Lesbiska 1800-talsikonen Anne Listers liv blir tv-serie

Suranne Jones spelar lesbiska Anne Lister i Gentleman Jack.

I dagböcker skrivna på kodspråk beskrev Anne Lister sina samkönade kärleksrelationer. Hon gjorde allt som man inte förväntade sig av en kvinna på 1800-talet; hon besteg berg, låg med andra kvinnor, ägde gods och var framgångsrik i affärer. Den 23 april har tv-serien om hennes liv, Gentleman Jack, premiär på HBO.
09 april, 2019

Den tredje april 1791 föddes Anne Lister i Halifax, West Yorkshire, England. Hon var ett av sex barn och hade redan som liten ett stort intresse för studier. Som 14-åring skickades hon på internat i York, och snart började ryktet gå om att Anne var en pojkflicka.

Det var på internatet i York som hon inledde sin första lesbiska relation, och det var också här hon började föra dagbok.

”Första lesbiska kvinnan i modern tid”

Anne Listers dagboksanteckningar, skrivna mellan 1806 och 1840, är anmärkningsvärda då de ger en detaljrik inblick i en lesbisk kvinnas liv på 1800-talet. En tid då homosexualitet var minst sagt ovanlig i det offentliga rummet, och då kvinnors kärleksrelationer i allmänhet fortfarande antogs vara asexuella.

Anne Lister i Gentleman Jack.

Anne Lister (Suranne Jones) får håret lagt i serien Gentleman Jack. Foto: HBO

Listers anteckningar visar hur hon såg på sig själv. Hon var helt på det klara över att hon var en kvinna som älskade kvinnor, och hon reflekterade mycket kring samhällets syn på homosexualitet och kvinnorollen, och hur hon blev bemött därefter. På grund av detta har hon i Storbritannien fått epitetet ”den första lesbiska kvinnan i modern tid”.

Dagboken blev bok

De delar av dagboksanteckningarna som handlar om hennes kärleksrelationer (stundvis väldigt detaljrika beskrivningar) var skrivna på ett kodspråk som Lister själv konstruerat genom att blanda algebra och det grekiska alfabetet. Långt efter hennes död, i början av 1900-talet, lyckades en släkting dechiffrera kodsystemet. När släktingen upptäckte vad som dolde sig bakom koden valde han att låsa in dagböckerna.

Ytterligare en tid senare, på 1980-talet, lyckades även historikern Helena Whitbread knäcka koden – och den här gången ledde det till att dagboksanteckningarna gavs ut i bokform 1988.

Struntade i rådande normer

Men Anne Lister skilde sig inte bara från normen när det kom till hennes sexualitet, hon var även något så ovanligt som en kvinnlig bergsbestigare, framgångsrik affärskvinna och godsägare.

Faktum är att två böcker har getts ut i Frankrike som enbart handlar om Anne Listers bravader i de franska Pyrenéerna. Hon var nämligen den första turisten någonsin att bestiga Vignemale, franska Pyrenéernas högsta punkt, och hon var också den första kvinnan att nå toppen på Mont Perdu.

Gentleman Jack är serien om Anne Lister

Hennes ”okvinnliga” sätt och leverne gav henne smeknamnet Gentleman Jack – vilket också är namnet på tv-serien om hennes liv som har premiär den 23 april.

Suranne Jones som Anne Lister i Gentleman Jack.

Anne Lister (Suranne Jones) vid förhandlingsbordet i Gentleman Jack. Foto: HBO

Serien är skapad, skriven och regisserad av Sally Wainwright, och i huvudrollen som Anne Lister ser vi skådespelaren Suranne Jones (Doctor Foster, Save me). Vi får även se skådespelare som Gemma Whelan (Game of Thrones) och Sophie Rundle (Peaky Blinders).

Serien består av åtta timmes-avsnitt och kommer att visas på HBO Nordic.

Trailer: Gentleman Jack

https://youtu.be/Gce44fIgV3g

Läs mer:

Här är alla nya serier och filmer på HBO i april 2019

5 sjuka Game of Thrones-teorier som faktiskt kan stämma