Katia Mosally om att våga lita på sin magkänsla

Katia Mosally

BEATA HOLMGREN
Hon har en toppkarriär i Los Angeles där hon arbetar med några av världens främsta artister. ELLE möter Idol-juryns Katia Mosally och pratar om Zoom-möten med Dolly Parton, slitiga hundår, vikten av att vara snäll och att våga lita på magkänslan på resan mot målet.
16 november, 2021
3:04

Efter reklamen: Katia Mosally om Idol, dubbla karriärer och kärleken till Spice Girls

(3:04)

Slå på ljud

Usher spelar en stor roll i Katia Mosallys liv. Vid sidan av att den amerikanska sångaren varit hennes idol sedan barnsben kan hon lista en rad anekdoter kopplade till mannen ifråga – eller snarare till hans musik. Exempelvis den om att hon hade tonerna till hans låt U got it bad som ringsignal under 13 år. Något som i sin tur gjorde att andra kom att koppla henne till Usher. Katia berättar om tillfället när hon var på Stockholms stadsbibliotek och hade glömt att sätta telefonen på ljudlös.

– Refrängen ekade genom läsesalen innan jag hann stänga av. Några sekunder senare fick jag ett sms från en vän som skrev och undrade om jag var på biblioteket … Busted … haha, jag har traumatiserat mina vänner med Usher genom åren.

Från los Angeles till idol

Vi ses på At Six Hotel vid Brunkebergstorg i Stockholm där TV4 hållit presskonferens för Idol under förmiddagen. Programmet är i halvlek och Katia och resten av jurygänget har avverkat en rad intervjuer under morgonen – eller “grillats av kvällspressen” som hon säger när hon slår sig ner i fåtöljen mittemot.

Klädvalet för dagen är ett par ljusa jeans och en kornblå oversized blus från H&M:s senaste Studio-kollektion upplyser Katia och sippar på sin havrelatte.

– Jag gillar mode, men har svårt att hålla mig till en specifik stil. Jag gillar färg och blandar gärna elegant med något mer extravagant och blingbling. Det ska kännas lite bad ass. som en blandning av Dua Lipa, J.Lo och Billie Eilish.

Det är första säsongen som Katia Mosally medverkar i programmet och efter fyra år i Los Angeles jobbar hon åter i sin gamla hemstad – om än bara för några månader. LA, säger hon, är tveklöst hennes hemstad och när Idol är över återvänder hon för att förhoppningsvis jobba med något av de “intressanta erbjudanden” som dykt upp den senaste tiden. Efter fyra år som International marketing director på Capitol records har det blivit dags att gå vidare mot nya utmaningar.

Efter fyra år på Capitol records är det dags att gå vidare

Katia Mosally sitter på ett väldigt bra kontaktnät

BEATA HOLMGREN

– Jag har fått några spännande förslag som jag inte kan säga så mycket om ännu ... Jag sitter på ett väldigt bra kontaktnät som med all säkerhet kommer att leda till något bra, säger Katia lite hemlighetsfullt.

Allt började med Usher

Men låt oss innan vi går in på nuvarande karriär, kort återgå till Usher. För i visst avseende börjar hennes bana faktiskt med tonårsidolen. Närmare bestämt med en tävling som skivbolaget Sony ordnade 2012. Priset: En resa och biljett till Ushers konsert i London.

Katia – på den tiden nyligen färdig jurist – vinner och åker till London med två representanter på Sony international.

– Vi blir kompisar på Facebook och efteråt ser jag att en av dem har delat en jobbannons om en praktikplats på programmet X Factor. Jag söker men får på intervjun svaret “du ska ju inte vara här, utan på den juridiska avdelningen av Sony international”.

Tiden på avdelningen blir inte jättelång – en kollega som ser Katias potential rekommenderar henne att söka tjänsten som jurist åt ett nystartat pojkband – sedermera succékonceptet The Fooo. Katia börjar med juridiska uppgifter men ansvarar snart för massa annat som kretsar kring bandet: sociala medier, bokningar, turnéplanering, internationell promotion …

– Jag blev en allt-i-allo som hade många olika roller. Jag var killarnas jurist, psykolog, storasyrra, chaufför … Helt på eget initiativ, att bara hålla på med juridiken blev för stelt för mig. Jag är en kreativ person som vill tänka framåt och större. Jag vill bygga hela koncept.

Det är nyfikenheten som varit drivkraften

Att bygga koncept eller snarare att bygga artister visade sig vara en av Katias största skills i livet. Efter det att The Fooo “sålt slut Avicii arena” har hon klättrat vidare inom branschen och har under åren arbetat med världsstjärnor som Ariana Grande, Lady Gaga, Shawn Mendes, Billie Eilish, Troy Sivan, Kendrick Lamar, Liam Payne, Niall Horan och Katy Perry. Och nu alltså med Idol. En karriär som gått tämligen rakt framåt och uppåt – men inte utan slitiga hundår och en krock in i den berömda väggen.

Vilka egenskaper har lett dig dit du är i dag?

– Först och främst min drivna del, att jag är van att jobba hårt. Det kommer från mina föräldrar. De har alltid pushat mig till att plugga och förväntat sig att jag skulle ha toppbetyg och en universitetsutbildning. På gott och ont såklart. Bara en sådan sak som att min mamma blev besviken när min syrra blev tandläkare i stället för läkare säger en hel del. Sedan är min nyfikenhet en stor tillgång. Jag vill hela tiden veta mer. Medan andra springer när de ser en polisbil går jag dit för att se vad som hänt, typ. Och sist: Jag är galet envis. Jag tar inga nej, utan ligger på tills det blir ett ja.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får resa så mycket och att jag ständigt får träffa nya människor. Jag klarar inte för stillasittande jobb, saker måste röra på sig och vara i förändring.

Har du haft något tydligt uttalat karriärmål?

– Ja, att jag ville bo i LA och resa mycket i jobbet. Jag har alltid velat hjälpa artister, speciellt unga, att ta sig fram i den hårda musikbranschen på ett kreativt, roligt sätt.

Hur gjorde du för att nå det målet?

– Jag har hela tiden talat högt och brett om vad jag velat. Innan jag flyttade till LA åkte jag dit flera gånger om året för att nätverka. Att jag är bra på att ta och se människor har också varit avgörande. Jag behandlar alla jag möter lika och är allergisk mot folk som slickar uppåt. En stor anledning till att de anställde mig på Capitol var min bakgrund. Att jag har syrianska föräldrar och har bott i Boston och i Skottland har gjort mig öppen för andra kulturer. Att jag pratar svenska, engelska och arabiska flytande har också varit en fördel. I övrigt har jag alltid vågat lita på min magkänsla. Känns det bra så är det ofta bra. Och tvärtom.

Ett av Katia Mosallys mål var att hjälpa artister i branschen

Katia Mosally har jobbat med världsstjärnor som Lady Gaga, Adriana Grande och Shawn Mendes

BEATA HOLMGREN

Hur är det att jobba med världsstjärnor till vardags?

– Alltså, jag ser dem inte som det, utan som helt vanliga människor. Vilket de ju är, det är bara deras yrke som är annorlunda. Och den inställningen är en förutsättning för att att jag ska kunna göra ett bra jobb. De flesta artister jag jobbat med avskyr att bli behandlade som om de vore utomjordingar. Men det är klart att det kan kännas lite utomjordiskt att sitta på ett Zoom-möte med Dolly Parton och Barry Gibb (sångare i Bee Gees) som jag gjorde nyligen.

Är du vän med några av dem privat?

– Ja, men jag vill inte gå in på några specifika relationer. Men jag kan säga att Ed O'Brien (före detta gitarristen i Radiohead) och jag har haft roliga vinkvällar ihop. När man jobbar så nära artisterna som jag gör är det nästan oundvikligt att bli vänner. På promotionturnéer tillbringar man så mycket tid ihop. Vi hänger från klockan fem på morgonen tills vi går och lägger oss. Men som med alla människor handlar det ju om personkemi. Vissa funkar man inte med och då får man kanske byta projekt.

Har du upplevt några misslyckanden i din karriär?

– Ja, många gånger. Jag kan exempelvis vara väldigt självkritisk nu när jag ser mig själv i Idol. Tycker kanske att jag uttrycker mig för mycket eller på fel sätt … Men i dag är jag ganska bra på att släppa det snabbt. I början av min karriär var jag betydligt känsligare, inte minst för andras tyckande. Att tänka att det jag gör inte är så allvarligt hjälper. Jag räddar inte liv i mitt jobb direkt.

Vilka utmaningar har du stött på under åren?

– Tiden då jag jobbade med The Fooo var jättekul, men också jättetuff. Jag jobbade hund och gjorde fyra-fem personers arbete för en urusel lön de första två åren. Det slutade med att jag blev utbränd och fick ta timeout under två månader då jag slutade jobba med dem. Mitt närminne försvann under den här tiden och jag har fortfarande svårt med korttidsminnet när saker blir för stressigt runt mig. Nu har jag lärt mig var min gräns går och vad jag ska göra för att må bra, även i stressiga situationer. Men jag är ändå tacksam över de tuffa åren. Jag lärde mig mycket och är mindre naiv i dag.

Hur gör du för att komma ner i varv när det blir för mycket?

– Jag åker på ensamresor! Sist var jag på Maui på Hawaii. Åkte på roadtrip, vandrade och badade i vattenfall. Underbart! Jag älskar att resa ensam, man får bestämma allt själv och slipper förhålla sig till andra. Raka motsatsen mot när jag reser med artister i jobbet, haha.

Vad är största skillnaden mellan att jobba i Stockholm och Los Angeles?

– Det är mycket hårdare arbetskultur i LA. Där måste man verkligen jobba för att ha råd att överleva. Och stan har en bubbla av konstiga människor. Man får vara försiktig med vilka man hookar med för det är lätt att tappa bort sig. Men mest älskar jag LA! Värmen, tempot … bara en sådan sak som att man kan åka till beachen och doppa fötterna i havet året runt.

Hur hamnade du på Idol?

– Jag fick förfrågan efter att en tidigare kollegas fru som jobbar på TV4 hade pitchat in mig.

Vilken roll har du i Idol-juryn?

– Jag försöker ge deltagarna konstruktiv kritik utan att vara elak. Ibland måste man vara hård, men det utesluter inte att man är snäll. Att snällhet ibland ses som mesigt är så dumt. Själv är jag snäll men har även skinn på näsan.

Tiden rinner iväg och Katia Mosally ska vidare. Innan vi säger adjö slår det mig att jag glömt en fråga om Usher – har hon träffat sin barndomsidol?

– Ja, många gånger!

Och hur är han?

– Hm, vad ska jag säga … i det fallet har jag lärt mig att skilja på person och verk.

Katia Mosally hade en av Ushers låtar som ringsignal i flera år

Katia Mosally är just nu aktuell i Idol-juryn

BEATA HOLMGREN

Av: Sofia Edgren
Foto: Beata Holmgren/Studio Femme

Fakta
Namn: Katia Mosally.
Ålder: 34 år.
Bakgrund: Juristutbildning på Stockholms universitet, med studier på Glasgow university och Harvard. Även pluggat kriminologi, rättspsykologi och rättsmedicin.
Bor: Los Angeles.
Aktuell: Sitter i Idol-juryn och marknadsför artister på ett internationellt plan.
Följ: @katiamosally

Katia Mosallys tips för en karriär utomlands

  • Var tydlig med dina mål och vad du vill och låt folk runt omkring dig veta det. Var inte överdrivet pretentiös – du kommer att behöva göra skitjobb.
  • I början finns inte stolthet, det är bara att hugga i.
  • Var en bra människa! Att vara schysst och snäll kommer man långt med. Och våga synas och höras!