Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Jag orkar inte läsa en till dum take på ”soft girl"-trenden

23 apr, 2024 
Helle Schunnesson
De senaste veckorna har soft girl-trenden ifrågasatts i medier. Ska man tro rapporterna så håller Sveriges kvinnor på att avsäga sig allt ansvar och regrediera till hemmafruar. Men hur förankrat i verkligheten är det här? ELLEs Helle Schunnesson ifrågasätter soft girl-paniken.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE-galan 2024: Best of efterfestenBrand logo
ELLE-galan 2024: Best of efterfesten

Varning på stan! Unga kvinnor vill inte jobba utan bara vara hemma och koka soppa och sy gardiner. De säger upp sig på löpande band för att göra yoga och smörja in sig med kräm. Någon måste sätta stopp!

Så har det i alla fall låtit på både nyhets- och kultursidorna de senaste veckorna, soft girl-paniken påminner om en urspårad videovåldsdebatt och jag har försökt spåra ursprunget. Så vitt jag förstår har det något att göra med årets Ungdomsbarometer, en trendrapport som undersöker … ja, trender bland ungdomar. Där har man utsett ”soft girl” till en ny trendidentitet, hon beskrivs som en motrörelse till ”girl boss”:en och klumpas ihop med ”clean girls”.

Annons

belöningen vi skulle få för allt vårt hårda arbete uteblev

Som alltid när vuxna ska prata om ungdomar blir det väldigt förenklat och ganska dumt. Någonstans blandas begreppet ”trad wife” in och i rapporteringen om trenden refererar man till Nara Smith, en 22-årig modell och influencer som är känd för att laga mat från grunden och ha massa barn med konstiga namn (Rumble Honey, Slim Easy och Whimsy Lou). Det finns också en svensk tjej på tiktok som titulerar sig ”hemmaflickvän” och som chillar ganska mycket. Vilket sen gammalt är det absolut värsta tjejer kan göra.

@naraazizasmith

he asked for it the next day again so this might become a staple 🫶🏽 #easyrecipes #homemade #pizza #bbqchicken #fypシ #marriage #homecooking

♬ Nice and Easy - Louis Adrien

Hur ligger vi till då, står vi nära samhällskollaps, håller kvinnorna på att checka ut? Nej då, kvinnor är fortfarande överrepresenterade på högre utbildningar och enligt Svenskt Näringslivs statistik har antalet kvinnliga chefer fördubblats de senaste 20 åren. Vad nice tänker du nu – då har män börjat steppa upp i hemmet medan kvinnor gör karriär? Haha, nejnej! 2022 tog kvinnor 68 procent av dagarna med föräldrapenning och vab, och lade 13,9 timmar i veckan på obetalt arbete i hemmet medan den motsvarande siffran för män var 10,3.

Annons

Nu kan de såklart vara så att alla det här överpresterande kvinnorna råkar komma över en tiktok med någon som bakar bröd och blir runtkörd av sin man, och eftersom tjejer inte kan tänka själva kommer de antagligen alla åka in till jobbet imorgon och säga upp sig. Dumma tjejer!!

Det finns inget gammelmedia älskar mer än att göra en höna av en fjäder, i det här fallet är fjädern en hashtag. Jag tror inte det finns någon överhängande risk att alla duktiga flickor som från barnsben blivit indoktrinerade i att vara duktiga slutar med det, men även om det skulle vara så kan jag inte låta bli att undra vilka man tror ska försörja alla de här trötta tjejerna är? För det första, vem har ens en inkomst idag som kan försörja två personer, och eventuellt några barn också, och för det andra, har du träffat svenska män? De står för fan knappt för notan på dejt, det finns inte en chans i hela helvete att de skulle börja ge veckopeng till sina flickvänner.

Annons

Jag orkar inte ens googla fram statistik om kvinnor och flickors psykiska ohälsa men spoiler alert: Den är inte bra.

Om man inte tolkar den här trenden så bokstavligt utan i stället intresserar sig för vilka känslor den ger uttryck för kan man hitta något intressant. En känsla av att systemet vi lever i just nu inte fungerar. Att belöningen vi skulle få för allt vårt hårda arbete uteblev. Att världen präglas av krig och konflikter som tycks olösbara, att vi inte har någonstans att bo eller råd att betala våra lån. Frågan om det ens kommer finnas en värld kvar för oss när vi till slut kommer få gå i pension när vi är typ 95, om den inte brunnit upp eller översvämmats eller frusit sönder vid det laget. För vad kommer det då hjälpa, att vi varit så jävla duktiga? Jobbat över, sopsorterat, inte ätit kolhydrater, kommit ihåg vår killes mammas födelsedag och hjälpt våra vänner flytta.

Jag orkar inte ens googla fram statistik om kvinnor och flickors psykiska ohälsa men spoiler alert: Den är inte bra.

Om det finns en tendens, ens en antydan, att tjejer skulle ifrågasätta systemet som vi är de ständiga förlorarna i och sluta vara så jävla duktiga så uppmuntrar jag det. Det låter sunt. Jag kan inte låta bli att undra om den allmänna paniken över soft girls egentligen handlar om att det enda sättet för samhället att gå ihop är att kvinnor aldrig gör uppror, därför måste det kväsas innan det ens ha börjat. Budskapet är tydligt: Sluta för fan inte vara duktiga.

Min look #9 - Frida ArgentoBrand logo
Min look #9 - Frida Argento

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons