Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Icona Pop vill förändra musikbranschen: ”Vi kvinnor behövs”

10 aug, 2020 
AvEmma Castman
Icona Pop på ELLE-galans röda matta
Från världsspelningar till jobb på hemmaplan. Även om 2020 inte riktigt blev som Icona Pop tänkt sig tar de dagarna med ro. För ELLE berättar duon om orättvisorna i branschen och styrkan i att vara två.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vi pratar med Icona Pop - om sexism och nya singelnBrand logo
Vi pratar med Icona Pop - om sexism och nya singeln

Även om coronapandemin har påverkat musikbranschen hårt försöker Icona Pop se positivt på situationen. Det fartfyllda livet i Los Angeles har tillfälligt bytts ut mot en vardag i Stockholm tillsammans med vänner och familj, samtidigt som de inställda konserterna har frigjort tid för mer skapande.

– Vi har blivit mer kreativa under den här tiden. Så det har inte alls varit som semester. Nu har vi istället hittat på nya sätt att nå ut till folk. Man slutar inte leva på grund av en pandemi, säger Caroline Hjelt när vi träffar henne och Aino Jawo.

Aino och Caroline bildade Icona Pop för elva år sedan, och numera har de världen som sin arbetsplats. I dagarna släppte de singeln Feels in my body, en ny låt som handlar om att bli ett med musiken och aldrig riktigt vilja gå hem.

– Vad vi vill förmedla med våra låtar beror på vad vi inspireras av just nu. Men generellt sätt handlar det oftast om vad vi själva har gått igenom. Jag tror att man hör väldigt mycket av vår vänskap i låtarna. Att vi hittar väldigt mycket kraft i varandra, säger Caroline.

Annons

Så håller de vänskapen vid liv

Bandet mellan Aino och Caroline är starkt, det går inte att ta miste på. Trots att de både bor tillsammans och arbetar ihop fungerar relationen utan några större problem, och enligt dem beror det på att de är noga med att alltid visa respekt och vara ärliga mot varandra.

– Vi har diskussioner och vi har bråkat någon gång, men det är väldigt sällan. Det är nästan aldrig på grund av att något har hänt mellan mig och Carro, utan mer för att det är stressigt runt omkring, säger Aino och fortsätter:

– Under årens gång tror jag också att vi har förstått att vi jobbar på väldigt olika sätt, och att vi har accepterat de olikheterna.

– Att vi är olika gör nog att det fungerar. Det hade varit vidrigt att vara i ett band med en till som var precis som en själv, säger Caroline.

Musikbranschen är tuff och behöver förändras

Vänskapen har även hjälpt Aino och Caroline att stå starka i en genre som bitvis kan vara riktigt tuff. För även om mycket har blivit bättre på senare tid är musikbranschen fortfarande ojämnställd.

Annons

– Det är väldigt mansdominerat, och vi är här för att förändra det. Vi hoppas att vi kan inspirera fler kvinnor till att producera och börja jobba på stora skivbolag. Jag tycker att vi kvinnor behövs mer där ute. Det är jätteskönt att se att det har blivit fler, men det är fortfarande alldeles för få, säger Aino.

På frågan om duon har stött på sexism på jobbet svarar de i kör ”Ja, absolut. Det har hänt många gånger”. Från att folk ifrågasätter om gruppen verkligen spelar och DJ:ar live när de uppträder, bara för att de är tjejer, till att skivbolagschefer utomlands har hintat om att de vill ligga.

– Jag blir så arg när jag tänker på vissa saker som har hänt. Vi har alltid sagt till, men jag önskar att jag hade sagt till ännu hårdare, säger Aino och Caroline tar vid:

– Vi har alltid kunnat gå ihop och stå upp för varandra. Men det finns många som inte har någon annan. Som är rädda för att inte bli signade eller få fler jobb om de säger till. Det finns en ständig maktposition som utnyttjas och det är vidrigt.

Annons

I framtiden drömmer Icona Pop om…

På frågan om vad Aino och Caroline drömmer om i framtiden kommer svaret snabbt från båda två. För trots att de uppskattar att vara hemma i Sverige just nu är saknaden efter det som varit stor.

– I den här tiden så drömmer vi om att få spela live igen. Alltså, törsten efter att få vara på turné. Festivalsommar. Träffa våra fans. Det är det vi drömmer om allra mest just nu. Dra på världsturné.

Intervju av: Alexandra Schuman

Foto: Karin Törnblom/TT

LÄS MER:

Så har Icona Pop klätt sig på ELLE-galan tidigare år

Icona Pop om skivbolagschefen som tjatade om att få ligga

Video: Backstage på plåtningen med Icona Pop

Annons