Allt du vill veta om Squid Game-stjärnan HoYeon Jung

Vem är HoYeon Jung? Allt du vill veta om Squid-stjärnan.

HoYeon Jung spelar en av huvudrollerna i Squid game – Netflix-serien på allas läppar. Men visste du att hon också syns på catwalken för modehus som Chanel och Louis Vuitton? Här är allt du behöver veta om den skådespelande toppmodellen.
07 oktober, 2021
0:51

Efter reklamen: Därför snackar alla om Squid game – här är allt du vill veta

(0:51)

Du som är modeintresserad känner säkert igen HoYeon Jungs ansikte sedan tidigare. För modellen som nu har blivit skådespelare har plåtats för flera stora modemagasin och jobbat för modehus som Louis Vuitton, Dolce & Gabbana och Chanel.

Rollen som Kang Sae-byeok i den hypade serien Squid game var hennes allra första. Och det var dessutom hennes första provspelning någonsin. Här är allt du behöver veta om den skådespelande toppmodellen.

Allt du vill veta HoYeon Jung

HoYeon Jung på catwalken för Jacquemus ready to wear-kollektion för våren 2020.

HoYeon Jung på Jacquemus visning av ready to wear-kollektion för våren 2020.

Inledde modellkarriären som 16-åring

HoYeon Jung föddes i Seoul i Sydkorea sommaren 1994 och inledde modellkarriären när hon var 16 år. Som 19-åring var hon med i Sydkoreas Next Top Model och det dröjde inte länge förrän de stora modemagasinen omnämnde henne som just det. Det internationella genombrottet kom när HoYeon började arbeta för Louis Vuitton 2016 och sedan dess har hennes karriär gått spikrakt uppåt.

Hon har varit på omslaget för bland annat Vogue och Harpers Bazaar och synts på catwalken för modehus som Chanel, Louis Vuitton, Burberry, Dolce & Gabbana och Jeremy Scott – Jacquemus, Lanvin, Prabal Gurung, Roberto Cavalli och vi-kan-hålla-på-hur-länge-som-helst.

HoYeon Jung för Tory Burch

Hoyeon Jung under Tory Burchs AW19-visning under New York Fashion Week.

HoYeon Jung för Dolce & Gabbana AW18.

HoYeon Jung började modellkarriären som 16-åring. Här syns hon på catwalken för för Dolce & Gabbana.

Ansiktet utåt för Louis Vuitton

I skrivande stund kom dessutom nyheten att hon är Louis Vuittons nya globala ambassadör.

”Jag blev genast förälskad i HoYeons stora talang och fantastiska personlighet, och jag ser fram emot att börja detta nya kapitel på resan som vi började på Louis Vuitton för några år sedan”, säger Nicolas Ghesquière, som är creative director för det franska modehuset, i samband med att nyheten publicerades i sociala medier.

En stilikon som bjuder på inspirerade street style

Även vid sidan av catwalken bjuder HoYeon på en hel del inspiration. Sedan hon blev internationellt känd har hon flertalet gånger beskrivits som en stilikon och hennes looks dyker ofta upp på street style-bilder under modeveckorna.

HoYeon Jung under Paris Fashion Week 2019.

HoYeon Jung bjussar på snygg street style under Paris Fashion Week 2019.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Rollen som squid game är HoYeons allra första

Just nu hyllas HoYeon för skådespelarinsatsen i Squid game. Den sydkoreanska Netflix-serien toppar listorna över de mest sedda serierna såväl i Sverige som i andra länder världen över och enligt streamingtjänsten själva kan den bli en av deras mest populära serier någonsin.

Rollen som Kang Sae-byeok, en flykting från Nordkorea som också kallas för ”spelare 067”, var HoYeons allra första. I en intervju med W Korea, översatt av NME, berättar modellen att hon var på New York Fashion Week när hon blev ombedd att skicka in en provspelning. Hennes första provspelning någonsin.

HoYeon Jungs skådisdebuterar med rollen som Kang Sae-byeok i Squid game.

HoYeon Jungs skådisdebuterar med rollen som Kang Sae-byeok i Squid game.

HoYeon Jungs i rollen som Kang Sae-byeok i Squid game.

HoYeon Jungs provspelade för rollen som Kang Sae-byeok mitt under New York Fashion Week.

HoYeon berättar för det sydkoreanska magasinet W att hon tillbringade all vaken tid med att läsa manuset.

– Jag skickade in videon och regissören bad om att få träffa mig, så jag släppte allt och flög dit direkt.

När hon senare fick reda på att hon hade fått rollen blev det spontana svaret ”varför?”. Prestationsångesten tog över och hon började undra om hon verkligen skulle fixa det.

Det gjorde hon.

Ser likheter med karaktären Kang Sae-byeok

Inför rollen som Kang Sae-byeok förberedde sig HoYeon genom att studera Nordkorea, kolla på flera dokumentärer om nordkoreanska visselblåsare och att öva på att prata med nordkoreansk dialekt. Hon berättar också att hon hade lätt att gå in i rollen då hon ser likheter mellan sig själv och karaktären. Kang Sae-byeok framstår i serien som en ensam person på flykt som gärna håller sig för sig själv.

– Jag lämnade Sydkorea 2016 för att satsa på min modellkarriär utomlands och då tillbringade jag mycket tid med bara mig själv. På den tiden kände jag ofta känslan av ensamhet, vilket inte är helt olikt ensamhet du känner när du bara försöka hålla ut och överleva, säger HoYeon till W.

I en relation med Lee Dong-hwi

Sedan 2016 har HoYeon varit i en relation med skådespelaren och artisten Lee Dong-hwi. Lee är främst känd för sin roll som Ryu Dong-ryong i en sydkoreansk tv-serie vid namn Reply 1988.

Foto: Imaxtree, TT, Netflix, Instagram