Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Kakan Hermansson om Marina Abramovićs klassiska citat: "Det borde fler kvinnor köra på"

17 feb, 2017 
AvJohanna Lejon
Marina Abramović har både hyllats och kritiserats under sin tid i rampljuset. Nu presenterar Moderna Museet utställningen The Cleaner – konstnärens första stora retrospektiv i Europa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Marina Abramović har arbetat med närvaro och den egna kroppen som främsta konstnärliga uttrycksmedel i drygt 40 år. Det har gjort henne till en av vår tids mest omtalade konstnärer. Nu presenterar Moderna Museet hennes utställning The Cleaner.

The Cleaner är sammanställd i nära samarbete med Marina Abramović och innehåller mer än 120 verk. Utställningen presenterar flera av hennes mest kända performanceverk, däribland Relation-serien tillsammans med tyske konstnären Ulay, hennes samarbetspart och partner från 1976-1988. De presenteras i form av liveperformance, film, videoinstallationer, scenografier och fotografier från 1970-talet till idag”, skriver Moderna Museet i ett pressmeddelande.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Moderna Museet kommer också att visa objekt, tidiga målningar och arbeten på papper från 1960 och framåt, varav flera aldrig tidigare ställts ut.

Marina Abramovi_ The Cleaner

— Redan Marina Abramovićs allra tidigaste verk spränger givna gränser – för skalan, mediet, förhållandet till publiken. Konstnärens och de medverkandes gemensamma ansvar för vad verket kan bli finns med genom hela konstnärskapet, säger Lena Essling, utställningens curator.

Annons

— För 27 år sedan visades Marina Abramović på Moderna Museet, sju år innan hon fick sitt stora internationella genombrott på Venedigbiennalen. Därför känns det fantastiskt att nu som första museum i Europa producera en retrospektiv utställning med henne, lägger Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna Museet, till.

En dryg vecka efter öppningen av The Cleaner uppförs dessutom ett nytt verk av Marina Abramović, i samarbete med Lynsey Peisinger, i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan). Det hela äger rum under en hel vecka, från den 27 februari till den 5 mars.

— Med Eric Ericson International Choral Centre, Marina Abramović samt 30 performers, 15 sångare och ett stort antal körer, skapar vi tillsammans ett helt nytt performanceverk i Eric Ericsonhallen. En gemensam sårbarhet uppstår och alla samverkar med varandra på ett enkelt, direkt och humant sätt, säger Catrin Lundqvist, intendent.

Marina Abramović har både hyllats och kritiserats för sin konstgärning under åren. I en intervju med New York Magazines Carl Swanson fick hon frågan hur hon ställer sig till kritiken, till de som kallar henne ”galen”.

”Follow your heart and ignore the criticism”, blev hennes svar.

Det är ett citat som Kakan Hermansson tagit till sig.

– Det borde fler kvinnor köra på, säger hon.

Kakan berättar att hon absolut tänker se Marinas utställning.

– Hon är skitcool och jag gillar henne, säger Kakan Hermansson.

Utställningen pågår på Moderna museet till och med 21 maj 2017.

Pressbilder Åsa Lundén, Moderna Museet, Marco Anelli, Marina Abramović Archives 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons