Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Det gör Harry Potter-skådespelarna idag

22 dec, 2021 
Harry Potter skådespelarna idag
Harry Potter-filmerna blev det stora genombrottet för en rad barnstjärnor. Men vad gör de egentligen idag? Och hur ser skådespelarna som var med i Harry Potter-serien ut nu?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 skådisar som nästan fick en roll i Harry PotterBrand logo
5 skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter

Det har hunnit gå över 20 år sedan den första Harry Potter-filmen hade premiär och trollband en hel värld. Såväl unga som gamla har fallit för det magiska universumet skapat av J.K. Rowling, vars sju böcker gett upphov till åtta filmer. Den första filmen, Harry Potter och de vises sten, kom ut år 2001 och den sista, Harry Potter och dödsrelikerna del 2, hade premiär tio år senare, år 2011.

Vi har kikat på vad barnstjärnorna som växte upp framför våra ögon gör i dag – och hur skådespelarna bakom de kända rollerna ser ut nu för tiden!

Daniel Radcliffe (Harry Potter)

daniel radcliffe då och nu
Daniel Radcliffe i mars 2020 och i november 2001, på premiären av den första filmen.

Daniel Radcliffe slog igenom som 12-åring när den första Harry Potter-filmen, Harry Potter och de vises sten, hade premiär. Rollen som han spelade i tio år är hans mest kända, men han har en gedigen skådespelarkarriär som spänner över flera olika genrer, både på film och på scen.

Annons

En av hans mer kända roller vid sidan av Harry Potter är den i West End-produktionen Equus, där han spelade vissa scener naken, vilket gav upphov till många rubriker. Bland de senaste filmerna han spelat in finns thrillern Escape from Pretoria och actionkomedin The Lost City, som beräknas komma ut i mars 2022. Daniel Radcliffe delar inte med sig mycket av sitt privatliv, men ska ha varit tillsammans med sin flickvän Erin Drake sedan år 2012.

Emma Watson (Hermione Granger)

emma watson då och nu
Emma Watson i oktober 2021 och i november 2001 på premiären av den första filmen.

Emma Watson fick rollen som Hermione Granger när hon var 11 år gammal och precis som för de andra barnskådespelarna innebar rollen hennes stora genombrott. Efter Harry Potter-filmerna har hon spelat i filmer som The Perks of Being a Wallflower, The Bling Ring, Little Women och Disneys nyproduktion av Skönheten och odjuret.

Annons

Hon har även en examen i litteratur från Ivy League-universitetet Brown i USA och i dag är hon en känd aktivist för såväl kvinnors rättigheter som klimatet. Hon är ambassadör för FN och år 2016 startade hon en feministisk bokklubb, Our Shared Shelf.

Rupert Grint (Ron Weasley)

rupert grint då och nu
Rupert Grint med dottern Wednesday i november 2020, samt på premiären av den första filmen, i november 2001.

Rupert Grint är den tredje barnskådespelaren som skapade den gyllene trion som bestod av Harry, Ron och Hermione. Efter Harry Potter-filmerna spelats in tog han det något lugnare jämfört med sina kollegor, men 2011 dök han upp i Ed Sheerans Lego House-musikvideo.

Sedan dess har han spelat roller både på scen och film, men även lagt tid på att investera i fastigheter till ett uppskattat värde av 24 miljoner(!) pund. Han är tillsammans med skådespelaren Georgia Groome och i maj 2020 fick de sitt första gemensamma barn, en dotter som heter Wednesday.

Tom Felton (Draco Malfoy)

tom felton då och nu
Tom Felton i november 2021 och i december 2001.

Tom Felton som spelade vår favoritelev i Slytherin, Draco Malfoy, har fortsatt sin skådespelarkarriär efter genombrottet. Bland hans filmer och serier efter Harry Potter finns exempelvis Planet of the Apes, Murder in the First, The Flash och Origin. Han har även provat sina vingar inom musiken och släppt egna låtar.

Annons

På sociala medier engagerar han sig fortfarande ofta i Harry Potter-fanbasen. Bland annat genom att svara fans på Twitter som Draco Malfoy och klä ut sig till Harry Potter på Halloween. På Tiktok finns också ett eget community av Draco-älskare under hashtaggen #Dracotok, något han inte varit sen med att uppmärksamma på sin egen Tiktok-profil genom att dela och svara på klipp från fans.

Matthew Lewis (Neville Longbottom)

matthew lewis nu och då
Matthew Lewis i december 2021 och i november 2001.

