Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

J. K. Rowling avslöjar: Här föddes Harry Potter – egentligen

22 maj, 2020 
Av
J. K. Rowling
I över 20 år har det hetat att J. K. Rowling skrev sina Harry Potter-böcker på ett litet café i Edinburgh, Skottland. Nu avslöjar författaren sanningen, och den är en helt annan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det här gör barnen från Harry Potter-filmernaBrand logo
Det här gör barnen från Harry Potter-filmerna

På caféet The Elephant House i Edinburgh står en skylt som tydligt deklarerar att lokalen är ”Harry Potters födelseplats”. Den första boken i serien om trollkarlen Harry Potter, Harry Potter och de vistes sten, kom 1997. Redan då gick ryktet att det som skylten beskriver stämmer. J. K. Rowling som var en ensamstående mamma i 30-årsåldern påstods ha suttit på caféet dag ut och dag in, och skrivit på sin debutbok. En sanning som levt kvar.

J. K. Rowling krossar myten

Det var därför till fansens stora förvåning som författaren på torsdagen förklarade att så inte alls är fallet. Under en frågestund på Twitter postade ett fan en bild på caféet och en vädjan till Rowling att ”berätta sanningen om ’Harry Potters födelseplats’” 

J. K. Rowling svarade med dessa ord:

 ”Jag har tänkt lägga upp ett avsnitt på min hemsida om alla påstådda inspirationer till och födelseplatser för Potter. Jag hade skrivit på Potter i flera år innan jag ens satte foten på det här caféet, så det är inte födelseplatsen, men jag *skrev* där inne så vi låter dem hållas!”

Annons

Här föddes Harry Potter

J. K. Rowling postade sedan en egen bild på en husfasad och förklarade att det rum som hon hyrde i byggnaden på den tiden är där Harry Potter blev till.

”Detta är Harry Potters verkliga födelseplats, om du definierar ’födelseplats’ som den plats där jag först satte pennan mot pappret.* Jag hyrde ett rum i en lägenhet över det som på den tiden var en sportaffär. De första byggstenarna till Hogwarts lades i en lägenhet i Clapham Junction.”, skrev Rowling och fortsatte:

”* Om du definierar Harry Potters födelseplats som det ögonblick jag fick idéen så är det på ett tåg mellan Manchester-London. Men jag är ständigt road av idéen om att Hogwarts skulle vara direkt inspirerat av vackra platser jag har sett eller besökt, för det är så långt från sanningen.”

Här kom J. K. Rowling på Quidditch

Författaren fortsätter med att visa upp en bild på ett före detta hotell i Manchester där hon bodde en natt 1991. Morgonen därpå, förklarar hon, uppfann hon kvastsporten Quidditch.

Hon fortsätter med att slå ned påståenden om att Hogwarts utseende skulle vara inspirerat av någon lokal skola i Edinburgh. ”Det är 100% falskt”, skriver Rowling i sina tweets. Liksom påståenden som görs kring en parkeringsautomat som hon sägs ha använt i Edinburgh, ”Jag kan inte ens köra”.

Källa: People

Foto: TT

LÄS MER:

Harry Potter-nostalgi: 15 bilder som tar dig tillbaka

Rupert Grint från Harry Potter har blivit pappa

Kändisar högläser Harry Potter på Spotify – lyssna här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons