Kvinnorna fick bara 25 procents taltid i Game of Thrones

24 maj, 2019 
AvSofia Börjesson
Kvinnorna i Game of Thrones
Daenerys, Arya, Sansa och Cersei – Game of Thrones har under åren hyllats för sina starka kvinnliga karaktärer. Men hur ser jämställdheten ut vid en närmare titt? Jo, männen är fortfarande de som hörs mest.
Annons

Enligt en ny svensk studie, som gjorts av analysföretaget Ceretai, har kvinnorna i Game of Thrones bara 25 procent av alla repliker sett över alla säsonger. Resten är männens. Med andra ord talar kvinnorna en tredjedel så mycket som männen i serien.

I den första säsongen kunde man se att kvinnorna hade 24 procents taltid, men siffran ökade sedan och fick en högstamarkering på 33 procent i säsong sju. I den åttonde och sista säsongen uppmättes dock en bottennotering på så lite som 22 procents taltid för kvinnorna.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

I det fjärde avsnittet den sista säsongen, The Last of The Starks, har männen hela 80 procent av taltiden, mot kvinnornas 20.

I undersökningen har man med hjälp av en algoritm mätt taltiden bland de kvinnliga respektive manliga skådespelarna, och träffsäkerheten beräknas till minst 85 procent.

– Vi gör inte det här för att få folk att sluta titta, utan för att göra dem medvetna om att det är en ojämn representation i världen, säger Lisa Hamberg, en av grundarna av Ceretai, till BBC.

Annons

Så lite taltid fick kvinnorna i Game of Thrones per säsong

Säsong 1: 24 procent

Säsong 2: 29 procent

Säsong 3: 28 procent

Säsong 4: 27 procent

Säsong 5: 26 procent

Säsong 6: 26 procent

Säsong 7: 31 procent

Säsong 8: 22 procent

Från hyllningar till kritik

Men trots att männen talar i genomsnitt 75 procent av tiden i Game of Thrones har serien hyllats för sin feministiska framtoning genom åren, bland annat tack vare alla kvinnliga riddare, mördare, härskare och krigsstrateger. Detta har dock kommit att ifrågasättas allt mer under den sista säsongens gång.

Varning! Nedan följer spoilers om sista säsongen av Game of Thrones.

Nog för att det är uppfriskande att det är Arya som slutligen tar kål på Nattkungen, och att de två största superskurkarna (Cersei och Daenerys) i slutändan är kvinnor. Men att bland det sista vi får se av Brienne of Tarth är en gråtande kvinna i nattlinne framför en man som lämnar henne för en annan kvinna – det har fått fler att reagera. Och att både Tyrion och Varys bestämde sig för att Jon är rättmätig kung på grund av sitt kön uppfattades inte heller som superfräscht.

Annons

Vidare säger Sansa att hon blev den hon är i dag tack vare alla övergrepp som hon har varit med om, något som bland annat skådespelaren Jessica Chastain kritiserade på Twitter genom att skriva följande:

”Våldtäkt är inte ett verktyg för att göra en karaktär starkare. En kvinna behöver inte bli ett offer för att kunna bli en fjäril. Den lilla fågeln var alltid en phoenix. Hennes rådande styrka är tack vare henne själv. Och enbart henne.”

Och slutligen, vem blev till slut regent över de (numera) sex rikena? Jo, en snubbe.

Källa: BBC

Läs mer:

Annons