Laverne Cox: "Transpersoners frammarsch är jättebra"

09 september, 2015

Alla fans av Orange is the new black drömmer om en frisör som Sophia. På riktigt är Laverne Cox lika lätt att tycka om, tjusig som tusan och en äkta feminist med HBTQ-frågor på agendan

Foto Bjarne Jonasson / Trunk Archive / Bulls

Kort om Laverne Cox

Ålder: 31 år.
Bor: New York.
Familj: Mamma och tvillingbrodern M Lamar som också är skådespelare, musiker och multimediedesigner.
Bakgrund: Född i Mobile i Alabama, studerade dans och kreativt skrivande på universitet. Flyttade till New York och genomgick en könskorrigering samtidigt som hon fick småroller i tv-serier som Bored to death och Law and order. Blev första transpersonen att pryda omslaget på Time Magazine och första transpersonen att nomineras till en Emmy.
Aktuell: Som HBTQ-aktivist, som Sophia Burset i Orange in the new black, med filmen Grandma och en roll i tv-serien The Mindy project.

Taylor Schilling må trona på huvudrollen i Netflix fängelsedrama Orange is the new black, men seriens starkast lysande stjärna är hennes inburade olyckssyster Laverne Cox. I rollen som fängelsets hårstylist Sophia Burset blev Laverne Cox den första transpersonen i världen att nomineras till en Emmy, och vidare den första transpersonen att pryda omslaget på Time Magazine – detta med den äran och i ett tajt Hervé Léger-fodral.

Dagarna innan vi ses på ett lyxhotell i centrala Berlin inför starten av säsong tre har Bruce Jenner blivit Caitlyn Jenner och skapat Twitterbävning med sitt Vanity Fair-omslag och hashtaggen #callmecaitlyn. Laverne Cox var en av alla som hyllade Jenner för hennes mod, men hon tog också tillfället i akt att reflektera över det något obalanserade fokus som läggs på transpersoners yttre och lyfte på sin blogg vikten av att se människan bakom den korrigerade ytan. För visst är det positivt att transpersoner får alltmer plats i showbiz, men Laverne Cox påpekade att det långtifrån räcker.

Tillbaka till Berlin. 31-åringen är tjusig som tusan i Monique Lhuillier-klänning och ursäktar sin förkylda stämma innan hon bemöter frågan om transpersoners frammarsch på såväl catwalken som vita duken.

– Det är jättebra, såklart. Men det är fortfarande så att sju transkvinnor mördades i USA under de första månaderna 2015. Hemlöshet, övergrepp, våld och självmord är fortfarande ett större problem bland transpersoner än i andra grupper i samhället och det kan inget Vanity Fair-omslag i världen förändra. Vi behöver nya lagstiftningar och debatter bland de styrande för att förändra villkoren och förbättra livssituationen för transpersoner, säger hon och påpekar att Caitlyn Jenner ser ”fab” ut, men att hon framför allt beundrar hennes mod och intellekt.

Fler intervjuer från ELLE:

Världens roligaste kvinna? ELLE intervjuar Amy Schumer >

Veronica Maggio och Maja Francis – ELLE intervjuar superduon >

I Orange is the new black spelas Sophia-före-könskorrigeringen, Marcus, av Lavernes tvillingbror M Lamar i tillbakablickar. De två växte i verkliga livet upp tillsammans med sin mor i Alabama och Laverne studerade dans och kreativt skrivande vid universitet i Alabama innan hon styrde kosan mot Hollywood och små roller i tv-serier som bland andra Law and order och Bored to death. Vid 11 års ålder försökte hon ta sitt liv efter år av mobbning i skolan, och det var i samma ålder som hon upptäckte att hon förälskat sig i en pojke.

– Fram tills att min lärare ringde min mamma och sa ”Din son kommer sluta iklädd klänning i New Orleans” såg jag ingen skillnad på pojkar och flickor direkt. Jag hade alltid själv identifierat mig som flicka och trodde nog att så snart puberteten kom så skulle jag börja utvecklas till kvinna.