Neville Longbottoms resa från en lite klumpig och ofta nervös förstaårselev till modig medlem av Dumbledores armé fick många fans på fall. Matthew Lewis spelade rollen i alla åtta filmer och har fortsatt sin skådespelarkarriär. Bland annat spelade han en av huvudrollerna i filmen Livet efter dig, baserad på succéboken med samma namn av författaren Jojo Moyes.

Annons

År 2018 gifte han sig med flickvännen Angela Jones i Italien, efter att han friat till henne i Paris år 2016. Paret träffade varandra i samband med ett Harry Potter-event på the Wizard World of Harry Potter i Orlando. Angela jobbade då som event-planerare för Universal Studios i Orlando, Florida där nöjesparken ligger.

Evanna Lynch (Luna Lovegood)

evanna lynch då och nu
Evanna Lynch i oktober 2018 samt som Luna Lovegood år 2007.

Evanna Lynch var, till skillnad från flera av de andra barnskådespelarna, ett stort fan av Harry Potter-filmerna innan hon fick göra skådespelarna sällskap som Luna Lovegood i den femte Harry Potter-filmen. Hon har spelat flera mindre roller efter Harry Potter-serien och även medverkat i Dancing with the Stars, där hon kom på tredje plats.

Annons

Hon driver i dag podcasten The ChickPeeps, som handlar om veganism, hållbarhet och djurens rättigheter. Nyligen släppte hon memoaren The Opposite of Butterfly Hunting, som handlar om hennes uppväxt. Hon har också grundat Kinder Beauty Box, en vegansk skönhetsbox.

Bonnie Wright (Ginny Weasley)

bonnie wright nu och då
Bonnie Wright i januari 2019, och i november 2002.

Bonnie Wright spelade Ginny, Weasley-familjens yngsta och enda dotter samt Harry Potters stora kärlek. Efter Harry Potter-filmerna har hon spelat mindre roller, men även utmanat sig själv bakom kameran genom att skriva, regissera och producera kortfilmer.

Liksom Emma Watson är hon en känd aktivist inom miljörörelsen och nyligen släppte hon sin första bok, Go gently, som är en guidande bok till hur man kan engagera sig för att ta hand om vår planet, samtidigt som vi tar hand om oss själva och varandra.

Clémence Poésy (Fleur Delacour)

clemence poesy från harry potter
Clémence Poésy i september 2021 och som Fleur Delacour i Harry Potter och den flammande bägaren.

Clémence Poésy spelade Beauxbatons-eleven Fleur Delacour i den fjärde Harry Potter-filmen och gjorde comeback i rollen i de två sista filmerna, när hon och Bill Weasley gifte sig och flyttade ihop till Snäckstugan.

Annons

Hon har en gedigen skådespelarkarriär, både innan och efter Harry Potter. Hon syntes bland annat i rollen som Eva i Gossip Girl redan 2010 och hade en av huvudrollerna i tv-serien The Tunnel i tre säsonger. Tillsammans med Harry Potter-kollegan Robert Pattinson spelade hon i den prisade filmen Tenet som kom ut 2020. Clémence Poésy håller sitt privatliv mycket privat, men vi vet att hon har två barn, födda 2016 och 2019.

Luke Youngblood (Lee Jordan)

Luke Youngblood spelade Lee Jordan i Harry Potter
Luke Youngblood i oktober 2021 samt i rollen som Lee Jordan.

Weasley-tvillingarnas kompis Lee Jordan spelades av Luke Youngblood i de två första Harry Potter-filmerna. Även om han inte var med i fler filmer så har han varit en av favoriterna för många fans och han dök nyligen upp som gäst i specialaren Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses som leds av Helen Mirren.

Annons

Luke Youngblood har fortsatt sin karriär i branschen med flera roller i tv-serier och filmer, både som skådespelare och som röstskådespelare.

Scarlett Byrne Hefner (Pansy Parkinson)

Scarlett Byrne Hefner
Scarlett Hefner i november 2021 tillsammans med sin familj till vänster. Under de sista inspelningsdagarna av Harry Potter till höger.

Scarlett Byrne spelade Slytherin-eleven Pansy Parkinson i de tre sista Harry Potter-filmerna. Hon har även spelat rollen som Nora Hildegard i The Vampire Diaries samt haft en rad andra roller efter Harry Potter-succén.

I dag är hon gift med Cooper Hefner, son till Playboy-grundaren Hugh Hefner. Tillsammans har de dottern Betsy Rose och i november 2021 berättade de att de väntar tvillingar.

Katie Leung (Cho Chang)

Katie Leung från Harry Potter då och nu
Katie Leung i mars 2019 och på Harry Potter-premiären 2005.

Katie Leung porträtterade Cho Chang, Harry Potters första kärlek och kyss, i fyra av Harry Potter-filmerna. Efter rollen ska Katie ha varit osäker på om hon skulle fortsätta sin karriär som skådespelare, men 2012, ett år efter den sista Harry Potter-filmen gjorde hon debut på scen och efter det har hon fortsatt med roller såväl på scen som i tv-serier och film, senast i den romantiska komedin Locked Down och som röstskådespelare i serien Arcane.

Annons

Katie Leung har studerat fotografi vid Edinburgh College of Art och teater vid the Royal Conservatoire of Scotland. Nyligen medverkade hon även till boken East Side Voices: Essays celebrating East and Southeast Asian identity in Britain.

Jessie Cave (Lavender Brown)

Jessie Cave Lavender Brown
Jessie Cave på filmpremiär i november 2021 samt i rollen som Lavender Brown år 2009.

Jessie Cave spelade Gryffindor-eleven Lavender Brown, Ron Weasleys första flickvän, i tre Harry Potter-filmer. Även hon har fortsatt skådespelarkarriären och hon har utöver det fler järn i elden. Hon har uppträtt på Edinburgh Fringe Festival med två egna shower och år 2012 återförenades hon med Harry Potter-skådespelarna Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), Ralph Fiennes (Lord Voldemort) och Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid) i filmen Great Expectations.

Annons

Hon uppträder med komediföreställningar och är också aktiv på Youtube där hon har haft flera egna produktioner, bland annat en fan podcast om tv-serien Succession, som hon driver tillsammans med sin lillasyster Bebe Cave. Jessie Cave gav ut en bok, Lovesick, med tecknade serier år 2015 och år 2017 lanserade hon märket Cave Pants med harembyxor för barn. Tillsammans med komikern Alfie Brown har hon tre barn, Donnie född 2014, Margot född 2016 och Abraham född 2020. Paret väntar sitt fjärde barn ihop 2022.

Devon Murray (Seamus Finnigan)

devon murray seamus finnigan
Devon Murray med sin son i februari 2021 och i maj 2004.

Gryffindor-eleven Seamus Finnigan porträtterades av Devon Murray i alla åtta Harry Potter-filmer. Han hade redan haft flera större roller innan han fick rollen som Seamus, men efter Harry Potter har han tagit det lugnare som skådespelare och endast medverkat i en film och på Harry Potter-fan evenemang.

Annons

Han ska ha spenderat mycket av sin inkomst från Harry Potter-filmerna på både hästar, bilar, fest och fastigheter, och 2016 tvingades han betala sin agent 210 000 pund i utebliven provision efter beslut i rätten. I dag driver han ett stall i Offaly på Irland och har tillsammans med sin partner Shannon McCaffrey Quinn en son, Cooper Michael Murray, som föddes i januari 2021.

Alfred Enoch (Dean Thomas)

Alfred Enoch spelade Dean Thomas
Alfred Enoch i oktober 2021 och som Dean Thomas år 2005.

Alfred Enoch spelade Dean Thomas, en Gryffindor-elev som gick i samma klass som Harry, Ron och Hermione, i sju av de åtta filmerna. Han har studerat språk vid The Queen’s College i Oxford och framgångsrikt fortsatt skådespela både på scen och i filmer och tv-serier. Han har bland annat synts i tv-serien How to Get Away with Murder.

Harry Melling (Dudley Dursley)

Harry Melling spelade Dudley Dursley
Harry Melling i oktober 2021 och i november 2002.

Harrys kusin, Dudley Dursley, spelades av Harry Melling i Harry Potter-filmerna. Nyligen fick många upp ögonen för honom när han spelade mot Anya Taylor-Joy i Netflix-serien The Queen’s Gambit, men han har en omfattande CV och har bland annat återförenats med Harry Potter-kollegan Robert Pattinson i The Devil All the Time och gjort roller i en rad filmer, teaterföreställningar och serier.

Oliver Phelps (George Weasley) & James Phelps (Fred Weasley)

Oliver Phelps, James Phelps
Tvillingarna i juli 2021 och i november 2002.

James och Oliver Phelps spelade allas favorittvillingpar, Fred och George Weasley. Efter Harry Potter-succén har de fortsatt jobba tillsammans, bland annat med den egna podcasten Normal Not Normal. De har även fortsatt vara aktiva inom Harry Potter-universet, bland annat genom att delta i olika evenemang för fans. Oliver Phelps är gift med Katy Humpage och har en dotter. James Phelps är gift med Annika Ostle.

Foto: TT/Shutterstock, Instagram, HBO Max

Källor: BBC, Popsugar, Cosmopolitan, Hypable, Insider m.flr.

Annons