Louise Åström: 25 tankar jag hade när jag såg första avsnittet av House of the Dragon

22 aug, 2022 
Recension House of the dragon
Kapade kön, säsongens vidrigaste karaktär och en ny arvinge till järntronen. Nya House of the dragon är äntligen här. ELLEs Louise Åström har sett första avsnittet – här är hennes tankar.
Annons
VIDEO: Första bildera från HBO:s House of the dragon
VIDEO: Första bildera från HBO:s House of the dragon

Den efterlängtade House of the dragon har släppts. Tv-serien är en prequel till Game of thrones och utspelar sig 172 år innan den berömda Daenerys Targaryen föds. Uppföljaren har minst sagt stora skor att fylla med tanke på att GoT med sina åtta säsonger blev en av världens mest kända tv-serier.

Första avsnittet av House of the dragon heter The heirs of the dragon. ELLEs Louise Åström har tittat – och reagerat. Om du ännu inte har sett första avsnittet kommer här en rejäl spoilervarning.

House of the dragon på HBO Max
Hovet redo att bevittna tornerspel. Lite som ni läsare nu inför denna åktur av tankar och åsikter.

Här är 25 tankar jag hade när jag såg första avsnittet av House of the dragon:

1. Jag måste ha ett öppet sinne, tänker jag, innan jag trycker på play. En timme kan inte bli en rättvis jämförelse med åtta tidigare säsonger fyllda av karaktärer man under flera år hunnit bilda en relation till. Nu kör vi.

Annons

2. Allt är mörkt. Ironiskt med tanke på att vi befinner oss i eldens kungadöme. Jag ser alla fingeravtryck på min datorskärm. Det här är är absolut en tv-serie som ska ses när solen gått ned.

3. Redan tre minuter in får vi se en drake. Mer drakar omgående, tack! House of the dragon utspelar ju sig under Targaryens prime då de sitter på tronen och drakarna fortfarande levde och frodades. Något vi vet tog slut och det senare deppades väldigt mycket över 172 år framåt i tiden i de inledande säsongerna i GoT.

Drakar i House of the dragon
Är det bara jag eller var drakarna i GoT lite tjusigare..?

4. Till alla musiknördar där ute: Jag noterar och uppskattar omarbetningen av GoT-soundtracket som vi får höra bara 03.43 in i nya serien. De har lagt till nya ljusare strofer. Ett gladare GoT-soundtrack? Dur istället för moll? Kommer denna series handling vara ljusare än den tidigare? (Hej, det är jag från framtiden. Alltså en timme framåt, då jag sett klart detta avsnitt. Svaret på den här frågan är NEJ).

Annons

5. En sak jag är känslig för när det gäller produktioner som har en budget större än ett mindre lands BNP är dåliga peruker. Har man råd att animera enorma drakar har man också råd att ta in bra perukmakare. Jag höjer ett varningens finger här för vissa av de blonda perukerna.

6. Vi möter Rhaenyra och hennes gravida mamma Aemma i ett samtal, kvinnor emellan. Rhaenyra får höra att kvinnornas jobb är att föda barn till kungariket. Men Rhaenyra vill hellre flyga drake och vara riddare. Uråldrig tematisk handling? Ja. Men vi är å andra sidan i ett rike med riddare så inget annat är att vänta.

House of the dragon på HBO Max
Det enda historiskt värt att uppskatta från den här scenen? Möbeln divan.

7. ”Jag vill flyga drake med dig, se de stora undren över the narrow sea och bara äta tårta”. Starkt och rimligt citat från Rhaenyra till sin kompis Lady Alicent. Det låter mycket roligare än att leva i ett slott som avels-sto.

Annons

8. Kung Viserys har ett sår på ryggen som inte läker. BLÄ *närbild på spatel som gröper ur var ur såret*. Det är inte så actionfyllt såhär en kvart in i avsnittet.

9. Varför känner jag på mig att kungens fru Aemma kommer dö? Det känns som att min spådom cementeras i detta nu eftersom kungen sitter och pussar hennes hand medan hon badar. Fin stund mellan två huvudkaraktärer är väl alltid = en av dem dör?

Kung Viserys i House of the dragon
Tv-serielogik: Gullig scen = någon av karaktärerna dör innom kort.

10. Kan kungen sluta tjata om att han SKA ha en son som arvinge? Både hans dotter och fru är uppenbarligen T-R-Ö-T-T-A på det här tjatet.

11. Jag tittar bort från skärmen i en sekund (jag läste en annons om ett kylskåp till salu, förlåt men det är också ett bevis på att handlingen inte riktigt fångar mig just nu) och helt plötsligt pågår ett slag på torget där de skär kuken av en kille.

Annons

12. Det var tydligen en ”roundup” av brottslingar. En våldtäktsman, en tjuv och en mördare. Alla fick olika kroppsdelar avkapade som nu rullas iväg på en liten kärra.

13. Okej, 24 minuter tog det innan första sexscenen. Ganska långt ändå, för att vara i GoT-universumet. Kungens bror, Daemon Targaryen har sex med en prostituerad. Han kan inte prestera och det hela avbryts, hon undrar vad som bekymrar honom och föreslår, medan hon klappar hans panna, att hon kan hämta en annan kvinna. Hon kan till och med arrangera en med silver-hår, säger hon. Det är alltid talande för kvinnosynen i ett serieuniversum när en prostituerad måste hålla ett peptalk med den som köpt sex.

Daemon Targaryen
Säsongens hittills vidrigaste karaktär: Daemon Targaryen.

14. Vi övergår raskt till tornerspel. Kungen klappade just händerna (I sense a meme coming) som Nicole Kidman på Oscarsgalan (de som vet de vet). Men HBO Max har gjort något magiskt trick med sin streamingplattform så att det inte går att ta skärmdumpar. Eller det går… Men de blir helt svarta. Touché HBO!

Annons

15. Och mitt i tornerspelen blir det förlossning. Barnet ligger i säte. Detta bådar inte gott. Aemma och riddarna skriker ikapp. Jag får ångest nu. Jag ångrar att jag skrev att jag saknade action tidigare. Ta mig tillbaka till spatel i sår!!!

16. Dags för något slags medeltida kejsarsnitt. Jag mår skit. Aemma skriker neeej och Viserys säger att han älskar henne. Jag mår illa och minns plötsligt hur hemska och grymma vissa GoT-avsnitt kunde vara. Det här är typ red wedding förlossnings-edition. Det vrider sig i magen när de skär upp Aemma utan bedövning.

17. House of the dragon är absolut ingenting för den som är rädd för blod. Det gröps nu med händer i den uppskurna magen och blodet fullkomligen forsar. Kejsarsnittet görs inte som idag, vid troskant, utan istället rakt över hela jävla buken.

18. Aemma dör. Och barnet, en son, dör några timmar senare. Första avsnittet är så tragiskt att… Jag inte vet hur jag ska orka resten av säsongen. Det hela blir ännu värre av att Aemma innan förlossningen sa att hon inte orkar försöka få fler barn nu efter att ha fått flera missfall.

Kung Viserys och Aemma i House of the dragon på HBO Max
Kung Viserys och Aemma.

19. Nu är det jättejobbig stämning då man tydligen omgående måste bestämma vem som ska ärva tronen. Jag förstår inte riktigt varför det är så bråttom med detta möte (jag misstänker något med såret...). Kungen är förtvivlad och vägrar välja mellan sin bror (som alla hatar) och sin dotter. Självklart försöker en av kungens rådgivare kuppa in en egen släkting som alternativ. Usch på er äckliga gamar! Kungen lämnar bordet. Bra!

Annons

20. Nej men nu räcker det! Stopp för äckliga scener i avsnitt ett! Kungens främsta rådgivare, alltså hans hand, Otto Hightower (som ju har verkat vettig fam tills nu!?), pratar med sin unga dotter, Lady Alicent, vän till Rhaenyra och föreslår att dottern ska gå in i kungens kammare och ”bära en av sin mammas klänningar”. EUW.

21. Neeeeej, hon går in till kungen i en offshoulder-klänning. Jag kommer stänga av om det händer något mellan dem som inte borde hända.

Viserys och Lady Alicent i House of the dragon
Gå därifrån omgående, Lady Alicent.

22. Okej, puh, inget hände!!!

23. KLIPP till Daemon som sitter och deppar mitt i en sexorgie på den lokala bordellen. Han är uppenbarligen säsongens rövhål och har nu kallat kungens döda son för ”the heir for a day”, samtidigt som han skålat.

Annons

24. Hovet vet självfallet allt. Kungen får info om vad Daemon sysslat med under sin bordellkväll och lackar nu ur på sin brorsa. Han förvisas. Lika bra det. Hejdå äckel! Men varför känner jag att vi inte sett det sista av Dameon ännu..? Kaaan det bero på information i mitt huvud från GoT? Mmmmm.

25. Nu inser kungen (äntligen) att Rhaenyra är rätt person att ta över tronen. Yaaasss queen! Och nu pratar dem om en hemlig spådom som förts vidare från arvinge till arvinge. Att en kall vinter ska komma, som kan utplåna mänskligheten. För att överleva måste det sitta en Targaryen på tronen. Vi alla som sett de åtta säsongerna av Game of Thrones kan ju svaret på hur det gick i the song of ice and fire.

Rhaenyra i House of the dragon
Yaaas queen!

Sammanfattningsvis: Jag är kluven. Jag ogillar inte House of the dragon. Men jag älskar den inte heller. När en tv-serie har tagit flera år att göra, har hunnit bli otroligt hypead på vägen och dessutom har ett av de tyngsta tv-seriearven någonsin att bära är det svårt att briljera. Jag saknar framför allt humorn. Och kärleken. Det behövs mer av dessa två viktiga ingredienser för att väga upp allt blodigt elände. Kanske får jag som jag vill i de kommande avsnitten. To be continued...

SE OCKSÅ: 7 serier för dig som redan sett klart Stranger Things
SE OCKSÅ: 7 serier för dig som redan sett klart Stranger Things
Annons
Innehåller annonslänkar