festival åker på turné hösten 2019

Statement festival: ”En historisk händelse som måste supportas”