Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Linnea Henriksson släpper julmusik och åker på turné

01 nov, 2019 
Linnea Henriksson jul 2019
Sommarturnén byts ut mot en julturné följt av programledarjobb i Melodifestivalen. Linnea Henriksson släpper ny EP med julmusik och ser fram emot en jul hemma i Halmstad med mycket grönkål. Men julen är inte bara bjällerklang och skönsång.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För Linnea Henriksson är julen synonym med att vara hemma. Hon åker tillbaka till föräldrarna i Halmstad. Prio ligger på familjen. Och grönkål. I år har hon dessutom med sig en ny liten familjemedlem.

– Tack och lov har det äntligen börjat vända. Nu blir det inte längre bara färre personer kring granen. Vi börjar bli fler. Det känns underbart och fantastiskt, säger hon.

Släpper skiva med julmusik

Lagom till jul, närmare bestämt nu den första november, släpper hon en EP med julmusik som fått det fyndiga namnet Till_____Från_____. Där tolkar hon klassiska jullåtar men kommer också med eget material.

Sin hemläxa med att hitta jullåtar av alla dess slag gjorde hon redan förra året då hon stod för Grand Hotels årliga julshow. I år byter hon dock ut fast lokal och julbord mot nya scener eftersom hon åker ut på en stor turné under vintern. Julinramningen behåller hon dock.

– Jag måste alltid ut och spela. Min själ och kropp behöver det. På turnén blir det konserthus med sittande publik. Det är ljuvlig musik att få sjunga. När man inte längre sjunger i kör och automatiskt får göra 30 luciakonserter måste man ju komma på ett annat sätt att få komma ut och spela julmusik, haha.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Linnea Henriksson julturné 2019
Foto: Angelina Bergenwall.

”Du kan inte ducka för julen”

Julen är inte bara en högtid som är kantad av mys och familjetid. Den kan vara mörk och kärv, konstaterar Linnea Henriksson.

Annons

– Alla känner något kring julen. Oavsett om du vill det eller inte så har du en relation till den tidpunkten. Och du kan inte ducka för den. Någonstans är traditioner också ett så tydligt exempel på att tiden förändras. Det kan bli så tydligt att en viss människa inte är kvar i ditt liv längre. På så sätt kan julen också vara ganska brutal, säger hon och fortsätter:

– Jul för mig är familjen och när jag är med dem känner jag mig fulländad. Men det är också en årstid som lockar fram annat. Den absoluta kärleken och den starkaste ensamheten går han i hand några veckor varje år.

En käftsmäll åt båda håll

Linnea Henriksson har landat i att det måste få kännas både och. Hon tycker att hon är vardagskrass och att det, för det rent musikaliska, är en rimlig take på det hela.

Ett trallande till Mariah Carey eller Wham måste få samexistera med saknaden efter någon och undran kring man varför egentligen hysteriskt stressar runt och letar julklappar. Som en käftsmäll åt båda håll, för att använda hennes egna ord.

Annons

Ep:n är både och.

– Det finns väl liksom alltid en underton av det svenska vemodet i min musik. En av låtarna jag själv skrivit handlar om att man anstränger sig till 100 procent för att allt ska bli så bra. Det är något heligt över att man ska få den nästa julen någonsin. Men sen när allt kommer ikapp en inser man att man mår skit just nu. Det är några jävla paket som inte går att spåra. Saker fungerar inte. Tåget är försenat som alltid. Vid det laget är det kanske läge att våga lufta tanken ”ska det bara vara vi?” istället.

Linnea Henriksson ELLE-galan 2019
Linnea Henriksson under årets ELLE-gala. Foto: TT

”Du drabbas av jul oavsett om du vill eller inte”

Ordet elddop nämns i ett skratt. Linnea Henriksson längtar oftast till juldagen. Och då blir julafton ett elddop man måste ta sig igenom innan det blir dags att ta det lugnt och äta rester. Allt ackompanjerat av julmusik.

Annons

– Man får skratta åt det. Du drabbas av jul oavsett om du vill eller inte. Något jag själv tycker väldigt mycket om med julmusik är att du kommer tillbaka till platser och människor av vissa låtar. Det tycker jag är så fint. På min EP är det en liten skara musik som representerar mig. Och det är åt alla håll. Det är Wham och det är Joni Mitchell. Det är egenskrivet och det är glänsande sjö och strand. Men det gemensamma är ju jag. Låtarna hittar alltid tillbaka till mig och jag vill visa att de går att höra i ett sammanhang.

Samtidigt som Linnea Henriksson är aktuell med sin nya EP och bränner av en julturné i Sverige är hon även aktuell som en av programledarna i Melodifestivalen 2020.

Hur får du in allt i schemat?

– Det är ju sjukt egentligen när man pratar om sitt jobb med musik. Men det är något mer än bara jobb. Jag har ju varit ute och spelat hela sommaren men det möjliggjorde ju att båda föräldrarna kunde hänga med vårt barn samtidigt. Visst blir man trött ibland. Men man gör det på sitt sätt. Man sitter och luktar bebis i nacken och sen går man upp och sjunger av sig lite.

Annons

Melodifestivalen kallar hon ”sitt första jobb efter att hon blivit morsa”.

– Det ska bli jättespännande att se hur jag funkar. Att gå gå in i något jag inte vet hur det kommer bli. Jag känner lite ’vilken emoji är jag idag?’. Och så tittar man på en där huvudet sprängs, haha! Mello är en folkfest utan dess like och alla får vara med. Precis som julen, alla måste få vara med.

LÄS MER:

Linnea Henriksson leder Melodifestivalen 2020: ”Wow!”

Linnea Henriksson börjar blogga på ELLE.se

Linnea Henriksson har blivit mamma – här är första bebisbilden

Annons