Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Malin Åkerman: ”Jag ger inte upp lätt”

12 nov, 2019 
Malin Åkerman inför julfilmen En del av mitt hjärta
Isabella är namnet på Malin Åkermans karaktär när hon nu gör sin första svenska huvudroll. Dessutom firar hon snart sin första bröllopsdag ihop med maken Jack Donnelly. Hon drömmer också om att jobba mer bakom kameran.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hon har haft agent i Sverige i 10 år. Först nu gör Malin Åkerman sin första huvudroll i en svensk långfilm. ”En del av mitt hjärta” är titeln på musikalfilmen som är baserad på Tomas Ledins låtskatt.

Handlingen kretsar kring Isabella, en arbetsmyra som gör karriär inom finansvärlden. När hon åker hem till småstaden hon växte upp i inser hon att hennes stora barndomskärlek, Simon, ska gifta sig med hennes barndomskompis Molly. Och hon har inte ens fått en inbjudan.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag är ju ingen musikaltjej egentligen. Jag gjorde Rock of ages för jag älskar den musiken. Men så kom det här manuset och jag tyckte att det var så bra skrivet. Musiken inkorporerades på ett så fint sätt. Det är det jag tycker är så svårt med musikaler. För om man inte behöver sjunga någonting så borde man nog inte sjunga det. Men i det här fallet tyckte jag det förhöjde känslorna.

Pratar man om hur bra man måste kunna sjunga för att göra en roll i musikal?

Annons

– De frågade inte, haha! För de visste att jag hade varit med i ett band och gjort Rock of Ages. Men då var det liksom en sång vi tränade på i tre veckor. Men det är klart, jag kan ju sjunga tillräckligt bra för att jag ska känna mig bekväm. Men jag skulle aldrig i livet kunna sjunga på en scen.

Malin Åkerman En del av mitt hjärta
Malin Åkerman i ett av musikalnumren i filmen ”En del av mitt hjärta”. Foto: Niklas Maupoix för United Stories

”Jag är mer en rocktjej”

Malin Åkerman är född i Sverige men växte upp i Kanada. Hon tillhör inte de som tycker att varje sommarkväll är synonym med Tomas Ledin i högtalarna.

Är du ett Tomas Ledin-fan?

– Nu är jag ju det, haha! Innan kände jag igen ”Sommaren är kort”. Jag hade verkligen ingen anknytning till Tomas alls. Jag är mer en rocktjej. Men Tomas är så härlig som person. När man lyssnar på hans musik och lär känna honom blir det en så himla fin nostalgi med det hela på ett annat sätt, eftersom jag inte vuxit upp med det.

Annons

Hur är det med koreografi?

Jag dansade balett och var skridskoåkare i 12 år. Men det var när jag var barn. Att lära sig koreografi gick absolut, det var inte helt främmande. Men när man står där bredvid en dansare så ser man ju skillnad, haha!

Kan du känna igen dig själv i karaktären Isabella?

– Absolut. I drivkraften. Att försöka ta för sig i livet. För man ser ju andra och känner ”om dom kan, varför skulle inte jag kunna?”. Jag ger inte upp lätt. Det är en svår bransch jag tagit mig in i. Man måste tro på sig själv och det måste även finnas en talang där bakom.

Malin Åkerman julfilm
ELLE träffade Malin Åkerman en regnig dag på Grand Hotel. Foto: Alma Vesterlund

Hur gör du för att tro på sig själv?

– Det har varit en livsresa. Såklart handlar det om att försöka men också att man får positiv respons på castingar. Jag var ju i 20-årsåldern när jag började och då känns det som att allt är möjligt. Jag bodde ihop med en kompis och vi uppmuntrade varandra. När man börjar få jobb får man också det bevisat för sig själv.

Annons

Tycker du att man blir tryggare ju äldre man blir?

– För mig har det absolut blivit så. Utanför jobbet tycker jag att the silver lining i en skilsmässa är att man får tid att omvärdera sitt liv, titta inåt och vara tacksam över det man har samtidigt som man kan ändra gamla mönster. Nu sitter jag här, 41 år gammal, och tycker att livet är underbart för att jag känner mig så trygg i mig själv och vet vem jag är.

