Stjärnskottet Zikai är inte rädd för att drömma stort

Stjärnskottet Zikai är inte rädd för att drömma stort

Innan debutalbumet ens är släppt har hon jämförts med Ariana Grande och vunnit en grammis. Nu kliver Zikai ut i rampljuset.
23 november, 2021
1:23

Efter reklamen: 10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmer

(1:23)

I handgjord blå klänning av virkade vintagespetsar signerad Zaek studio och höga smala klackar kliver Isabelle Gbotto Carlsson – mer känd under artistnamnet Zikai – upp på scenen till tonerna av sin egen låt Champagne for breakfast.

– OMG! Det här är allt jag någonsin drömt om. Det känns så sjukt, utbrister hon och håller upp det tunga glas- och platinapriset med ett leende på läpparna.

Det är juni 2021 och Grammisgala på ett pandemisäkrat Södra teatern. Hon vinner pris i kategorin Årets soul/RnB.

– Jag är en vinnarskalle och genom åren har jag sagt till mig själv att nu får jag skärpa mig, det som händer händer, och det var exakt den inställningen jag hade på Grammisgalan. Jag var otroligt tacksam och glad över att få vara bland de nominerade tjejerna, som jag också känner, och skulle bara ha kul. Jag kände mig snygg. Och så sa de: ”Vinnaren är Zikai.” Jag blev så glad. Det är verkligen något jag drömt om. Mitt tal, ja jag kommer inte ens ihåg vad jag sa? Det var en sjuk glädje! En glädjechock. Eufori, säger Isabelle.

Zikai ser sig själv som en vinnarskalle

2021 vann Zikai en Grammis för Årets soul/RnB

Har musiken alltid varit självklar för dig?

– Den har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas, men jag är inte från en musikfamilj och gick inte i musikskola förrän i gymnasiet. Ändå har jag vetat någonstans i min själ att det är det här jag kan. Det är det här jag är bra på. Min pappa är från Elfenbenskusten, så det var mycket afrobeat hemma. Mamma är från Sverige och lyssnade mycket på svensk musik – och Eminem – vilket var otippat. Så musiken har alltid funnits där och jag började skriva musik väldigt tidigt.

Redan som ung tonåring började hon skriva låtar åt andra artister och har bland annat jobbat med Janice och Alexander Oscar, vars låt Numbers sålde guld i Danmark. Att sätta ord på andras upplevelser var lättare än att skriva om sig själv och det visade sig dessutom vara väldigt kul.

– Jag gillar verkligen att lyssna på andras berättelser och är genuint intresserad av vad folk går igenom. Det är intressant hur människor fungerar och uttrycker sig på olika sätt. Att få djupdyka i sig själv är också nice.

Men det är bara olika känslor om det makes sense? Hur skulle du själv beskriva din musik?

– Jag är väldigt berättande i mina texter. Det jag skriver i mina låtar skulle jag kunna skriva till min kompis i ett sms. Alltså att lägga låtarna i Iphones ”blå ruta, grå ruta” – och det skulle inte se konstigt ut för det är så pratigt. Och det är väl bara mitt sätt att berätta på. Musiken kan skifta beroende på hur jag känner. Jag älskar piano och gitarr och att bygga något slags landskap, men sedan älskar jag att få in elektroniska moment också.

Vad driver dig framåt?

– Framför allt de som jag har runt mig, som jag jobbar med. Jag inspireras av dem hela tiden. Efter varje session när vi skapar musik får jag energi! Men jag drivs även av responsen. 2019 släppte jag låten Do you love me still. Den är väldigt avskalad med bara en gitarr och min röst. Det är en blottande text. Och jag var nervös. Jag var inte säker på att det var rätt. Hur ska jag göra det här? Det är så naket. Det kanske är tråkigt. Men när jag släppte fick jag otroligt fin respons. Så många kunde relatera och älskade verkligen låten. Det drev mig till att fortsätta utveckla den lugna sidan av min musik. Det måste vara fint med den responsen.

– Det är så jävla nice. Speciellt under den tiden, när jag skrev Do you love me still. Jag var nere och ledsen. Det var mycket tankar. Så att få den pushen var det som behövdes.

Förra året lanserade du Youtube-talkshowen Twenty something. Hur är det att vara tjugo-nånting?

– För mig har det handlat om att gå från tonåring till ung kvinna. Jag känner mig likadan i sinnet, till viss grad. Samtidigt har saker förändrats. Det har varit ganska förvirrande. I min låt med samma namn handlar det om hur jag var i början av mina tjugoår. Jag tog dumma beslut, fortsatte dejta en kille jag inte borde dejtat och festade lite för mycket. Spenderade pengar på fel saker och visste inte riktigt vilken riktning livet skulle ta. Det stressade mig.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Det känns som att jag jobbar med musiken hela tiden. Men jag gillar att ta det lugnt, umgås med mina nära och kära, kolla serier. Men jag älskar också att gå ut och dansa nu när man kan det igen, och upptäcka ny musik. Men alltså: Morgonrock på, te, ligga i soffan framför teven och prata FaceTime med min bästa vän. Vad mer behöver man?

Vad kan du avslöja om ditt debutalbum?

– Det är så mycket jag. Jag vågar visa mig själv på ett sätt som har tagit tid att våga. Det är något jag kommer vara stolt över.

Vad har du för drömmar?

– Jag vill turnera! Det har jag inte upplevt än eftersom pandemin kom. Det finns så många människor jag vill jobba med och jag vill fortsätta överträffa mig själv. Det är många sidor av mig, musikaliskt och live, som jag inte fått prova. Men fan, jag vill åka världen över och släppa banger efter banger!

Drömsamarbetet?

– En hel platta – okej, nu drömmer jag stort – med Drake. ”The old Drake” alltså. Att han sjunger till mig och jag till honom. Jag får gåshud när jag tänker på det.

Av: Ellinor Thunberg
Foto: Alexander Collin
Stylist: Kevin Nilsson

Zikai släpper sitt debutalbum 2022

Zikais stora dröm är att göra en hel platta med Drake

Zikai
NAMN: Isabelle Gbotto Carlsson.
ÅLDER: 24 år.
GÖR: Låtskrivare och musiker. Har släppt EPn Make you mine och jobbar nu med debutalbumet som släpps 2022.
BOR: Stockholm.
FÖLJ: @iamzikai

Missa inte

Maxida Märaks tankar om att skaffa barn på egen hand

Är mamma till nioåriga dottern NikeSunna.

Hannah Widell och Amanda Schulman om rivaliteten sinsemellan

”Vi har en bråkfri relation”

Bianca Kronlöf om destruktiva relationen med exet: "Blivit våldtagen”

Skådespelaren anmälde sitt ex och gick i terapi för att läka ihop.