Patrizia reggiani är verkliga personen bakom lady gagas roll i house of gucci

Lady Gaga spelar Patrizia Reggiani i House of Gucci.

Verkligheten överträffar fiktionen i den sanna historien bakom den kommande storfilmen House of Gucci. Lady Gaga spelar Patrizia Reggiani som dömdes för att ha mördat modemougulen Maurizio Gucci. Men vem var hon egentligen?
22 mars, 2021

När Lady Gaga lade upp en bild från hennes kommande film House of Gucci blev hypen online total. Den biografiska filmen är baserad på den sanna historian om Patrizia Reggiani, spelad av Gaga själv, som satt 29 år i fängelset, dömd för att ha lejt en mördare att ha ihjäl hennes man – modemougulen Maurizio Gucci.

Vem var egentligen Patrizia Reggiani?

Den verkliga personen bakom Lady Gagas roll är Patrizia Reggiani. Hon växte upp i en liten stad utanför Milano och även om familjen hade pengar – pappan ägde nämligen ett lastbilsföretag – var familjen aldrig en del av lyxlivet i den italienska storstaden. Patrizia träffade Maurizio Gucci, arvtagare till modehuset som också bär hans efternamn, på en fest och paret gifte sig 1973. Tillsammans fick de döttrarna Alessandra och Allegra. Patrizia fick också en chefsposition på Gucci som chefsrådgivare.

Lady Gaga och Adam Driver i House of Gucci.

Lady Gaga och Adam Driver spelar huvudrollerna i House of Gucci.

Patrizia Reggiani gifter sig.

Patrizia Reggiani och Maurizio Gucci i verkligheten.

1991, efter 12 års äktenskap, berättade maken för Patrizia att han skulle resa iväg på en arbetsresa – men han kom aldrig tillbaka. Det visade sig att han hade haft en flickvän i fem års tid och att han beslutat sig för att lämna sin fru.

Året därpå, 1992, sålde Maurizio sin del av varumärket Gucci för 120 miljoner dollar, något som upprörde Patrizia som varit med och byggt upp varumärket under tiden paret varit gifta.

Två år senare, en morgon när Maurizio Gucci var på väg till sitt konto, blev han skjuten till döds. Polisen hade en misstänkt direkt – den före detta frun Patrizia Reggiani. Men det skulle ta ytterligare två år innan polisen hade tillräckligt med bevis för att kunna åtala Patrizia.

Mördade sin man

I rättegången mot Patrizia kom det fram att hon hade anlitat en lönnmördare som skjutit Maurizio. Motivet ska ha varit att Patrizia ville se till att hennes exmake inte skulle kunna gifta om sig med sin nya flickvän – och göra sina döttrar arvlösa. Efter rättegången fick designerfrun ett nytt namn av pressen: Vedova Nera som betyder den svarta änkan.

Patrizia Reggiani är idag en fri kvinna.

Patrizia Reggiani är idag fri från fängelset. Här syns hon på en bild från 2019.

Patrizia dömdes till 29 års fängelse och skapade rubriker i tidningarna när hon tackade nej till att bli frigiven 2011 – eftersom hon då skulle bli tvungen att skaffa ett jobb. Men 2014 ångrade hon sig och blev villkorligt frigiven. Hennes första dag i frihet fick stor uppmärksamhet av paparazzis. När paparazzis frågade henne varför hon hade anlitat en lönnmördare för att döda Maurizio svarade hon: Jag har själv inte så bra syn och jag ville inte missa.

Patrizia Reggiani pikar Lady Gaga

Fru Reggiani har själv kommenterat att Lady Gaga ska spela henne i den kommande storfilmen – och hon är allt annat än nöjd.

– Jag är irriterad över att Lady Gaga ska spelar mig i Ridley Scotts film utan att vara artig nog att faktiskt träffa mig, sa Patrizia till Ansa, som är Italiens nyhetsbyrå.

– Jag tycker att om man är en bra skådespelare så ska man lära känna personen man porträtterar. Jag tycker inte att det är rätt att jag inte blivit kontaktad. Och jag säger detta trots att jag har en djup uppskattning för henne, avslutade Patrizia.

Foto: TT