Kungliga julkort genom åren – se bilderna här

Kungliga julkort genom åren – se bilderna här

För royalisterna är en av årets höjdpunkter när kungafamiljen skickar ut sina julhälsningar. Här har vi samlat några av alla de julkort som kungligheter världen över skickat ut till folket genom åren.
11 december, 2020
Kungliga julkort vi minns
Slå på ljud

En tradition som finns i många kungafamiljer världen över är de årliga julkorten eller julhälsningarna de skickar ut till folket. I Sverige har till exempel kronprinsessan Victoria med familj valt att göra korta filmer varje december där hon, prins Daniel samt barnen Oscar och Estelle syns baka, åka pulka eller besöka kyrkor. Filmerna har kommit varje år sedan lilla Estelle föddes och är mycket uppskattade.

Traditionen med julkort hittar vi även utomlands och i Storbritannien får britterna hälsningar från både prins Charles, prins William och prins Harry med respektive familjer.

Kungliga julkort från Diana, Meghan Markle och kronprinsessan Victoria

Vi har samlat ihop några av alla de julkort som kungafamiljerna skickat ut under åren. Här hittar ni allt från det första julkortet på Diana, Charles och William till förra årets urgulliga julbild på lilla Archie. Håll till godo:

1982 – kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip

Charles Hammarsten / IBL Bildbyr

Lilla Madeleine är blott ett halvår gammal. Hon ligger tryggt mellan storasyster Victoria, 5, och storebror Carl Philip, 3.

1982 – prins Charles, lady Diana och William

Omega Auctions/REX

Prins William var bara några månader gammal när han fick vara med på familjens julkort och därmed också visades upp för omvärlden.

1986 – prins Charles, lady Diana, William och Harry

Omega Auctions/REX

Hela familjen samlad framför brasan. Småprinsarna Harry och William ser riktigt busiga och härligt juliga ut.

2005 – prins Charles och Camilla

Året då prins Charles och Camilla Parker Bowles gifte sig använde de bröllopskortet som julkort. Till vänster står prinsarna William och Harry, och bredvid Camilla till höger står hennes barn Laura Lopes och Tom Parker Bowles.

2005 – kung Juan Carlos och drottning Sofia med barnbarn

STR

I Spanien skickade kungafamiljen 2005 en hälsning till folket i form av denna bild på kung Juan Carlos och drottning Sofia med sina barnbarn. Enligt den spanska tidningen E! Mundo så togs bilden mitt under en familjefejd, och därför har man tagit bilderna på varsitt håll för att sedan sätta ihop det till en familjebild i photoshop. Ptja, alla lösningar är bra lösningar?

2013 – prins Charles och Camilla

REX

Prins Charles och Camilla kör än en gång mer på tema uppklätt än på tema jul. Här syns Camilla i en ljusgrön kostym medan Charles har en grå. Hattarna är självklart på plats, inga tomteluvor här inte.

2015 – prins Nicolas

Den här hälsningen skickade prinsessan Madeleine ut inför julen 2015. På bilden sitter hennes son Nicolas i tomtens knä med stora ögon.

”Nicolas önskar alla en god jul”, skrev Madeleine på Facebook där hon delade bilden.

2017 – kronprinsessan Victoria, prins Daniel, Estelle och Oscar

2017 fick svenska folken en riktigt vintrig och julig hälsning från kronprinsessfamiljen. Bilden är tagen utanför Haga slott.

2018 – prins Harry och Meghan Markle

Chris Allerton

Parets första julkort ihop blev en fantastisk bild från deras bröllop. Bilden är tagen på festen efteråt när fyrverkerier sköts av för att fira de nyblivna makarna.

2018 – prins William och Kate Middleton med familj

MATT PORTEOUS

För två år sedan överraskade William och Kate med sitt julkort. Den i vanliga fall uppklädda familjen syntes istället helt avslappnade i jeans och stickade tröjor ute i naturen. Prins George spexade, prinsessan Charlotte såg riktigt busig ut och lilla Louis log glatt i mammas famn.

2019 – prins Harry, Meghan Markle och lilla Archie

Förra året skickade den lilla familjen ut ett digitalt julkort och i fokus stod såklart den bedårande sonen Archie.

2019 – kronprinsessan Victoria, prins Daniel, Estelle och Oscar

Familjen besökte Katarina kyrka i Stockholm och passade på att spela in sin årliga julhälsning. Där togs också denna fina bild på familjen som fick bli deras julkort år 2019.

Foto: TT, Kungahuset, Twitter, Instagram

LÄS MER:

Tv-serier och catwalks – här är kungligheterna innan de blev royals

7 av vår tids mest rebelliska kungligheter

De vackraste kungliga brudklänningarna genom tiderna