Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Lena Dunham hånades för sina tänder – svarade klockrent

15 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Lena Dunham är väl medveten om att folk pratar om hennes "stora och gula framtänder". Hon har läst tweetsen och hört publicisternas vädjan om tandblekning. I en artikel i Vogue förklarar hon hur det har påverkat henne.
Annons

Lena Dunham om sina tänder och hånen hon fått höra

I ett reflekterande och underhållande reportage i Vogue tar Lena Dunham tillfälle i akt att prata om sina tänder. Det var nämligen hennes tänder som verkade engagera människor allra mest på Twitter när hon först blev känd – och hon får fortfarande höra hånen i tid och otid.

”Om man tittar på bilder på min mamma från 70-talet, när hon var i min ålder och hade stora framtänder som överskuggade de barnlika tänderna bredvid, så har vi samma leende. Dessa bilder ger mig tröst. Hon ser så chic ut i sina utsvängda jeans och hennes tjocka lugg som hänger Ramones-tungt över pannan. På något sätt adderade den sviktande ofullkomligheten som tänderna innebar enbart till det vackra”, skriver hon i Vogue.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det var när Lena Dunham var omkring sex år gammal som hennes tänder började se lite märkliga ut, förklarar hon. En extra tandrad började växa fram och tandläkaren gjorde vad den kunde för att hennes vuxentänder skulle hamna rätt så småningom.

Annons

”Min muns utseende lyfte inte direkt min redan skakiga sociala status”, skriver hon.

Då var det tryggt att titta på bilderna av mamman och påminnas om att en tonårings stora framtänder en dag kan bli ett vuxet ansiktes krona på verket; det centrala och glamorösa fokuset i ett fascinerande ansikte.

Lena Dunham ler med tänderna.
Lena Dunham hånades för att ha stora framtänder på Twitter. Foto: IBL

När Lena Dunham äntrade offentligheten gjorde hon det med sina helt egna naturliga tänder, men hon insåg snart att det inte var så man vanligtvis gjorde som ny-känd.

”Det var också så jag lärde mig en annan ny-kändis-regel: Du skall icke söka på ditt namn på Twitter. Jag märkte nämligen att ett alarmerande stort antal tweets handlade om just mina tänder.”

Annons

Bland de många hånen på Twitter kan man läsa följande:

  • ”Tänder som en ökenråtta”
  • ”Tänder som ett brittiskt trästaket”
  • ”Alarmerande stora framtänder”
  • ”Rik – men ändå bruna tänder”
  • ”Är hon emot tandblekning?”

Den sistnämnda tweeten för henne till kärnan av problemet. Är Lena Dunham emot tandblekning? Hon har konsekvent varit emot retuscheringar av bilder och i stället försökt tycka om sitt utseende precis som det är.

Men: hon har också tatuerade ögonbryn och fram tills nyligen hårförlängningar som var ”lika silkeslena som George Clooneys leende”.

”Precis som för många kvinnor så ändras min relation till skönhet varje dag. Efter att jag läste den första tweeten om mina tänder drabbades jag av en plötslig självmedvetenhet, och därför utvecklades även foto-vanan att knipa ihop munnen som om jag just sugit i mig en halv citron”, förklarar hon.

Lena Dunham döljer sina tänder genom att knipa ihop munnen.
Lena Dunham utvecklade en vana att knipa igen munnen efter att ha läst hånande tweets om hennes tänder. Foto: IBL

Lena Dunhams pappa, som själv har kaffegula tänder, har alltid sagt att dotterns tänder duger som de är – och att de gör sitt jobb. ”Låt dem vara”, har han sagt. Men alla har inte känt så.

Annons

”En publicist bad en gång min kollega att föreslå tandblekning för mig. ‘Det känns som att det är dags nu’, tyckte publicisten.”

Där någonstans började Dunhams research om tandblekning. Vem ska man gå till? Blir resultatet naturligt? Gör det ont? Hon pratade med en expert på området och han sa att tandblekning kan få folk som inte har vågat le stort på flera år att må bättre. Och det tilltalade Dunham som helst ville slippa knipa ihop munnen varje gång hon var nära att le.

En leende Lena Dunham på röda mattan.
Efter kommentarerna kring hennes tänder bokade hon tid för tandblekning. Foto: IBL

Hon letade omedelbart reda på den bästa tandblekaren i stada och bokade en tid. Och så avbokade hon den. Och så bokade hon den igen! Men avbokade den. Efter varje episod av kalla fötter ringde hon tandblekaren och frågade huruvida hon skulle känna igen sig själv efteråt och om det skulle göra ont. Han var lugnande och hon bokade en ny tid.

Annons

Dagarna gick och tiden närmade sig utan att hon bokade av. När dagen var kommen och hon väl promenerade mot tandblekaren gick hon förbi människor på gatan. Hon tittade på dem och fick en plötslig insikt.

”I den stunden kände jag starkt att det är våra olikheter som förenar oss; att det är de märkliga detaljerna i våra ansikten som gör oss så totalt mänskliga. Om munnen är det tredje fönstret till själen så vill jag att min ska se ut som någon som har knytnäveslagit sig ut i ett vredesutbrott”, skriver hon.

Så Lena Dunham ringde tandblekaren igen och bad om ursäkt för att hon slösade dennes tid, men att hon ville låta tänderna växa och färgas på deras egna villkor.

”Och jag kommer att fortsätta, med gulnade bävertänder, att uppröra internet ett inlägg åt gången – med ett leende bara en mor kan älska”, avslutar hon.

Mer om Lena Dunham från ELLE!

Annons