Så blev det förstås inte. Men när hon som 20-åring flyttade till New York för att satsa på en karriär som skådespelare tog hon också steget att själv komma ut som kvinna – och det var där och då Laverne Cox föddes.

I tredje säsongen av OITNB möter Sophia nya utmaningar som har med hennes köns-identitet att göra – i rollen som mor.

– Jag har flera vänner som har skaffat barn före sin könskorrigering och barnen ser dem då fortfarande som en man – eller snarare som pappa. Sophias situation är densamma och hennes roll som förälder blir problematisk när hennes son börjar söka efter en fadersfigur. Sophia har det ganska svårt i den här säsongen, främst i sin vilja att skydda sitt barn, säger hon och sveper sitt långa tjocka hår så att det vilar mot bröstet.

Det finns inte ett hårstrå som ligger fel på denna kvinna – men djup och värme lyser igenom i hennes mörka ögon och hon är väldigt lätt att tycka om. Varje fråga jag ställer möts med stort allvar och genomtänkta formuleringar.

Hon älskar ELLE – och hon älskar mode. Det är inte konstigt att modehusen världen över just nu kastar sig över henne med sina kreationer, för Laverne Cox har mediernas ögon på sig.

– Det mesta jag har är specialsytt, eftersom jag inte har normstorlekar. Men jag älskar Donna Karan, Marc Bouwer och jag kände mig så sexig i Ines di Santo-klänningen på Vita husets ”Correspondents dinner”, säger hon och syftar på den metallic-klänning som blev en nätsuccé efter den påpassade och stjärnprydda middagen.

Fler intervjuer från ELLE:

Världens roligaste kvinna? ELLE intervjuar Amy Schumer >

Veronica Maggio och Maja Francis – ELLE intervjuar superduon >

Alla älskar Laverne Cox just nu – utom vissa radikala feministfalanger. Hon har själv bemött kritiken hon fått för sin i deras mening stereotypa kvinnlighet med att kalla sig just feminist.

– Det finns många sätt att vara människa, det finns många sätt att vara kvinna, och det finns många sätt att vara feminist. Den del av feministrörelsen som menar att kön inte existerar som biologisk term retar sig på transkulturen som lever ut könsroller till max. Jag är feminist, och jag tror inte att det hyperfeminina skulle vara mindre verkligt eller genuint än det hypermaskulina, säger hon och understryker att hon fått stort stöd från en majoritet av feministrörelsen i sin roll som HBTQ-debattör.

Intervjutiden är snart ute och jag inser att vi ägnat stor del av tiden åt att diskutera HBTQ-frågan. Men å andra sidan har varenda fråga, oavsett hur den varit formulerad, besvarats med en blinkning till könsdebatten av Laverne Cox själv. Är det ett ofrivilligt öde eller en självvald roll? Med viss självkritik frågar jag henne om hon besväras av detta fokus från journalister.

– Nej. Det är ett val. Jag har fått en arena i och med mitt jobb och jag vill använda den till att belysa den här frågan. Jag ser det som något positivt. Jag är skådespelare framför allt och jag älskar mitt jobb, men det ena utesluter absolut inte det andra. Jag blir inte alls irriterad, bara glad, ler hon tröstande.

Det ser ut att bli fler säsonger av Orange is the new black och vi får fortsätta att följa Sophia Bursets liv innanför gallren på det intrigtäta Litchfield-fängelset. Men vid sidan om har hon även en roll i indiefilmen Grandma som går upp på bio senare i höst. Och förhoppningen är att få göra mer film – och inte minst tv.

– Jag älskar tv, och jag ser mer på tv-serier än på film. Just nu sträckkollar jag på Nurse

Jackie, Silicon Valley och Veep!

En assistent vinkar stressat åt mig för att signalera att tiden är ute. Väl ute igen hör jag några andra journalister på plats beklaga sig över att de fick träffa flera andra skådisar från serien men inte Laverne Cox – ”det är ju hon som är stjärnan”.

Fler intervjuer från ELLE:

Världens roligaste kvinna? ELLE intervjuar Amy Schumer >

Veronica Maggio och Maja Francis – ELLE intervjuar superduon >