Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Lamix om Grammisnomineringen och sitt sound: "Inte direkt Håkan Hellström-musik"

08 feb, 2018 
AvDavid Johansson
Den blott 20 år gamla rapparen har på kort tid fått stor uppmärksamhet, trots att han bara gett ut tre egna låtar. Lamin 'Lamix' Mbergan är nominerad i kategorin Årets låt på Grammisgalan, och ser väldigt ljust på sin framtid. "För mig handlar det om att övertyga med min musik, jag måste det."
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Lamin ”Lamix” Mbergan, 20, har upplevt en explosionsartat framgång som bara växer för varje dag som går. Med sin låt Hey Baby tog han sig in i alla svenskars huvuden, han fick pris för Framtidens artist på P3 Guld-galan och den 16 februari kommer debut-EP:n Ingen Som Hör. Han är nominerad i kategorin Årets låt på Grammisgalan, som går av stapeln torsdag den 8 februari. Vi ringde upp Lamix för att prata om artistens ansvar inför fansen, relationen till Jireel och varför han inte kommer vinna på Grammisgalan.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hur är känslan inför Grammisgalan? Är du taggad?

– Ehh, jag antar det. Det är svåra konkurrenter, det är den. Jag är i samma kategori som väldigt stora artister. I mitt huvud har jag redan förlorat.

Oj, du känner så alltså?

– Det är så klart inte omöjligt, men det finns inte i min värld att jag kan vinna. De nominerade till Framtidens artist på P3 Guld var folk på min nivå, och det handlade om röster så jag tänker att mina fans röstade. Här är det en jury som väljer Årets låt och jag har minst streams av alla nominerade låtar. Så det finns inte på kartan att de väljer mig.

Annons

I fjol kom du knappt in på P3 Guld, och i år var du och Jireel galans självklara stjärnor med ert fantastiska medley och varsitt pris. Hur var det att stå på scen och dela ut pris till sin bästa vän, direkt efter du själv fått pris?

– Det var det sjukaste. Tänk att du pratat om något dagligen i två år i sträck, och så bara händer det.

Vad har Jireel betytt för dig?

– Det är familj. Han är som min lillebror.

Skriver ni musik ihop?

– Nä, vi jobbar i separata studios och möts upp efteråt oftast. Men vi jobbar inte ihop på det sättet.

Du har många unga som ser upp till dig. Känner du att det är ett stort ansvar, eller gillar du det?

– Det är absolut ett ansvar. De ser vad man gör på Snapchat och sådana saker. Egentligen är det mitt liv – jag gör vad jag vill, fattar du? Men jag tänker på andra i alla fall, det finns folk som inte bryr sig vad andra tycker och säger. De bryr sig inte om att de är förebilder.

Annons

På tal om P3 Guld hade du en stor vit jacka med feta guldkedjor runt halsen under ditt första uppträdande, och sedan kom du ut i röd tracksuit och vita sneakers, framförde Hey Baby och rev huset. Hur är ditt förhållande till kläder och stil?

– Förhållande och förhållande, jag vet inte. Jag är själv inte så bra stylist, så jag har några som stylar mig. Kläder är inte så viktigt, jag gör lite vad jag vill och känner för.

Hur skulle du själv beskriva din musik?

Lit! Det är ett nytt sound, det är svensk musik men det låter som att det är från USA eller någon annanstans. Min musik har inte det typiska svenska soundet, det är flavors från olika håll.

Vad kan du berätta om din EP, Ingen som hör?

– Det är liksom, hur ska jag förklara… Det är en blandning av verklighetsbaserade låtar, och lite mer skönare låtar. Det är blandat, baserat på mitt liv.

Låten Okay andas ju mer traditionell svensk hiphop, och Ingen Som Hör är riktigt rå, medan Ankare, Löv och Hey Baby har en betydligt mer dansant vibe. Siktar du på att vara bred i din stil av hiphop?

Annons

– Jag kan göra typ allt, Löv och Hey Baby är mer dansa och sprid kärlek. Men sen måste du veta sanningen, livet är inte bara en fest så därför måste du veta om verkligheten också.

Svensk hiphop är i dag större än någonsin, men vad har du för relation till den äldre generationen rappare, så som Ken Ring, The Latin Kings, Petter – the OGs inom svensk rap, helt enkelt?

– De är legender, de har gjort sin grej men jag tycker att de också borde följa strömmen och göra det som folk gillar. Det gamla soundet vill folk inte höra, man måste komma med någonting nytt.

I USA kommer fler och fler kvinnliga rappare fram och tar stor plats – vilka kvinnliga rappare i Sverige tycker du att man bör ha koll på?

– Showit från NBL Sound [skiv- och managementbolag, reds anm.], hon är med oss. En talangfull rappare som jag tror kommer bli väldigt stor.

Hur kommer 2018 se ut för dig?

– Jag vet faktiskt inte, det ser väl ljust ut. Basically tror jag att jag kan gå internationellt med supporten från Sverige. Faktiskt. Om alla i Sverige har min rygg när jag lägger ut saker, så kan jag nå ut stort. Jag kan representera Sverige. Kolla på Zara Larsson, hon gör sin typ av musik med dans och pop. När har en svensk som gör musik som jag gör lyckats internationellt? Det har inte riktigt hänt. Supportar Sverige mig kan jag garanterat nå ut internationellt. Händer det så händer det, det är svårt att bli omtyckt. Kanske på grund av musiken jag gör, jag vet inte.

Annons

Hur menar du, ”på grund av musiken jag gör”?

– Det är svårt att förklara, det är inte Håkan Hellström-musik till exempel. För mig handlar det om att övertyga med min musik, jag måste det. Hey Baby har en smaksättning, en touch av Afrika i sig. Det är dans blandat med pop, det är inte så att du skulle höra Håkan Hellström slå internationellt med Hey Baby. Det är så vi jobbar, vi berättar våra historier genom sköna låtar. Man börjar med Hey Baby, sen bytte jag flavour helt och blandade lite grann. Jag har fått väldigt mycket beröm på mig fram och tillbaka, men folk tänker inte på att jag bara har släppt tre låtar. Samtidigt har jag gjort större impact än många andra med så få låtar. De tre låtarna har, som tur är, gått väldigt bra. Jag är fett glad att jag tog hem P3 Guld fast jag bara släppt tre låtar.

Ingen Som Hör släpps den 16 februari via NBL Sound och Sony Music.

Läs också: Amanda Ooms om årets Grammisgala: Om vi kommer att märka av #metoo? Onödig fråga!

Foto: Press

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons