Hon blir den första transkvinnan på omslaget av Sports Illustrated

22 jul, 2021 
AvLinda Strömbäck
AvLinda Strömbäck
Leyna Bloom
Sports Illustrateds Swimsuit Issue är sportmagasinets mest sålda nummer. Nu visas historiska bilder när Leyna Bloom blir den första svarta transkvinnan att pryda omslaget.
Annons
10 transmodeller du vill ha koll på 2021
10 transmodeller du vill ha koll på 2021

Sports Illustrated är sedan femtiotalet ett av USAs största sportmagasin. Att hamna på omslaget av det årliga baddräktsnumret har sedan länge ansetts som ett av de mest prestigefyllda jobben i modellbranchen. Nu skriver Leyna Bloom historia som den första transkvinnan på omslaget för Sports Illustrateds världsberömda Swimsuit Issue.

Sports Illustrateds populära swimsuit issue

Efter att Sports Illustrated grundats 1954 lanserades tio år senare den första upplagan av baddräktsnumret. Numret som lanseras årligen visar upp modeller, celebriteter och atleter i badmode och är det mest sålda numret av tidningens övriga där målgruppen är sjuttionioprocent män. Omslaget har prytts av supermodeller som Tyra Banks, Heidi Klum och Naomi Campbell och har tidigare kritiserats för dålig kvinnorepresentation.

Annons

Men de senaste åren har tidningen tagit åt sig kritiken och anlitat en bredare modellskara. Förra året blev den brasilianska modellen Valentina Sampaio den första transkvinnan i Sports Illustrated. Och nu kommer historiska bilder av Leyna Bloom som dessutom blir den första svarta transkvinnan på omslaget för swimsuit numret.

Första svarta transkvinnan på omslaget

Tjugosjuåriga modellen Leyna Bloom blev redan 2017 den första svarta transkvinnan att synas i Vouge India. Hon har sedan dess skådespelat i Scorsese filmen Port Authority, som visades på Cannes filmfestival, gått för Victorias Secret Fashion Show och Tommy Hilfiger på Paris Fashion Week 2019.

”Den här ögonblicket läker många sår i världen” skriver Leyna när hon berättar om nya omslagt för Sports Illustrated på Instagram.

”Vi förtjänar det här ögonblicket; vi har väntat miljontals år för att visa oss som överlevare och bli sedda som fullständiga människor fyllda med förundran. Jag är så glad, hedrad och ödmjuk över att få dela med er att jag är den första transkvinnan som får pryda omslaget av Sports Illustrated.” skriver Leyna Bloom.

Foto: TT, Instagram

Annons