Malin Åkerman gifte om sig i december

Den första december förra året gifte Malin Åkerman om sig. Hon och den brittiska skådespelaren Jack Donnelly sa ja till varandra under en mindre ceremoni, barfota på en strand i Tulum, Mexiko.

– Det var helt fantastiskt. Det var precis det vi ville ha. Ett litet bröllop med de närmsta. Det var jätteavslappnat med en underbar man och familjen under en vecka i Mexiko. Vi dansade hela natten och i slutet hoppade alla ner i poolen med klänningar och allt. Det kunde inte ha blivit bättre.

Vem är Jack?

– Han är en väldigt känslomässigt intelligent man som kommit in i våra liv och höjt det på så många olika nivåer. Han är en väldigt fin man med ett stort hjärta. Det började bara som en liten fling. Han är mycket yngre än mig så jag tänkte att det här kommer bara vara lite kul. Jag hade inte alls tänkt gifta om mig. Men ibland blir man bara superkär i någon. Det bara passar. Det känns som att vi känt varandra hela livet.

Annons

Berätta om din rosa bröllopsklänning!

– Ja, traditionsenligt bar jag vitt under mitt första bröllop. När jag gifte mig med Jack ville jag göra något annorlunda som passade in i miljön så jag valde att bära rosa. En härlig och festlig färg.

I framtiden drömmer Malin Åkerman om att jobba mer bakom kameran. Hon vill producera mer och göra ungefär en filmroll framför kameran per år, för att få mer tid med familjen.

”Just nu är en underbar tid att vara kvinna i Hollywood”

Vad är din upplevelse av Hollywood som kvinna?

– Efter MeToo så vill Hollywood bara köpa filmer och tv-serier med starka kvinnliga karaktärer och alla vill ha en kvinnlig regissör. Det är underbart. Pendeln svingar långt åt andra sidan och någonstans kommer den ju komma in i mitten. Just nu är en underbar tid att vara kvinna i Hollywood. Men när jag började så fick jag roller som var mer i kategorin ”the girlfriend” och ”the hot chick”.

Annons

Reflekterade du mycket över det under den tiden?

– I början var det bara kul att jobba i Hollywood. Men efter några år kändes det som att jag hamnade i ett fack. Det var ett kul fack att vara komeditjejen men det kändes också som att jag ville ge mig själv en utmaning med något annorlunda. I takt med att man åldras inser man att man har mer att erbjuda.

Vad var din upplevelse när #Metoo briserade?

– Underbart att det kom fram. Det var absolut dags. Det med Harvey Weinstein var hemskt på alla nivåer. Det var sexuellt och det handlade om kontroll och så ska det absolut inte vara.

Sa du något under #MeToo?

– Inte om mig själv. Men jag har varit en stor förespråkare för de människor som höjt sina röster. Scumbags i branschen måste sättas på plats och rättvisa måste skipas. Jag kan också säga hashtag MeToo hundra gånger om. Men jag publicerade inte något under hashtaggen på min Instagram. Jag kan säga att jag stöttar alla och att jag har varit en del av situationer som har den titeln. Samtidigt vill jag vara en del av rättvisan, när det gäller båda sidor, så att ingen blir felaktigt anklagad och att offren hörs.

Malin Åkerman
” Scumbags i branschen måste sättas på plats och rättvisa måste skipas”, säger Malin Åkerman. Foto: Alma Vesterlund.

Att tänka på engelska

Jag har läst igenom din Wikipediasida och där står det att du tänker på engelska, så att du måste översätta allt när du ska prata svenska. Är det sant?

Annons

– Haha, ja det är det!

Det känns som att du är mycket för manifestation. Att manifestera det du vill uppnå. Stämmer det?

– Absolut. Min mamma var buddhist så jag tror mycket på att det du ger till världen är det du får tillbaka. Är man negativ kommer ingenting gå din väg. Men är du öppen för nya upplevelser, nyfiken och ställer frågor tror jag verkligen att du kan hitta din väg.

LÄS MER:

Malin Åkerman chillar som en drottning – slår världsrekord!

Alla nya julfilmer och serier som släpps på Netflix 2019

Annons