Hur väl känner du den du lever med? Den nya tv-serien The Undoing får oss att undra!
Många frågor hopar sig när vi bänkar oss framför The Undoing – ett thrillerdrama fyllt av svek och mörka hemligheter som porträtteras av en skådespelarensemble med stora namn som Nicole Kidman, Hugh Grant och Donald Sutherland.
Serien, som egentligen skulle haft premiär på HBO Nordic i maj men som skjutits upp på grund av den rådande pandemin har också några minst sagt imponerande personer bakom kameran. David E. Kelley, som bland annat skapat omåttligt populära Big Little Lies står för manus, medan den danska regissören och Oscarsvinnaren Susanne Bier har regisserat seriens samtliga avsnitt.
Skådeplatsen för thrillern är överklassens Manhattan där välgörenhetsmiddagar och flådiga våningar ramar in den suggestiva berättelsen. Här möter vi den framgångsrika parterapeuten Grace som tillsammans med maken, den charmerande barncancerläkaren Jonathan, lever ett tryggt och harmoniskt liv med sonen Henry.
Paret som spelas av Nicole Kidman och Hugh Grant har av allt att döma ett lyckligt äktenskap för den utomstående. Men den problemfria tillvaron kommer över en natt att skakas om i grunden när en mamma på sonens skola blir brutalt mördad och en rad mörka hemligheter kommer upp till ytan. Hemligheterna tvingar Grace att ifrågasätta sig själv, sitt liv och sina relationer för att få svar – samtidigt som hon inser att hon själv inte lyssnat på alla råd hon gett sina patienter i terapisoffan.
The Undoing är ett kittlande mordmysterium paketerat i ett äktenskapsdrama som väcker många psykologiska frågeställningar om livslögner – de vi intalar oss själva, och de vi vilseleds att tro på. Vad döljer sig när man skrapar på den perfekta ytan och hur mycket väljer vi människor att blunda för hos oss själva så vi kan fortsätta leva våra liv som vanligt?

3 SÄTT ATT AVSLÖJA EN PATOLOGISK LÖGNARE
Om du misstänker att någon i din närhet bär på en livslögn eller utger sig för att vara någon den inte är, så finns det några saker du bör vara extra uppmärksam på.
1. En lögnare krånglar till språket
En lögnare använder sig ofta av ett onödigt komplicerat språk och har också en tendens att använda ett annat röstläge. Personen kan även plötsligt komma med en motsägelse och snurrar ofta in sig i röriga meningsbyggnader.
2. Berättelsen är alltid likadan
Om en person ljuger om något så är lögnen oftast ordentligt inövad – och låter därmed likadan varje gång. Talar personen däremot sanning kommer troligen nya detaljer adderas till historien. Så se upp för en inrutad berättelse som saknar ingående detaljer!
3. Lögnaren svarar undvikande
En lögnare vill gärna slippa jobbiga frågor för att inte avslöjas och kommer svara undanglidande, medan en person som talar sanning kommer vara mer benägen att bevisa sin oskuld. Om du upptäcker att personen snabbt vill avsluta samtalet kan det bero på att personen ljugit och vill undvika att ertappas med nya lögner. En sanningssägare kommer istället vilja gå på djupet för att förstå varför de anklagats.