Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Icona Pop: "Vi klickade på en gång, det var nästan lite elektriskt"

17 okt, 2013 
AvLisa Arnell
De lever som i symbios och utstrålar samma energi som nyförälskade par. Klart vi ville träffa Sveriges coolaste (och mest välklädda) duo, världssensationen Icona Pop för en stor intervju om deras fantastiska framgångar och tankar om livet.
Annons
2013 Billboard Music Awards - Arrivals - Las Vegas

 

Det här är stjärnduon Icona Pop

– Jag har två cleavages som möter varandra! skrattar Caroline Hjelt och visar klänningens urringning och de två höga slitsarna.

Hon och Icona Pop-kollegan Aino Jawo dansar framför kameran och växlar mellan självironiska skratt, peppande utrop och allvarlig, självsäker proffsighet. De är i Sverige på snabbvisit mellan en turné i Tyskland och amerikanska tv-showerna Jimmy Fallon och Good morning America. I samma veva säljer singeln I love it platina i USA, vilket innebär en miljon sålda ex.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det har gått fyra år sedan en nydumpad, hjärtekrossad Aino Jawo drogs ut på fest, en fest som råkade vara i Caroline Hjelts kollektiv.

Annons

– Min kompis tvingade mig att följa med efter två veckors sängliggande då mamma fick mata mig med yoghurt, det var kaos. Så träffades jag och Carro och det kändes verkligen wow direkt. Det kan ju vara så med vissa människor, när man ser någon som man blir kär i – var har du varit i hela mitt liv?

– Vi klickade på en gång, berättar Caroline. Det var nästan lite elektriskt. Ding!

Dagen efter började de skriva sina första låtar – ”det lät som Tarantino möter Sugababes” – de bokade en spelning nästan genast, den blev slutsåld och så var bandet Icona Pop fött.

– Vi var ganska kaxiga då, säger Caroline. Vi har världens bästa band, nu kör vi!

Aino flyttade så småningom in i Carolines kollektiv. Där festade de tills grannarna började klaga och de flyttade festen till en klubb i stället och började dj:a. De släppte låten Manners 2010 på det franska indieskivbolaget Kitsuné, fortsatte dj:a i Frankrike och efter ett tag flyttade de till London för att verkligen satsa på musiken.

Annons

– Vi bodde i ett litet hus på Portobello Road med tre andra tjejer, med Alicia Vikander och Rosanna Munter, som är modell. Det var en viktig tid, även om det var väldigt tungt. Vi fick se en del av musikbranschen som vi hade hoppats att vi inte skulle behöva se.

Duon Icona Pop på scen

Vad var det som hände?

– Folk lovade saker som aldrig blev av, eller försökte förändra oss, berättar Caroline och Aino fyller i:

– Vi ifrågasatte dem: Vill ni jobba med oss för att ni gillar oss eller vill ni göra oss till några andra? I så fall kan ni hitta någon annan att göra om, för vi är inte 12 år, vi har en egen vilja.

– Men nu i efterhand kan vi se att det var otroligt bra att det hände, säger Caroline. Vi delade en madrass på golvet, låg där och det var så nattsvart som det kunde bli. Men vi hade ändå inte en tanke, inte en enda sekund, på att göra något annat. I stället tänkte vi: Var började vi någonstans? Vi plockar upp det därifrån.

Annons

– Nu kämpar vi inte emot de människor vi jobbar med utan vi gör det här tillsammans, säger Aino. Det är häftigt, det känns verkligen som att vi har hittat hem.

Det trygga teamet de har nu består av svenska Ten music group och skivbolagen Universal i Sverige och Atlantic utomlands.

– Vi är kontrollfreaks och får vara det. Vi får bestämma allting och vi är kreativitetens motor. Det är otroligt viktigt, säger Caroline.

Icona Pop duon Aino Jawo och Caroline Hjelt på Ellegalan 2013

Högtalarna pumpar ut dansmusik från Major Lazer, som tjejerna valt, volymen är nattklubbshög och klädombyten varvas med hårspray, kaffe och spontandans. Energin som omger duon när de välsynkade posar framför kameran, rättar till kläder och fyller i varandras meningar påminner om den som ett nyförälskat par kan utstråla. Men Caroline har ett förhållande utanför Icona pop, medan Aino just nu är singel.

Annons

Hur funkar det att ha andra relationer när ni är så nära och dessutom bor och jobbar ihop?

– Det funkar utmärkt, säger Aino och tillägger efter en kort paus: Tror jag.

– Den som blir tillsammans med mig eller Aino måste ändå tampas med att musiken är vår första kärlek. Och i musiken finns Aino. Jag tror att det är något som folk bara accepterar, säger Caroline och Aino konstaterar:

– Annars funkar det inte.

