Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

ELLE möter Albumaktuella artisten Jelassi

08 jun, 2021 
Jelassi är aktuell med sitt första album.
Drogmissbruk i familjen, besöksförbud och en plötslig flytt utan föräldrarna till Tunisien. Albumaktuella Jelassi var med om mer under sina första 14 år i livet än de flesta behöver under en livstid. Nu skriver hon musik om sin tuffa barndom, för alla som har varit med om liknande saker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Grammisgalan 2021 – alla vinnarnaBrand logo
Grammisgalan 2021 – alla vinnarna

Hon står inne på toaletten och ser sig i spegeln, sköljer ansiktet med kallt vatten och bestämmer sig.

– Okej, vi kör!

Fatima Jelassi – nu känd som Jelassi – som aldrig tidigare sjungit inför folk, ska rappa på låten 20 lax med artisterna Michel Dida och Ozzy. Det var Dida som ringde dit henne, till studion. När hon kom, i tron att han behövde hjälp med kläder, bad han henne vara med på inspelningen.

– Det var så det började med musiken. Men jag har alltid velat göra musik, det var mer en liten push …

En LITEN push? Kommer du ihåg känslan, när du kom dit och fick frågan?

– Ja, jag var skitnervös. Jag var ju på toaletten, jag vet inte hur länge. Jag stod där och kollade mig i spegeln och bara: ”Kom igen nu, nu gör du det här. Kör bara!”

Jelassi gör musik om sin tuffa barndom.
Jelassi gör musik om sin tuffa barndom.

Jelassis första steg in i musikvärlden gick via mode. Hon beskriver att kläder, liksom musik, alltid har varit en del av henne.

Annons

– När jag var liten var jag en tomboy, folk trodde att jag var en kille. Jag tyckte om Spiderman och det var killkläderna i affären som drog i mig. Det var det som såg coolt ut. Sedan flyttade jag till Tunisien och det var en helt annan stil där. De sa ”nej, du är tjej, du ska inte klä dig så där”. Men jag fortsatte ändå med min egen grej.

I ettan i gymnasiet, när hon var tillbaka i Sverige, startade hon eget klädmärke ihop med tre kompisar. En av dem var rapparen Jireel.

Gjorde kepsar åt kända artister

– Vi startade klädmärket Nobody och började göra kepsar. Det gick jättebra!

När hon gick på spelningar hade hon med sig kläder till artisterna och ”om jag har bestämt mig för att ge något till någon, så gör jag det”. Så småningom syntes kepsar från Nobody i intervjuer och på bilder, på kända huvuden i musikbranschen. När Jireel sedan slog igenom som artist hängde de i musikstudios tillsammans.

Annons

– Folk trodde att jag höll på med musik, långt innan jag gjorde det …

Vad betyder kläder och mode för dig i dag?

– Det är ett sätt att uttrycka mig på. Har jag en dålig dag så ser man det på vad jag sätter på mig. Och musik och kläder, det går hand i hand.

I början av juni släpps första singeln Cappucino (med gästspel från L1na) från Jelassis debutalbum Dom har bara gett mig ett namn, som kommer i september. Bara månader efter att hon tog emot priset som Årets framtidsnamn på P3 Guld-galan och två år efter första singeln Keff båt. Hon beskriver albumet som personligt, det handlar om hennes barndom.

– Det är djupt, men med ett glatt sound. Jag berättar från ett barnperspektiv, från när jag föddes till jag var 14.

För Jelassi har musiken varit som terapi.
För Jelassi har musiken varit som terapi.

Jelassis uppväxt kan delas upp i tre delar. De första nio åren med mamman i Farsta, utanför Stockholm, sedan fem år i Tunisen, och så Farsta igen.

Annons

– Min mamma och pappa träffades nån gång på 90-talet. De var unga och dumma tillsammans. Sen fick de barn, mig och min tvillingsyster. De skildes när vi var två och sedan bodde vi med mamma.

Hon berättar att pappan ”gjorde sin egen grej” och under en period hade han besöksförbud. Mamman missbrukade droger.

– Men jag märkte inte det och ingen hade misstankar om att mamma gjorde någonting. Inte skolan, ingen som var hemma hos oss. Det såg ut som ett helt vanligt hem. Jag mådde jättebra, som jag minns det. Mamma hade lite konstiga kompisar som kom dit ibland, men jag fattade inte – för mig var det normala människor.

Jelassi vill hjälpa andra maskrosbarn.
Jelassi vill hjälpa andra maskrosbarn.

När Fatima och hennes syster Jasmina var nio år bestämde föräldrarna att de skulle åka med sin pappa till Tunisien och träffa sin farmor och farfar. De skulle stanna i två veckor, så att mamman skulle få en paus och en chans att sluta med drogerna – ensam hemma, i lugn och ro. Men pappan hade andra planer och när de kom till Tunisien blev det snart klart att när pappan åkte hem skulle systrarna stanna kvar. De skulle bo hos sin farmor och farfar, som de bara träffat en gång tidigare, och gå i skolan i en liten by i Tunisien.

Annons

– Vi kunde inte arabiska så vi pratade teckenspråk med dem i början. Och vi var tvungna att börja i ettan, med barn som var två år yngre än oss.

De blev kvar i fem år. Både mamman och pappan hälsade på några gånger, och när pappan var där med deras lillasyster, hennes mamma och systrarnas halvbror såg Fatima sin chans att få åka hem. Pappan hade bokat biljetter för en vecka, men hade bestämt sig för att stanna en månad – så Fatima frågade om hon kunde använda hans returbiljett och åka till Sverige en vecka.

"Då bestämde jag mig, jag ska inte åka tillbaka"

– Han sa ja, om jag åkte med min farmor. Jag var här i kanske två dagar innan jag träffade min mamma, för första gången på tre år. Det var som att träffa en främling. Hon hade gått igenom ett helvete när vi var borta, hon förlorade sina två barn och sin lägenhet – då blev det bara kaos. Jag har aldrig sett min mamma så där … När jag hade varit med henne i två dagar började jag känna igen henne. Det var då jag bestämde mig, jag ska inte åka tillbaka. Så min pappa var tvungen att ta med min syster hit.

Annons

Hur har det påverkat dig, tror du, att tas från ditt sammanhang på det sättet och sen komma tillbaka?

– Där borta lär man sig saker som man lär sig här när man är lite äldre. Saker som har med moral att göra och respekt. Det har gett mig jättemycket. Jag tror att det har påverkat mig mer positivt än negativt. Jag har fått ta del av två kulturer.

Jelassi tror att tiden i Tunisien påverkade henne positivt.
Jelassi tror att tiden i Tunisien påverkade henne positivt.

Vad har du för relation till dina föräldrar i dag?

– Den är bra. Jag bor med min pappa och pratar med min mamma varje dag. Jag går inte runt med något agg mot dem, för jag vet att de gjorde det bästa de kunde. Hade de vetat bättre hade de gjort bättre. Jag skyller inte på någon. Och hade inget av det här hänt hade jag inte varit den människan jag är i dag. Så även om det som har hänt är knas är jag ändå tacksam.

Annons

Du verkar så positiv, både när du pratar om din bakgrund och i din musik. Varifrån kommer det?

– Jag vet att alla går igenom knas-saker. I slutet av dagen måste man ändå ta det med ett leende. Oavsett vad som händer vet jag att det finns någon som har det värre, så vem är jag att klaga? Jag mår dåligt ibland och har dagar när jag är ledsen eller arg, men jag vet att det kommer bli bättre. Jag strävar mot bättre saker. Hellre då att jag ser tillbaka på den här tiden och att den ändå var okej.

Vad har det betytt för dig att kunna uttrycka dig genom musiken?

– Jättemycket. Jag har aldrig varit den som har pratat ut med någon eller gått i terapi. Jag har alltid varit lite hämmad. Så det har varit som terapi för mig att skriva av mig. Sen också att jag har hittat en person som Nils, som kan bolla mina tankar. Han är den första vuxna människan som jag kan prata med om vad jag tycker och tänker. Det känns skitbra.

Annons

Nils Svennem Lundberg – eller Nisj, hans artistnamn – producerar Jelassis låtar, rappar med henne och är hennes trygga punkt och bästa vän. När de möttes blev han snabbt en av de viktigaste personerna i Jelassis liv, han var en stor anledning till att hon vågade satsa på musiken och om något händer är det honom hon ringer.

Systern Jasmina, som ju delar hennes uppväxtår, har nu börjat göra egen musik under artistnamnet Jazlin, och de bollar ofta idéer tillsammans.

– Vi har levt samma liv, men vi ser det ju på olika sätt. Hon har sin egen historia och jag har min. Det är roligt att få höra hennes del också. Sen har vi lite grejer på gång tillsammans också, det har vi …

Vad har du för drömmar för framtiden?

– Jag har mer drömmar än bara musik. Jag vill göra kläder, jag vill starta en organisation för maskrosbarn. Det är min största dröm. En skola, en musikstudio, ett behandlingshem … Något som får dem att må bättre.

Annons

Vad vill du säga med din musik?

– Jag vill göra musik till alla som kan relatera till det jag gått igenom, som går igenom samma sak. Det är lätt att känna sig ensam, när man är i det. Och det är ingen som pratar om det heller, oftast skäms man över att ha en förälder som har ett missbruk. Men det är ju inte ens eget fel. Jag vill dela med mig, för jag vet att det finns unga där ute som behöver höra det.

Om du fick gå tillbaka i tiden och prata med ditt nioåriga jag, vad skulle du säga till henne?

– Jag skulle ha sagt: ”Allt löser sig och allt kommer bli bra. Och allt du någonsin har drömt om kommer att hända.”

Fakta Jelassi

NAMN: Fatima Jelassi.

ÅLDER: 23 år.

FAMILJ: Mamma, pappa, tre systrar och två bröder.

AKTUELL: Med albumet Dom har bara gett mig ett namn som släpps i september.

BOR: Hägersten.

FÖLJ: @jelvssi

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons