Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Kendall Jenners egna ord efter Fyre Festival-skandalen

02 apr, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Det har gått två år sedan festivalen Fyre Festival aldrig gick av stapeln. Nu berättar modellen Kendall Jenner om sin egen medverkan i den falska marknadsföringen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Artister i världsklass, festande fotomodeller och lyxbungalows på Bahamas. Fyre Festival var evenemanget för samhällets toppskikt och marknadsfördes av kändisar som Kendall Jenner, Elsa Hosk, Bella Hadid och Hailey Baldwin.

På bara 48 timmar hade 95 procent av biljetterna sålts – men allt var en bluff. Besökarna möttes i stället av ruckliga tält, undermålig mat och avbokade spelningar. Snart avslöjades ett fiasko utan dess like, med miljoner dollar som försvunnit rätt ner i arrangören Billy McFarlands fickor.

McFarland dömdes i år till sex års fängelse efter att ha erkänt sig skyldig till bedrägeri. Polisen har också förhört de inblandade modellerna för att avgöra om även deras modellagenturer ska delges stämningar.

En bild tagen från Fyre Festivals festivalområde.
En bild tagen från festivalområdet illusterar tydligt att Fyre Festival var allt annat än lyxigt.

Efter skandalen har flera influencers uttalat sig om vad som egentligen hände. Bella Hadid var en av de första att be om ursäkt offentligt och Hailey Baldwin uppges ha skänkt sina pengar från reklamen till välgörenhet. Från Kendall Jenners håll har det dock varit knäpptyst.

Annons

Jenner tros ha fått över 2 miljoner kronor för sin Instagrambild om festivalen, ett inlägg som inte heller marknadsfördes som reklam. Det ska ha lett till en varning från den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, men sedan dess har inget nytt framkommit om Jenners inblandning i härvan. Nu, två år senare, väljer modellen att ta bladet från munnen.

I en intervju med New York Times hävdar 23-åringen att hon knappt visste någonting om festivalen när fick erbjudandet:

– När folk hör av sig, oavsett om det är i promotionsyfte eller av en annan anledning, så vet man inte hur slutresultatet kommer att bli. Det finns alltid en risk, säger hon.

Jenner menar vidare att ”man aldrig vet vad som kommer att hända”, trots att man litar på sina samarbetspartners:

– Jag försöker verkligen göra så mycket research jag bara kan, men ibland går det inte. Om det är ett nytt varumärke så kanske det inte finns någon information och då får man bara hoppas att det går så bra som alla runt omkring en säger att det ska gå.

Annons

Billy McFarland har nu börjat avtjäna sitt sexåriga straff, men kommer att släppas redan 2023 då han suttit häktat en längre tid i samband med rättegången.

Vill du veta mer om Fyre Festival? I januari släpptes Netflix-dokumentären Fyre: The Greatest Party Never Happened. Här nedan kan du se trailern!

Se trailern till Netflix-dokumentären:

Läs mer:

Skådespelare och filmarbetare i upprop mot branschens klimatpåverkan

Efter dokumentären om Josefin Nilsson – nu höjs rösterna

Isabel Boltensterns ärliga ord till dig som är utmattad

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons