Historisk och viktig seger för svarta kvinnor på årets Oscarsgala

25 feb, 2019 
AvEmma Castman
Under den 91:a upplagan av Oscarsgalan skrevs det historia. Ruth E. Carter och Hannah Beachler blev nämligen de första svarta kvinnorna att vinna pris i sina respektive kategorier. Två viktiga segrar i kampen om jämlikhet.
Annons

Den senaste tiden har det ställts mer krav på jämlikhet och mångfald i filmbranschen. Och även om det skett viss förändring har det till mångas besvikelse gått väldigt långsamt – framförallt när det kommer till pristagare på branschens mest prestigefyllda tillställning – Oscarsgalan.

Under förra årets gala var till exempel 33 av 40 pristagare män – och kvinnorna utgjorde alltså mindre än 20 procent av vinnarna. I år var siffran lyckligtvis något bättre – då 43 pristagare var män och 14 kvinnor.

Ruth E. Carter och Hannah Beachler skrev historia

Men även om det kommer dröja innan vi når jämlikhet i filmbranschen skrevs det faktiskt historia under nattens Oscarsgala. Ruth E. Carter och Hannah Beachler blev nämligen de första svarta kvinnorna att vinna Oscars i sina respektive kategorier – Ruth E. Carter för bästa kostym i filmen Black Panther och Hannah Beachler för bästa scenografi i samma film.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Sammanlagt har endast tre svarta kvinnor vunnit pris i en icke skådespelande kategori på Oscarsgalan – någonsin – och två av dem skedde alltså i år. Den första svarta kvinnan att ta emot pris var Irene Cara, som vann en statyett för musiken i filmen Flashdance år 1984.

Påtagligt rörda under sina tacktal

Både Ruth E. Carter och Hannah Beachler var väldigt tagna av stunden när de tog emot sina statyetter på scen. Ruth E. Carter, som tidigare har varit nominerad till en Oscar för sitt arbete med filmerna Malcolm X (1993) och Amistad (1998), poängterade bland annat att hon väntat länge på sin Oscarsstatyett. Priset tillägnade hon sin 97-åriga mamma, samtidigt som hon tackade regissören Spike Lee som hjälpt henne framåt i karriären.

Scenografen Hannah Beachler var både tagen och rörd när hon och kollegan Jay Hart fick ta emot sitt pris på scen. Med tårar i ögonen hyllade hon flera av sina filmkollegor och sa bland annat:

Annons

”Jag står här starkare än jag var i går”

”När ni tror att något är omöjligt, så kom ihåg det här rådet som jag fick från en väldigt klok kvinna: Jag gjorde mitt bästa och mitt bästa är tillräckligt”.

https://www.youtube.com/watch?v=eWo7bO3ZeJY

Foto: TT

Läs mer:

Annons