Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Lykke Li arrangerar ny festival – med bara kvinnliga artister

08 apr, 2019 
AvEmma Castman
I slutet på förra veckan meddelade den svenska popstjärnan Lykke Li att hon står bakom den nya satsningen Yola Fest. En festival där bara kvinnliga artister kommer att synas på scen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Festivaler i både Sverige och världen har länge varit mansdominerade när det kommer till deras line-up. Lyckligtvis har flera arrangörer de senaste åren försökt att bryta detta mönster och skapa festivaler där kvinnliga musiker lyfts fram. I slutet av mars i år blev det till exempel officiellt att reggaefestivalen Öland Roots endast kommer att ha kvinnliga frontartister på sin festival i sommar – och nu avslöjar även stjärnan Lykke Li att hon kommer att anordna en endagsfestival med bara kvinnliga artister.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Festivalen heter Yola Fest, och kommer att gå av stapeln i Los Angeles, USA, den 8 juni i år. Arrangören Lykke Li har meddelat att hon själv kommer att uppträda på scen, och att det stora dragplåstret kommer att vara Courtney Love som tillsammans med Chateau Band ska göra ett exklusivt akustiskt uppträdande.

Enligt ett uttalande är arrangemanget menat som ”en hyllning av konsten, kulturen och musiken hos dagens kvinnor”. Delar av biljettintäkterna från Yola Fest kommer att skänkas till ett center för kvinnor i Los Angeles.

Annons

Statement festival – ytterligare exempel på kvinnodominerad festival

I Sverige finns det också exempel på kvinnodominerade festivaler. Förra året gick till exempel radioprofilen Emma Knyckares mansfria Statement festival av stapeln i Göteborg. Festivalen fälldes dock av diskrimineringsombudsmannen då det ansågs diskriminerande att beskriva festivalen som mansfri.

Trots det kommer Statement festival att leva vidare även i år – däremot i en annan tappning. I slutet av februari blev det nämligen klart att festivalen kommer att förvandlas till en klubbturné, och samtliga artister och komiker som bokas kommer även i år att vara icke-män, men vilka som kommer att uppträda är ännu inte klart.

Turnén kommer att heta Statement tour och Emma Knyckare har meddelat att män inte är förbjudna, men att det inte heller betyder att de är välkomna till evenemanget.

”Vi tror att alla män har lärt sig att inte gå på events de inte är inbjudna till”, säger Emma Knyckare till Dagens Nyheter.

Foto: Balazs Mohai/TT

Läs mer:

Festivalerna i Sverige 2019 som passar dig

Statement festival åker på turné hösten 2019

Det händer i Stockholm sommaren 2019 – nöjena du inte får missa

Annons