De berättar att de ofta väljer att hänga med varandra även när de har en ledig dag eller är hemma i Sverige, vilket andra vänner kan tycka är konstigt.

– Det bevisar att vi delar något speciellt som kan vara svårt för andra att förstå.

Vad tycker kompisarna som ni hade innan om att ni plötsligt träffades och blev så nära?

– En del tyckte nog att det var lite konstigt i början, säger Aino. Och det är ju väldigt konstigt att någon kommer in med raketfart och bara: Tja! Ska vi starta band? Men vi har världens bästa kompisgäng, som har stått ut med att vi har lånat pengar i tre år …

Annons

– … och sovit på deras soffor.

– De har behandlat oss som drottningar när vi har kommit hem gråtande, varit trötta eller haft det skit i London.

Nu har Caroline och Aino bytt kompisarnas soffor mot hotellsängar och även om duon har en lägenhet i Stockholm där de kan ha sina saker är de oftast på resande fot, och i höst är det dags för bandets första USA-turné som huvudband.

– Vi mår bäst när vi får leva snigelliv och ha allt i en väska på ryggen, berättar Aino. Världen är vårt hem, haha. Det är ett sånt jävla kaos när vi reser. ”Nähä, det var övervikt. Packa om!” Folk bara: ”Där är Icona Pop. Vad GÖR de?” Så sitter vi där med trosor och underkläder överallt … Det är aldrig glamoröst med oss, men jag tror att det är det som är charmen.

I november förra året släppte duon sitt första album Icona Pop i Sverige och i höst är det dags för skivsläpp igen, den här gången med resten av världen som mottagare – med en blandning av låtar från Sverigeskivan och några nya.

Annons

– Det blir en bra mix. Vi är väldigt spretiga och jag tycker att man hör det i vår musik, säger hon. En låt kan vara hiphopinspirerad och en annan techno. Det kan vara förvirrande, men vi är bara ärliga. Jag vet inte själv vad vi är, jag vet bara att vi älskar poppiga melodier och det som är bitterljuvt. Folk får kalla oss vad de vill.

Var hittar ni inspiration till era låtar?

– Det är mycket kärlek, haha. Självupplevda saker. Eller sådant som kompisar har gått igenom. Vi bodde ju i ett kollektiv och fick höra så jävla många historier om hur killar behandlade tjejer och tvärtom. Och vi har träffat så sjuka människor i musikbranschen … Bli aldrig tillsammans med en musiker! Grisar hela bunten. Förutom jag och Carro!

Icona Pop duon Aino Jawo och Caroline Hjelt årets bäst klädda Elle galan 2013

Efter framgången med singeln I love it och albumets fina mottagande i Sverige följde en intensiv och slitsam turnéperiod för de kringresande vännerna.

– Jag har aldrig jobbat så hårt som de senaste sex sju månaderna, berättar Aino. Det har varit nästan in i väggen. Vi har gråtit ibland för att vi inte har fått sova mer än en timme under en veckas tid, men vi har bitit ihop och vi har haft varandra. Hade jag vetat att det skulle vara så hårt jobb hade jag nog tagit mig en funderare, men jag har aldrig tvekat under tiden. Många tror att musiker är lata och lever rockstarlivet. Jag kan lova att det inte har varit så för oss.

Annons

Vad gör ni för att varva ner när det är mycket att göra?

– Vi har lite olika sätt att varva ner. Jag brukar lyssna på lugn musik och gå upp 30 minuter innan jag måste bara för att kunna sitta i soffan och stirra in i en vägg. De stunderna betyder otroligt mycket, säger Aino.

Icona Pop på 2013 Billboard Music Awards i Las Vegas

Caroline berättar om behovet av egen tid och hur värdefullt det är att kunna sitta tysta tillsammans i ett rum. De har lärt sig att läsa varandra och det märks även när de pratar. De lyssnar in, känner av och berättar växelvis – utan att avbryta eller prata i munnen på varandra.

– Nyckeln är respekt och total ärlighet, säger Caroline. Om vi inte var ärliga mot varandra skulle det inte funka en sekund. Jag tror att man träffar några få personer i livet som man kan ha den sortens relation med. Folk frågar alltid: Bråkar ni inte? Och de vill ha ett juicy svar där vi säger att vi slåss. Eller att vi är jävligt trötta på varandra, men det är tvärtom. Vi har så jäkla kul ihop! Jag är så glad att jag inte är ensam. Då hade jag inte kunnat säga ”kommer du ihåg när vi satt på den där balkongen i Las Vegas?”. Nu när jag säger det vet jag att du känner likadant.

