Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Loreens okända karriär efter Idol – klippte reality-tv

11 apr, 2021 
AvJessica Rådne
loreen står framför mörk bakgrund
Efter att ha slagit igenom i Idol 2004 skulle det dröja sex år innan Loreen återvände till musiken. Detta livnärde hon sig på under de tysta åren.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Loreen Talhaoui, 37, räknas idag till Sveriges absoluta artistelit, men vägen dit har varit krokig. Att Loreen under flera år satsade på en helt annan karriär är det kanske inte alla som vet. Om det berättar hon nu med egna ord i podcasten Hundåren.

Idol blev en spark i baken

I podden, som drivs av journalisten och musikern Tomas Andersson Wij, beskriver Loreen hur hon försvann från rampljuset efter sin fjärdeplacering i Idol 2004, och varför det skulle dröja till 2011 innan mer musik släpptes.

– Jag var inte redo. Idol utmanade mig. Det var käftsmällen jag behövde för att dra igång processer inom mig. Jag förstod inte vissa grejer. Jag kände ”wow jag måste lära mig”. Jag förstod inte reality-tv. När kameramän bad mig väva in frågan i ett svar, och samtidigt skulle jag försöka vara i kontakt med själen och det space som är så vackert, det gick inte. Så Idol triggade igång ett behov att behärska att kunna producera och skriva. Inget av det här hade jag gjort, jag bara sjöng, berättar Loreen.

Annons

I stället för att fortsätta med musiken bestämde hon sig för att lära sig hantverket bakom reality-tv.

Börjar klippa tv hos en kompis

– I min värld fanns inga rätt och fel gällande kreativitet. Vem håller i facit? Idol skakade om min värld och jag försökte anpassa mig. Jag hamnade längre ifrån min själ och mitt riktiga uttryck, vilket var bra då det ledde till att jag tog vissa steg som jag var tvungen att ta, fortsätter hon.

Loreen fick genom en vän jobb som klippare, och så småningom efterbearbetningsproducent och inslagsproducent.

– Hon var tv-producent och klippare, och jag hade alltid massa kommentarer som gjorde att hon märkte att jag var duktig på dramaturgi. Hon blev som min första mentor och jag började klippa tv hos henne på kvällarna, säger Loreen.

Loreen jobbar med Frufritt på SVT

Ett av Loreens första jobb inom reality-tv var att klippa SVT:s version av Bonde söker fru, programmet Frufritt. Loreen skrattar gott när Tomas Andersson Wij nämner det.

Annons

– En brakflopp som sågas vid fotknölarna och inte har några tittare, säger Tomas.

– Jag la inte så mycket vikt vid om det blev en succé, svarar Loreen och förklarar att hennes fokus fortfarande låg på musiken.

– Detta var ett bra extraknäck. Sedan tog jag pengarna som jag tjänade där och hyrde in mig i en studio.

År 2008 jobbar Loren med två säsonger av TV4-programmet Matakuten, som Tomas påpekar att det gick bättre för. Programmet var ett initiativ av Bert Karlsson och handlade om den dåliga skolmaten i Sverige.

– Vi funkade rätt bra jag och Bert, vi hade kul. Det jag gillar med Bert är att han kör sitt egna race, säger Loreen.

Släpper musik genom Måns Zelmerlöws skivbolag

loreen vid ett mixerbord
Loreen jobbar i studion – idag behärskar hon även producentdelen av sin musik.

Spola fram två år, till 2010, och Loreen träffar Måns Zelmerlöw som just startat ett skivbolag med den producent som hon redan arbetat med.

Annons

– Då kändes det naturligt att släppa en singel via dem, säger Loreen.

Sedan började den resa som gjorde att hon tog ett stort kliv in i musikvärmen igen. Loreen deltog i Melodifestivalen 2011 med My Heart is Refusing Me, och året därpå med Euphoria.

När Loreen ser tillbaka på sin karriär inom reality menar hon att det som lockade var dramaturgi och storytelling.

– Plötsligt stod jag bakom kameran och förstod. Det skapade ett lugn i mig. Idag vet jag vad det handlar om, för jag har jobbat med det, säger hon.

– Den smärtan som Idol gav var också nyckeln till att det började röra sig i mitt systen. Vi ska alltid åka på stryk för att förstå vad vi behöver göra, varför är det så, säger hon med ett skratt.

Lyssna på hela avsnittet av Hundåren med Loreen här.

Foto: TT

Annons