Linnéa Claeson inför sommarpratet: "Problemet är när vi delar upp människor i 'schyssta killar' och 'våldtäktsmän'"

Linnéa Claeson inför sommarpratet: "Problemet är när vi delar upp människor i 'schyssta killar' och 'våldtäktsmän'"

Linnéa Claeson, känd som handbollsproffs och som kvinnan bakom Instagramkontot Assholesonline, är en av årets sommarvärdar. I en intervju inför sitt sommarprat bemöter hon dem som misstror hennes egna historier om män. "Det är så klart problematiskt, för om de inte ens kan inse att det är sant så kan vi inte börja jobba med problemet", säger hon till ELLE.
16 juni, 2017

Linnéa Claeson är 25 år gammal och professionell handbollsspelare. Hon upptäckte snabbt att män ofta hörde av sig med sexuella inviter och rena trakasserier efter att hon spelat match och synts på tv, vilket ledde till att hon skapade Instagramkontot Assholesonline där hon synliggör trakasserierna. Kontot har nu 217 000 följare och Linnéa har snabbt fått vänja sig med strålkastarljuset i svensk media.

DE ÄR ÅRETS SOMMARPRATARE I P1 – HÄR ÄR HELA LISTAN

Hade du väntat dig att få sommarprata?

– Nej, jag hade inte ens tänkt på det.

Så hur känns det?

– Det känns skitkul. Verkligen som ett bra fönster att fortsätta prata om mina frågor: mycket mod, civilkurage, medmänsklighet… Det blir svinkul.

Var det självklart att tacka ja?

– Ja jag tänkte att det blir kul, jag kör på. Det var inte så mycket att fundera på.

Var det självklart för dig att ta den offentliga roll du tagit med ditt Instagramkonto också?

– Det var ett vägval, jag hade ett ögonblick där jag stod i telefon med Aftonbladet och jag funderade på om jag skulle gå ut med namn och bild. För jag visste ju att hoten och hatet kommer ju rasa in efter det här, men jag kände ändå att det var så pass viktigt att jag gjorde det. Och det har jag inte ångrat.

Vissa tror ju inte ens på att det är sant. Att du skulle hitta på de meddelandena du får. Hur tänker du kring sådan kritik?

– Jag möter alltid den här, att någon inte tror en. Det är samma med våldtäkt och sexualbrott, att man misstror offer och försöker hitta ursäkter eller förklaringar. Det är så klart väldigt tråkigt och problematiskt. Nu på sistone har jag skrivit om att människor tafsar eller kommenterar på gatan, och folk vill inte tro att det är sant – eller så tror de inte det helt enkelt. Och det är så klart problematiskt för om de inte ens kan inse att det är sant så kan vi inte börja jobba med problemet.

Vad tänker du om att den inställningen finns?

– Jag tror vi har ett problem i Sverige när vi delar upp människor i ”schyssta killar och riktiga män”, mot typ ”våldtäktsmän”. För det blir en sådan identitetskris däremellan då om någon kompis, eller han i fotbollslaget, eller ens bästa vän eller brorsa eller son eller pojkvän gör något jävligt dåligt. Oavsett om det är ett sexistiskt skämt, eller att han tafsar på någon som eller full eller faktiskt våldtar någon, så blir det nästan lite identitetskris. Han kan inte identifiera sig med det för han är ju en ”schysst kille” och ingen i hans omgivning kan det heller. Så jag tror att det handlar väldigt mycket om hur vi ser på såna former av brott.

Vad tänker du att killar i grupp måste bli bättre på?

– Mod och att våga säga ifrån till sina vänner som kanske är det läskigaste som finns. Men också att vara medveten om att även saker som bara sägs mellan två personer eller i ”tysta rum” kan spela roll. Att det normaliserar våltäktskultur att dra våldtäktsskämt – eller rasistskämt eller bögskämt eller vad det nu är. Jag tror att det är viktigt att ha med sig, även när man ”bara är med grabbarna”. Ord spelar roll.

Vad vill du att folk ska ta med sig från ditt sommarprat?

– Att de ska känna lite blandning av humor och allvar, att de ska få en liten klump i magen och tänka ”vad kan jag göra bättre”, men också peppen över hur mycket som är bra och nu kör vi!

Linnéa Claeson sommarpratar den 17 juli.

MER OM LINNÉA CLAESON:

LINNÉA CLAESON STÄNGER NER DEN HÄR SEXISTEN PÅ ETT HELT OTROLIGT SÄTT

LINNÉ GÖR SUCCÉ PÅ INSTAGRAM EFTER DET GENIALA SVARET