Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Linnea Henriksson har gjort sitt livs viktigaste låt i "Så mycket bättre"

24 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Linnea Henriksson i Så mycket bättre.
Vi träffade Linnea Henriksson som är aktuell i årets "Så mycket bättre", och hon berättar om sitt livs viktigaste låt – och hintar om ett kommande tv-program med feministisk vinkel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Småstjärnorna, Idol, Musikhjälpen, Hallå P3, Musikhjälpen igen, podden Equalizer, Melodifestivalen – och nu även Så mycket bättre. Artisten Linnea Henriksson, 32, har låtit sina egna intressen styra var hon syns. Som barn satt hon ofta och lekte radio hemma i Halmstad, och som nioåring mimade hon till den spanska artisten Princessa i Småstjärnorna. När hon blev äldre landade gymnasievalet på Estetlinjen med musikinriktning och några år senare, 2010, skulle hon komma fyra i Idol.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Linnea Henriksson sjunger i en fredagsfinal i Idol 2010.
Linnea Henriksson under en fredagsfinal i Idol 2010. Foto: IBL

Så det är kanske inte så konstigt att Linnea Henriksson har synts lite överallt, snarare är det helt naturligt. Radiointresset ledde till såväl P3 som Musikhjälpen och egna podden, och musikintresset, ja, resten.

Annons

– Allt jag gör när jag inte gör musik är saker som jag liksom hade gjort ändå. Jag skulle ändå ha hängt utanför Musikhjälpen liksom, för jag tycker att det är kul. Så det har bara fallit sig naturligt att göra de här sakerna, särskilt med radion. Den grejen tycker jag är väldigt mysig. Man behöver kontrasterna när man är ute och spelar väldigt mycket; att också få göra nåt väldigt litet och intimt.

När får vi se dig som allsångsledare på Skansen då?

– Haha, jag tycker att Sanna gör det otroligt bra, och jag skulle gärna se henne fortsätta göra det.

Linnea Henriksson i orange outfit när hon ger intervjuer för "Så mycket bättre".
Artisten Linnea Henriksson är en av deltagarna i Så mycket bättre 2018. Foto: IBL

Månaderna mellan inspelningen och premiären av Så mycket bättre har varit en enda lång väntan på att låta resten av Sverige höra hennes tolkningar, berättar hon.

Annons

– Så känner nog alla. Det är ju därför man tackar ja till Så mycket bättre; för att få ta sig an andra artisters katalog och se hur man kan hitta in i låtarna själv.

Har du vidgat din musiksmak eller musikstil efter det här?

– Ja, definitivt. Nästa gång jag släpper musik så kommer det nog att låta på ett annat sätt tack vare Så mycket bättre.

Men tiden var knapp när tolkningarna skulle tas fram under våren. Sju låtar är nästan ett helt album, och det brukar vanligtvis ta Linnea Henriksson år –men nu hade hon två månader på sig.

– Jag insåg att det var väldigt knappt om tid när jag fick frågan om att vara med, så jag prioriterade att sitta i studion så mycket som möjligt.

För att hinna lägga så mycket tid som möjligt på låtarna fick hon hjälp av Elsa Billgren med kläderna till programmet.

– Det var verkligen grymt. Vi har ju samma kärlek för second hand-kläder, så hon hjälpte mig att hitta lite grejer. Men jag sydde även upp en del kläder också.

Annons

Varför var kläderna viktiga under Så mycket bättre?

– Jag kan bli nervös när jag ska gå upp på scenen och då kan det vara jävligt skönt att ”ta på sig sin mantel” och bli någon annan för en stund. Och det är ju en extra speciell situation där på Gotland när man sitter och snackar för att sedan, mitt i en tugga, inse att man ska upp på scenen. Och så går man två meter bort och där ska man plötsligt bli artisten Linnea Henriksson. Därför kände jag verkligen att jag ville ha med mig kläder som kunde sätta an någonting i skallen på mig, berättar hon.

Linnea Henriksson är aktuell i Så mycket bättre och uppträdde under en mellanakt i Melodifestivalen tidigare i år.
”Feminismen kommer nog att synas i Så mycket bättre. Den skriker nog igenom mig”, säger Linnea Henriksson.  Foto: IBL

Tidigare i år gjorde Linnea Henriksson en feministisk mellanakt i Melodifestivalen tillsammans med rapparen Stor, som även han är med i årets Så mycket bättre. Och i podden Equalizer lyfter hon kvinnliga musikskapare för att öka jämställdheten i musikbranschen.

Annons

Kommer feminismen att märkas även i Så mycket bättre?

– Man är ju ett resultat av vad man har varit med om och vad man plötsligt har fått bestämma sig för är viktigt. Som kvinna måste vi hela tiden ta hänsyn till saker, som kläder till exempel. Om jag har på mig en tajt t-shirt och tajta jeans så vet jag att folk kommer att titta på mitt utseende innan de lyssnar på vad jag gör. Det är segt, men vi vet ju om det. Alltså, fan vad man har fått träna på att ta rum och få rätt uppmärksamhet som kvinna… Vi är så jävla skillade på det!

– Så ja, feminismen kommer nog att synas i Så mycket bättre. Den skriker nog igenom mig, och den finns alltid med även om jag inte trycker på den. Men det finns andra program som kommer lite senare där jag kommer ta tag i de här frågorna lite mer…

Se där! Berätta mer?

– Man får titta på lördagarna! Men jag kan säga så här: jag har nog gjort min viktigaste låt i Så mycket bättre.

Annons

Wow! Vilken artist tolkade du när du gjorde låten?

– Stor. Men jag får inte berätta vilken låt det är.

Och varför är det din viktigaste låt?

– Där säger jag saker som jag inte har lyckats säga med min musik innan, men som verkligen behövde få komma ut.

Så mycket bättre hade premiär lördagen den 20 oktober och inleddes med Eric Gadds dag. Då tolkade Linnea Henriksson 90-talshiten The Right Way på svenska. Den 4 november är det Linneas tur att låta sig tolkas av artisterna Stor, Christer Sjögren, Louise Hoffsten, Charlotte Perrelli, Eric Gadd och Albin Lee Meldau.

Linnea Henriksson – The Right Way (Så mycket bättre)

Läs mer: Elsa Billgren: ”Marmelad, Linnea Henriksson och ett misslyckat köp”

Annons