Julia Dufvenius är aktuell i Heder på Viaplay: ”Känns magiskt”

Skådespelaren Julia Dufvenius spelar Elin i svenska serien Heder på Viaplay och TV3

Just nu är Julia Dufvenius aktuell i Heder på Viaplay. Hör skådespelaren berätta om skapandet av serien – och hur hon och hennes skådespelarkollegor hoppas kunna döda och bryta ner myten om hur kvinnor är mot varandra.
27 augusti, 2019


Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om visionen bakom tv-serien Heder
Slå på ljud

Julia Dufvenius slog igenom som Ella i SVT-serien Glappet år 1997 – en karaktärstolkning som ledde till att hon senare fick en specialskriven roll i Ingmar Bergmans sista film Saraband. Sedan dess har skådespelaren synts i diverse filmer, tv-serier och teaterproduktioner. Däribland Sune i Grekland och Sune på bilsemester, Modus och Saknad.

Nu är Julia dessutom aktuell i Heder på Viaplay. En ny svensk thrillerserie som beskrivs som en mix mellan 

Män som hatar kvinnor och Sex and the City.

Heder är en serie om fyra advokater som jobbar som målsägarbiträden, mest för kvinnor i utsatta positioner. De försöker förändra vissa lagar och bredda arenorna för kvinnor helt enkelt. Det är en thriller, som framförallt är underhållande. Det är ett svart tema, men den är spännande och inte exploaterande, säger Julia när vi träffar henne under inspelningen.

Vill porträttera kvinnor på ett mer rättvist sätt

Heder är skapad och samproducerad av Sofia Helin, Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius, och i huvudrollerna syns de tre sistnämnda tillsammans med Eva Röse. Alla fyra skådespelare är vänner sedan tidigare – och att få agera mot varandra har varit en dröm sedan länge.

– Det är så fantastiskt att få spela med tre kvinnor. Det händer nästa inte. Framförallt inte i vår ålder, säger Julia.


Heder på Viaplay handlar om fyra advokater och de spelas av Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Eva Röse

Julia Dufvenius tillsammans med Alexandra Rapaport, Eva Röse och Anja Lundqvist.

Julia, Alexandra, Anja och Eva beskriver alla arbetet med Heder som tydligt, effektivt och kreativt. De vet var de har varandra och har ägnat mycket tid åt att diskutera innehåll, repliker och tilltal – för att på bästa sätt nå ut genom rutan och ta vara på möjligheten att få framställa sina roller precis så som de vill.

– I vår första manusversion var det väldigt mycket att vi pussades, kramades och fnittrade. Men sen tänkte vi att så gör man ju inte på riktigt. Det handlar lite om att döda och bryta ner myten om hur kvinnor förhåller sig till varandra och i grupp. Och det känns helt magiskt att få ge en ny bild av kvinnlig vänskap, kvinnligt kollektiv och kvinnor i yrkeslivet – som inte gestaltas med jag först, jag är viktigast. Här har vi våra arenor och vår plats, och vi låter varandra ha det.

– När man tittar på den här serien vill jag att man ska bli underhållen och tänka ”jaha, kan det vara på det sättet också, kan en kvinna göra så”.

Julia om sin roll som Elin i Heder

I Heder spelar Julia brottsmåladvokaten Elin. En känslig och varm datahacker som är nykter alkoholist sedan 15 år tillbaka. Hon lever tillsammans med sin man och dotter, och är överlag väldigt nöjd med livet. Fram till att ett mörkt förflutet, som hon delar tillsammans med sina tre kollegor, gör sig påmint och hotar att komma fram till ytan.

Frågan är hur långt de fyra advokaterna är beredda att gå för att bevara sin allra mörkaste hemlighet?

– Vår gemensamma tanke i skapandet av den här serien var att belysa att oftast när livet är som svartast – då är man ganska levande och har nära till humor och skratt.
Heder har premiär på Viaplay den 30 augusti och kommer senare i höst att sändas på TV3.

Foto: Jessica Gow/TT

Läs mer:

Heder – ny serie om hot och hat mot kvinnor: ”Vi vill att våra berättelser ska berättas”

Hedda och Charlie om inspelningen av Vår tid är nu: ”Betytt jättemycket”

Tv-aktuella Frida Gustavsson om att lämna modellyrket: ”Jätteläskigt”