Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Hovexperten om Drottning Elizabeths betydelse

09 sep, 2022 
AvSara Ericsson
hovexperten om drottning elizabeth
Hon var länken mellan då och nu i en enad kraft, skriver ELLEs hovexpert Sara Ericsson. I 70 år och 214 dagar dedikerade drottning Elizabeth sitt liv till kronan. Regnet öste ner över slottet Balmoral när den brittiska solen slocknade – därför gråter en hel värld.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

“Oavsett om mitt liv blir långt eller kort förkunnar jag nu hela mitt liv att vara hängiven er,” sade drottningen på sin 21-årsdag.

Och visst ägnades hennes liv åt folket, men Elizabeth föddes långt från kronan. Hennes far var inte tilltänkt tronen och vad som såg ut att bli ett liv bortom det starkaste strålkastarljuset fick en vändning när den konstitutionella krisen var ett faktum.

Se också: Drottning Elizabeths mest stilsäkra looks genom årenBrand logo
Se också: Drottning Elizabeths mest stilsäkra looks genom åren

Spelplanen kastades om när Elizabeths farbror Edward VIII abdikerade för kärleken och Elizabeths far blev kung Georg VI av Storbritannien.

Annons

Elizabeth bevittnade hur hennes far fick äntra en helt ny roll, ett skifte som satte djupa spår i det då tioåriga prinsesshjärtat. Händelsen realiserade vad bristande pliktkänsla kan innebära för en familj, ett land och ett samvälde.

drottning elizabeth andra världskriget
Drottning Elizabeth arbetade som bilmekaniker under andra världskriget.

Plikten framför allt förblev drottning Elizabeths ledstjärna. Som fjortonåring höll hon sitt första radiotal, tre år senare genomförde hon sitt första solouppdrag och under andra världskriget blev hon den första och enda kvinnliga medlemmen av kungafamiljen som tjänstgjort inom armen.

Annons

Som 21-åring gifte sig prinsessan Elizabeth med kärleken Philip Mountbatten och hon blev mamma till fyra.

Livet som prinsessa och småbarnsmamma fick en tvär vändning när drottningens far kung George dog i lungcancer 1952 och Elizabeth utropades till landets drottning endast 25 år ung.

Drottning Elizabeth i samband med sin kröning 1953.

Plikten framför allt, men vad mer? Den konservativa monarkin behövde närma sig folket och prins Philips påtryckningar fick drottningen att gå med på att låta den pampiga kröningen i Westminster Abbey 1953 tv-sändas. Kungligheterna som annars sågs på håll, som något folket inte stod nära, flyttade plötsligt in i vardagsrummet när kröningen sågs av över tjugo miljoner tittare.

Annons

“Oavsett om mitt liv blir långt eller kort förkunnar jag nu hela mitt liv att vara hängiven er.”

Och kort blev det inte. Berlinmuren hann byggas och rivas. Sovjetunionen föll och kalla kriget tog slut. Drottningen har bevittnat konflikter som blossat upp, sett dem brinna och blekna. Hon blev den första i Storbritannien att ringa ett telefonsamtal utan växel, den första monarken i världen att skicka ett mail och en av de första att publicera en Tweet.

Drottning Elizabeth tillsammans med JFK och Jackie O.

Under sina 70 år och 214 dagar som drottning hann hon genomföra över 21 000 kungliga uppdrag, besöka över 100 länder, möta 13 presidenter, 5 påvar och 15 premiärministrar. Drottning Elizabeth har dedikerat hela sitt liv åt att tjäna ett land och ett folk. Alltid med talang för att säga mycket och samtidigt inte säga någonting. Hon har bundit samman generationer och varit en enad kraft som alltid funnits där och som alltid skulle finnas där.

Annons

Trots en vacklade hälsa och inställda programpunkter under året så lamslog beskedet från Buckingham Palace en hel värld. Drottning Elizabeth är död.

Vi alla kommer minnas var vi befann oss när beskedet nådde omvärlden att drottningarnas drottning somnat in. I ett helt liv gjorde drottningen allt för landets och folkets bästa. Det folk som nu är i sorg och fäller tårar. Operation London Bridge, planen för vad som händer efter att drottningen avlidit har planerats in i minsta detalj. Ändå känns det overkligt att den nu genomförs, på något sätt kändes det som att drottningen skulle bli den första att leva för alltid.

En epok är över och ett nytt tidevarv har startat i det brittiska kungahuset. Drottningens storhet lämnar ett tomrum som blir svårt, nej omöjligt att fylla.

Annons

Aldrig kommer världen att se en regent som drottning Elizabeth II igen.

Besök Sara Ericssons blogg för mer kungliga nyheter.

Bilder: TT

Se också: Drottning Elizabeth II är dödBrand logo
Se också: Drottning Elizabeth II är död

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons