Kändisar som pratat öppet om att de är bipolära

Kändisar som är bipolära.

Selena Gomez, Demi Lovato och Kanye West. Flera Hollywoodstjärnor med bipolär sjukdom har pratat öppet om diagnosen för att hjälpa andra i samma situation – här är deras tankar och erfarenheter.
05 juni, 2020

Att ha bipolär sjukdom innebär att den som är drabbad är manisk och deprimerad i olika perioder. När personen är inne i en manisk period kan den till exempel vara överdrivet energisk och upprymd, medan samma person kan bete sig helt annorlunda när den är inne i en deprimerad period. Då kan all energi och lust vara som bortblåst och personen kan känna ångest, skuldkänslor och koncentrationssvårigheter.

Kändisarna som har talat ut om att de är bipolära

Just skillnaden mellan hur personen mår när den är manisk och när den är deprimerad är väldigt stor, och att just humöret svänger så mycket är det som har gett namnet åt bipolär sjukdom. Svängningarna i humöret kan upplevas som kraftiga både av personen själv och omgivningen, men mellan perioderna kan den drabbade ofta må bra och leva precis som vanligt.

Bipolär sjukdom är vanligt och flera Hollywoodkändisar har pratat öppet om sin diagnos – här är några exempel!

Halsey

Halsey.

Halsey är bipolär.

Artisten Halsey har flera gånger talat ut om att hon är bipolär och i en intervju med magasinet Rolling Stone förra året berättade hon att hon just då var inne i en manisk period:

– Jag vet att jag kommer att vara deprimerad och tråkig igen snart. Och jag hatar att jag tänker på det sättet. Varje gång jag vaknar och inser att jag är tillbaka i en deprimerad period igen blir jag irriterad.

Selena Gomez

Selena Gomez har talat ut om sin psykiska ohälsa.

Selena Gomez har talat ut om sin psykiska ohälsa.

Selena Gomez har varit öppen för sina fans med att hon lider av mental ohälsa, och i en chattintervju i Miley Cyrus Instagram-show Bright Minded i april 2020 avslöjade hon att hon har bipolär sjukdom.

– Jag besökte nyligen ett av världens, eller åtminstone USA:s, bästa mentalsjukhus, McLean Hospital, för att diskutera hur jag efter år av en rad olika upplevelser, nu har insett att jag har varit bipolär, sade Gomez till Cyrus.

– När jag fick mer information hjälpte det mig. Det skrämmer mig inte så länge jag känner till det, fortsatte hon.

– Jag är från Texas där man inte pratar om sin mentala hälsa. Du ska spela cool. Jag ser en frustration som byggs upp och kvävs hos tonåringar och väldigt unga vuxna för de vill dölja det så mycket. Jag känner att när jag äntligen sade någonting själv så ville jag veta allting om det, för det tog bort rädslan.

Demi Lovato

Demi Lovato blev lättad när hon fick sin diagnos.

Demi Lovato blev lättad när hon fick sin diagnos.

Artisten Demi Lovato har varit öppen med att hon vill bryta tabut kring psykisk ohälsa och i en intervju i TV4 år 2015 beskrev hon det som en otrolig lättnad att äntligen få diagnosen bipolär sjukdom.

– I genomsnitt tar det tio år att få diagnosen bipolär. Man går till en massa olika läkare eller i terapi, men ingen hittar något fel. Fel och fel, men man har en sjukdom helt enkelt, sade hon och lade till att diagnosen gjorde att hon började ta hand om sig själv:

– När jag till slut fick diagnosen så började jag verkligen tänka på hur jag tog hand om mig själv. Och det senaste året har jag verkligen gjort en förändring i min livsstil med min kost och träning. Nu har jag verkligen fått ett bra självfötrroende, en känsla som jag inte visste att man kunde ha.

Mariah Carey

Mariah Carey höll sin sjukdom hemlig.

Mariah Carey höll sin sjukdom hemlig.

Mariah Carey höll sin diagnos hemlig under lång tid och det var inte förrän i en intervju med tidningen People magazine år 2018 som hon vågade berätta.

– Tills alldeles nyligen levde jag i total förnekelse och isolering och var konstant rädd för att någon skulle avslöja mig. Det var en för tung börda att bära för mig och jag kunde helt enkelt inte göra så längre. Jag sökte och fick behandling, har positiva människor runt omkring mig och jag gick tillbaka till det jag älskar – att skriva låtar och göra musik.

Kanye West

Kanye West har bipolär sjukdom.

Kanye West har bipolär sjukdom.

Kanye West är också en i raden av kändisar som har pratat öppet om psykisk ohälsa och att han har bipolär sjukdom. I december år 2018 twittrade han om att han inte hade tagit medicin för sjukdomen på sex månader, och när han intervjuades av David Letterman 2019 i Netflix-programmet My Next Guest Needs No Introduction, utvecklade han sina tankar kring att ta medicin för sjukdomen och att det kan fungera för vissa.

– Det är en hälsofråga. Jag har stukat hjärnan, det är som att ha en stukad fot. Om någon stukar foten kommer folk inte pressa den personen att göra mer. Men när sådana som oss stukar hjärnan försöker människor göra saken värre.

Foto: TT Källa: 1177.se

LÄS MER:

Selena Gomez till Miley Cyrus: Jag är bipolär

Demi Lovato bekräftar romansen med Max Ehrich

2000 vs 2020 – kändisarna nu och då