Måneskin om sin stil: ”Naken hy är det bästa plagget”

måneskin

Måneskins segertåg genom Europa har rullat på i otröttlig takt sedan vårens vinst i Eurovision Song Contest 2021. För ELLE Sverige berättar bandet om fördomarna de möter på vägen och budskapet om absolut frihet som de vill förmedla genom sina kläder, sociala medier och nya samarbete med Gucci. Allt är inte sex, drugs & rock’n’roll för detta målmedvetna kompisgäng.
15 oktober, 2021
TV: Måneskin om fördomar gällande bandet "De sägs att jag ser ond ut"
3:22

Efter reklamen: TV: Måneskin om fördomar gällande bandet "De sägs att jag ser ond ut"

(3:22)

Slå på ljud

Utanför det 5-stjärniga hotellet i centrala Stockholm sitter en grupp unga fans och väntar på sina idoler. I ett rum på våning tretton sitter fyra rockstjärnor och gör dagens sista intervju. Det är torsdag kväll, och bandet har varit igång sedan tidig morgon.

– Vi vaknade i Paris imorse och landade i Stockholm för bara några timmar sedan, det är första gången vi är här, säger sångaren Damiano David.

– Vi har rest runt mycket och vi försöker nu hitta några lediga dagar där vi kan gå in i studion och skriva ny musik, säger basisten Victoria De Angelis.

måneskin

Måneskins medlemmar från vänster till höger: Victoria De Angelis, Damiano David, Thomas Raggi och Ethan Torchio.

Måneskin består av sångaren Damiano David, 22, basisten Victoria De Angelis, 21, gitarristen Thomas Raggi , 20, och trummisen Ethan Torchio, 21. Bandet är i Sverige för att prata om sin senaste singel MAMMAMIA, vars låttext de vill beskriva som ironisk. Raderna anspelar bland annat på de anklagelser om drogmissbruk som gruppen med emfas förnekat sedan i våras. Bilder på hur Damiano David lutade sig ned med näsan mot bandets bord i green room under Eurovision fick internet att börja viska, tar de droger?

”I sweat that I’m not drunk and I’m not taking drugs”, lyder en rad i nya singeln.

– Vi skrev låten två dagar efter upplevelsen under Eurovision, säger Damiano. Samtidigt som vi gratulerades för vår seger mötte vi mycket kritik. Ju större du blir, ju mer kritik får du. Vi ville driva med hatet och fördomarna mot oss, för vi tar det inte seriöst. Vi ville skratta åt det hela och få folk att skratta med oss.

– Folk tror att vi knarkar och är ondskefulla, de säger att jag speciellt är ondskefull, säger Damiano.

– De har rätt, du är ond, fyller Victoria i – det stora leendet avslöjar ironin.

– Nej, fortsätter hon sedan, vi är bara vanliga människor med massvis med talang.

– På Twitter säger de att jag sänder ut onda vibbar, fortsätter Damiano. Jag vet inte, det kanske beror på att jag bär ögonskugga.

Ansiktet utåt för Guccis nya kollektion Aria

Just sotade ögon är ett av bandets signum. Sammetskavajer, utsvängda byxor och goth-rockiga accessoarer, är några till. Deras stil beskrivs ofta som ”flamboyant”.

– Hur du ser ut och hur du klär dig är bara ett sätt att visa upp dig för världen på. Huvudfokus borde ligga på att vara bekväm i dig själv, säger Victoria. Människor borde heller inte göra antaganden om hur du är baserat på hur du ser ut.

– Vi bär sådant som vi tycker om och som passar med vår musik och vårt budskap, säger Damiano. Vi hämtar inspiration från världens största rockstjärnor, The Rolling Stones, Led Zeppelin, de som byggt rocken och deras eftermäle. De skapade en väldigt ikonisk stil som vi försöker plocka lite från, men vi vill även skapa vår egen stil. Vi vill inte tävla med någon, vi vill bara vara bekväma med våra kläder och vår stil.

Han fortsätter:

– Det är befriande att vara den du är och den du vill vara i alla lägen. Vi är förvisso i offentligheten så vi kanske tillåts att göra vad vi vill mer än vad våra fans gör. Ibland är det inte så lätt, men vi skulle vilja förmedla att du inte behöver vara en kändis för att bära kläder som sticker ut eller uttrycka dig själv till hundra procent, säger Damiano.

– Precis, du inte behöver känna grupptryck eller vara rädd att leva som du vill med hänsyn till andra människors åsikter, flikar Thomas Raggi in.

måneskin i guccis reklamkampanj för nya kollektionen Aria

Måneskin i modehuset Guccis reklamkampanj för nya kollektionen Aria.

I dagarna släpptes en reklamkampanj för det anrika italienska modehuset Guccis nya kollektion Aria, där Måneskin medverkar. Modehusets kreativa chef Alessandro Michele valde personligen ut bandet att medverka i videon där kollektionen får liv. I en hemlighetsfull och sensuell hotellmiljö ger de efter för sina inre begär.

– Det var så roligt att få vara del av det budskap som kampanjen står för, hur kollektionen, precis som vi, utmanar könsnormer och liknande, säger Victoria.

Måneskin: ”Därför postar vi gärna nakenbilder”

Kläder i all ära, men det bästa plagget är den egna hyn på kroppen, konstaterar Damiano när vi påpekar att på bandmedlemmarnas sociala medier finns gott om bilder som visar mer hy än tyg.

– Hyn är det som passar bäst på kroppen, säger Damiano.

– Vi har inte alltid kläder så det räcker, fyller Victoria i.

Gruppen skrattar gott när nakenheten kommer på tal, men de förringar inte ämnet.

– Vi vill förmedla en frihet, säger Ethan Torchio. Kroppen blir för det mesta sexualiserad vilket vi inte tycker är rätt. Kroppen är någonting du kan använda dig av för att ta ställning mot det.

– Det finns så mycket åsikter nu för tiden kring hur din kropp ska se ut och visas upp, men det betyder verkligen ingenting. Om du är bekväm med och får kraft av att vara naken, då är det ditt eget val att vara det, vilket vi vill uppmuntra, säger Victoria.

– Du behöver heller inte ha någon särskild tanke bakom nakenhet, det räcker med att du är bekväm i din egen kropp och vill posta en nakenbild, fortsätter hon.

Intervjun lider mot sitt slut men innan vi säger hejdå har bandet en fråga till ELLE:

– Var finns Stockholms bästa technoklubb?

Den långa jobbdagen ser ut att snart kunna övergå i festlig natt.

Måneskins nya singel MAMMAMIA finns att streama nu på Spotify.

Foto: Sony Music, Gucci

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:23

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:23)

Slå på ljud