Jessica Chastain om Cannes: "Det var ganska besvärande för att vara ärlig"

Jessica Chastain om Cannes: "Det var ganska besvärande för att vara ärlig"

"Jag har tittat på 20 filmer på 10 dagar... och det enda som jag verkligen tar med mig från den här upplevelsen är hur världen framställer kvinnor."
01 juni, 2017

Debatten kring hur kvinnor framställs framför och bakom kameran i filmvärlden har pågått i många år, och även om det har blivit marginellt bättre så finns det mycket kvar att göra. I år vann Sofia Coppola priset för Bästa regi under filmfestivalen i Cannes – som andra kvinna någonsin i festivalens 70-åriga historia.

På en presskonferens efter den prestigefyllda filmfestivalen tog skådespelerskan Jessica Chastain tillfälle i akt att uttrycka sitt missnöje över den kvinnliga representationen.

– Jag har tittat på 20 filmer på 10 dagar… och det enda som jag verkligen tar med mig från den här upplevelsen är hur världen framställer kvinnor, säger hon och fortsätter:

– Det var ganska besvärande för att vara ärlig. Det finns några få undantag, men för det mesta blev jag förvånad av den kvinnliga representationen i filmerna.

Chastain förklarar att hon inte känner igen sig i de kvinnliga karaktärerna, och att hon hoppas att det är något som fler kvinnliga regissörer kan råda bot på.

– Jag hoppas att vi kommer att få se fler kvinnor som jag faktiskt känner igen från min vardag när vi börjar inkludera fler kvinnliga berättare. De som är framåt, de som driver egen byrå. De som inte bara reagerar på män runt omkring dem. De som har egna tankar och åsikter.

Jessica Chastain har länge varit en förespråkare av jämställdhet i Hollywood och har tidigare sagt att hon vägrar att acceptera roller där hon får sämre lön än sina manliga kollegor.

– Jag tillåter inte sådant i mitt liv, sa hon då till Variety.

Källa: ELLE.com

Mer från ELLE:

Helen Mirren, 71: Därför borde alla vara feminister

Kronprinsessans hyllning till Hannah och Amanda

Så mycket kostar mensen dig – och det hade du kunnat göra för pengarna