Lady Gagas legendariska diamant: Bars senast av Audrey Hepburn

Audrey Hepburn och Lady Gaga i Tiffany-diamanten

Den gula diamanten får sällan lämna Tiffanys & Co i New York. Men för Lady Gagas look på årets Oscarsgala gjordes ett undantag. Hon blev därmed den tredje personen någonsin att bära den sällsynta stenen.
25 februari, 2019

Videon kunde inte hittas

Lady Gaga grät när hon tog emot sin oscarstatyett för bästa originalsång för låten Shallow ur A star is born, under natten till måndag. På galan valde hon att bära en svart Alexander McQueen-klänning ihop med ett väldigt sällsynt smycke.

Hennes hals pryddes av ett diamanthalsband med en enorm gul diamant. Tiffany-diamanten är en av världens största gula diamanter. Med en vikt på 128,54 karat ligger stenens värde på nästan 280 miljoner kronor. Normalt sett förvaras den på Tiffany & Co’s flaggskepsbutik på Fifth avenue i New York och har aldrig tidigare burits på en röd galamatta.

Stenen har faktiskt bara burits av två personer tidigare: Mary Whitehouse 1957 och Audrey Hepburn, under en fotografering för filmen Breakfast at Tiffany’s från 1961. Lady Gaga blev därmed den tredje personen någonsin att bära den sällsynta diamanten. Precis som när Audrey Hepburn bar diamanten valde Lady Gaga att matcha den med en svart klänning, långa svarta handskar och uppsatt hår.

Hittades i gruva i Sydafrika

Den gula diamanten hittades i Kimberley-gruvan i Sydafrika 1877. Den köptes av Charles Lewis Tiffany 1878 och slipades med 82 fasetter.

Under åren har stenen placerats i olika smycken. Mary Whitehouse bar den i ett set med halsband under The Tiffany Ball i Newport medan Audrey Hepburn bar stenen i ett annat halsband med diamantband som omgav stenen. 2012, i samband med Tiffanys 175-årsjubileum, monterades stenen i ett nytt diamanthalsband som tog ett år att tillverka, skriver Tiffany & Co på sin hemsida. Det är samma halsband som Lady Gaga bar på Oscarsgalan.

”Ett otroligt föremål”

Enligt Hollywood Reporter gjorde Lady Gagas stylister, Sandra Amador och Tom Eerebout, ett gemensamt uttalande där de kommenterade chansen att använda den sällsynta stenen i Gagas look.

”Möjligheten att arbeta med ett så otrolig föremål inom design och historia är en kreativ dröm som går i uppfyllelse. Det finns så många vackra juveler i världen, men Tiffany-diamanten är verkligen exceptionell, vilket är så passande för Lady Gaga”.

Även Reed Krakoff, chief artistic officer, på Tiffanys & Co, uttalade sig om det faktum att Gaga bar den gula diamanten.

”Hon är den ultimata kreatören, innovatören och regelbrytaren och jag är överlycklig över att hon kommer att bära den legendariska Tiffanydiamanten under galans röda matta för första gången sedan den upptäcktes för 141 år sedan”, säger han, enligt Hollywood Reporter.

Sjöng Shallow med Bradley Cooper

Under galakvällen bjöd Lady Gaga på ett intimt framträdande på scen med Bradley Cooper. De två sjöng Shallow tillsammans och avlutade ihop i Gagas mikrofon sittandes på samma pianopall. Framträdandet har fått Twitter att svämma över av bilder från duetten. Runt Gagas hals hänger den gula Tiffany-diamanten.

Läs mer:

Oscarsgalan 2019: Alla vinnare från galan

Lady Gagas rörande hyllning till Bradley Cooper under Oscarsgalan

Oscarsgalan 2019: Här är stjärnorna på röda mattan