Annons

– Ja, man kan skratta åt saker. Fan vad vi har levt livet! Det är skönt att känna att vi har levt livet mer än livet har levt oss.

– Vi har båda ett stort behov av eget space, säger Caroline. När vi får den tiden för oss själva känner vi oss oövervinnerliga när vi väl är tillsammans. Då blir det vi två mot världen. Men får vi inte space, beroende på saker och ting utifrån, då brukar vi rymma. Folk blir jättefrustrerade och det är det bästa som finns.

– Vi rymmer ut i skogen, berättar Aino, eller sätter oss på någon pub och pratar om något helt annat. Vi har ställt till många kaotiska situationer genom att göra så, men om folk inte kan respektera vad vi behöver – och det är inte mycket, vi är inga divor. Ge oss lunch, ge oss fem minuter då och då …

– Kaffe ibland! fyller Caroline i.

– Om folk inte respekterar det, så blir vi …

– … inte så glada! Innan körde jag på i 180, som en ångvält. Jag har lärt mig av Aino att ta lite mer tid och att det är okej, vilket har varit otroligt nyttigt. Nu är det nästan tvärtom ibland.

Annons

– Ja, nu kommer jag här i 180.

– Ja och så är det hela tiden. Vi lyfter upp varandra, vilket är en cool grej.

Tidigare i år vann Icona Pop pris på ELLE-galan, då de utsågs till Årets bäst klädda duo. Kläderna är viktiga för gruppens uttryck på scen, där de blandar material och stilar och mycket handlar om att bygga silhuetter, med skira tyger som förlänger rörelser och skapar dramatik. Privat går de mer efter dagsform och känsla.

– Det är olika beroende på vad man känner när man vaknar, säger Aino. Ibland har jag mjukisbyxor på mig och känner mig som en rockstar. Andra gånger kan jag klä upp mig hur mycket som helst och har aldrig känt mig fulare. Jag tror att mycket sitter i huvudet. Men när man känner sig otroligt ful – alla har sådana dagar – då tror vi på att ta extra tid på sig för att piffa upp sig.

– Och ta på sig det snyggaste man har! säger Caroline. I stället för att klä ner sig.

Hur skulle ni beskriva er stil?

– Vi gillar kontraster mellan maskulint och feminint. Vi älskar kostymer. Och när punk möter preppy, det är det finaste. Lite kaosartat. Det är väl också en reflektion av oss. Vi är inte så bra på att följa trender, det har vi aldrig varit. Så vi blir väldigt hedrade när folk tycker att vår stil är fin.

Annons

Ni verkar ha väldigt bra självförtroende. Har ni alltid haft det?

– Jag har alltid haft ganska dåligt självförtroende, säger Aino. När det gäller allt. Jag har haft problem med mig själv, men tillsammans blir det girl power. Jag tror att både du och jag utstrålar mer självförtroende än vi har. Jag har självförtroende när det gäller musiken, men sätt mig på en finmiddag, så ser du mig gråtande och helt tyst.

– Men vi kan gå in var som helst tillsammans, titta på varandra och slappna av, säger Caroline. Skulle jag vara ensam i många situationer hade jag undrat vad jag gjorde där, men vi har ju varandra.

Efter en sommar med spelningar på festivaler, bland annat i Sverige och i USA, och intensivt arbete i studion, är det nu dags att leva den amerikanska drömmen som har blivit bättre än de någonsin hade vågat hoppas på, med den egna USA-turnén och internationellt skivsläpp. Bandet turnerar resten av året och vad som händer därefter vet de inte, men den där lägenheten i Stockholm lär inte bli mer välbesökt den närmsta tiden.

Annons

– Vi vill ha ALLT, säger Caroline. Vi nöjer oss inte med det ena eller andra. Vi är otroliga optimister när det gäller vad vi kan göra. Men det går ju oftast då också. När någon kommer med en förmaning och säger: ”det där går faktiskt inte”. Då säger vi ”absolut, vi förstår” och tittar på varandra och ser att vi absolut inte förstår och att vi ska vända oss till någon annan i stället.

– Det är sånt som försätter oss i många dumma situationer, säger Aino. Jag tror att vi är beroende av att känna att vi lever. Det var så Icona Pop startades – i ett kaos. Och jag tror att det är där vi kommer sluta, under discolamporna när vi är 90 år och sitter på rivieran med våra toyboys och sippar dyrt vin i leopardkostymer och tjocka glasögon – med alla smycken på oss samtidigt.

Icona Pop på scen

Av: Helena Skoog Foto: Stella Pictures

Läs mer:

Annons